Кои са подходящите спортни дрехи за различните видове спорт?

A+ A-
1257 прегледа 0 Коментара
Всеки човек, практикуващ някакъв спорт, е наясно, че адекватният екип е решаващ за постигането на успехи. Най-малкото, подходящото спортно облекло отговаря за комфорта на спортуващия. А удобството в облеклото означава пълноценна изява, запазване на здравето и добрата форма. Казано по друг начин – ако спортните дрехи не са подходящи за съответния спорт, няма да има нито желани шампионски резултати, нито запазване на тонуса. Дори по-лошо – можете да си навредите.

Най-разпространените видове спортно облекло

Съществуват различни видове облекло за спортни цели. Преди всичко, трябва да търсите облекло за конкретния спорт и условия, в които той се практикува.
Има и универсални дрехи за спортуване: анцузи, тениски, шорти, футболни екипи, велосипедни фланелки, жилетки за бягане и клинове. Всеки вид спортно облекло има специфична цел, която служи, когато сте впуснете в играта.

Фитнес облекло

Фитнес облеклото е широко разпространено и включва шорти, тениски, клинове с различна дължина, както и обувки за различни видове упражнения. В днешно време видовете тъкани, използвани за изработване на фитнес облекла, често са синтетични, но те притежават отлични свойства за отвеждане на влагата.

Анцузи

Анцугът е вид спортно облекло, с което можете най-вече да бягате. Той ви помага да поддържате тялото си топло през по-студените месеци, докато бягате. Първоначално анцузите са били употребявани от състезатели на писти, но сега се предлагат в много стилове дотолкова, че са удобни и в ежедневието на хора, не практикуващи спорт. Анцузите са идеални най-вече за бягане в студено време, защото поддържат топлината на тялото. Те също имат свободна кройка, така че мускулите ви се движат спокойно в тях.

Тениски и шорти

Тениската и късите панталони са най-често срещаното спортно облекло, което хората носят, дори когато не спортуват, а просто се разхождат на открито. Тениската е широка и удобна, а шортите са плътно прилепнали, за да не ви пречат, докато играете. Този вид облекло е идеално за повечето спортове и може да се носи при всяко атмосферно време. Тениските и шортите са чудесен избор за повечето спортове, защото са удобни и ви позволяват да се придвижвате безпроблемно.

Футболни екипи

Футболният екип е абсолютно задължителен, ако практикувате футбол. Той включва специална тениска с дишаща материя, шорти, гащети и чорапи. Целта на футболния екип е да предпази играча по време на игра, тъй като този спорт никак не е безопасен. Тениската и шортите имат подплънки на определени места за предотвратяване на наранявания. Чорапите стигат до коленете и имат ластик отгоре, за да не падат, като също предпазват и глезените ви. Тениската най-често е с къси ръкави и стегната кройка, така че да не ви пречи, когато играете. Шортите са плътно прилепнали и имат подплатена част отпред за защита. Обувките за футбол (наричани жаргонно „бутонки“) имат специално сцепление и са подразделени на типове за терени с изкуствена или с естествена трева.

Велосипедни фланелки и нагръдници

Колоездачните фланелки се носят от колоездачи, докато карат велосипеди. Тя има къси ръкави и стегнато прилепване, подобно на футболен екип. Но за разлика от последния, фланелката за колоездене има дълга „опашка“ отзад, която се спуска до кръста – целта е да не се повдига по време на колоездене.

Тениската за колоездене също има джобове отстрани.

Жилетка за бягане

Жилетката за бягане е вид спортно облекло, което бегачите носят по време на тичане. За разлика от футболния екип, жилетката за бягане няма подплата, тъй като бегачите не се нуждаят от толкова много защита, понеже не изпитват сблъсъци със съперници, както е при футбола. Жилетките за бягане са идеални, защото не са тежки и могат да се носят по всяко време на годината.

Облекло за ски

Ски облеклото включва якета и панталони, изработени от ветроустойчива материя, обувки с шипове в долната част за отлично сцепление, ръкавици, за да затоплят ръцете ви, и шапка или каска за защита на главата.

Всичко горепосочено не изчерпва видовете спортни облекла в световен мащаб, тъй като има специални екипи за спортове като: бейзбол, хокей, ръгби, водна топка, волейбол, баскетбол, художествена гимнастика и много други, които изискват специфични материи и модели в зависимост от целите на играта.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари