Купете си обувки – и за настроение, и за здраве!

A+ A-
3710 прегледа 0 Коментара
Хората с неудобни обувки могат да бъдат разпознати почти от километър...

Природата винаги ни е впечатлявала със своята мъдрост и с умението си да ни преподава най-важните уроци. По отношение на първите си стъпки, когато сме невръстни деца, ние разчитаме на подкрепата от своите родители, а после ставаме все по-уверени и сигурни в краката си. Тогава обаче се сблъскваме и с реалността – ако не избираме правилно обувките си, те ни създават дискомфорт, а това може да влоши не само настроението ни, но и здравето ни.


Кога се зараждат проблемите


Всяка майка знае, че след прохождането на детето трябва да инвестира в стабилни обувки, които да подпомогнат крачетата в смелия им поход. Малцина са онези, които подценяват това изискване и залагат на компромисно качество, защото знаят, че това е най-коректното решение за наследниците им.

обувки за деца

До 3-4-тата година ходилата на хлапетата преминават през различни етапи на развитие, докато накрая се оформят окончателно, за да гарантират по-стабилна опора. Ето защо през този период е изключително важно да се доверите на реномирана марка, която е специализирана в производството на детски обувки.

В противен случай може да се стигне до деформации и изкривявания, тъй като тъканите и хрущялите са все още меки. Ролята на обувките е особено съществена – да ги придържа и да подпомага тяхното укрепване. Разбира се, ходенето на бос крак също не бива да се омаловажа, защото спомага на краката да усъвършенстват двигателните си умения и самата конструкция. Статистиката показва, че по-малко от половината хора, които се раждат без проблеми, запазват добрия вид и здраве на краката си и в по-зряла възраст.


Суетата – любимият ни грях


Когато достигнем до възрастта, в която започнем да изразяваме предпочитанията си към обувките, ние сме склонни да влагаме доста средства в тях. Дамите имат какво да разкажат по темата. За съжаление, оказва се, че между 70 и 80 процента от тях, редовно злоупотребяват с краката си, купувайки си обувки, които изобщо не са удобни.
Жертвите с комфорта се правят по какви ли не причини, но основно заради суетата. В желанието си да изглеждат привлекателни, представителките на нежния пол лесно се поддават на модните изкушения. А от основно значение е дали те са им по мярка, доколко удовлетворяват нуждите им, обхващат ли добре ходилото, вкусът не е единственият ориентир.

обувките и суетата

Вероятно не познавате човек, който се консултира с лекаря си, преди да се запъти към лъскавите магазини в мола. Е, това може би е прекалено крайна стратегия, но и тя има своите основания. От неудобни обувки можем да почувстваме болка, което е симптом за грешен избор на модел, но последствията на по-късен етап, могат да са още по-неприятни.


Пет здравословни проблема, които се дължат на грешки при покупката на обувки 


1. Гръбначни изкривявания


Те се зараждат по много причини, но медиците са категорични, че дори и след ученическа възраст, можем да пострадаме, ако обувките ни не пасват на тялото ни. Високите токчета влияят на стойката ни, затова при покупката им пробата е задължителна и удобството трябва да е водещо. Никой не би могъл да ни отнеме правото да издължим визуално силуета си, стига да сме се съобразили със съответните изисквания. Тайната се крие в това, да подбираме подходящата извивка за краката си.


2. „Пукане“ и „скърцане“ в коленете


Ставите се износват с времето, а ако не ги подкрепяме с точните обувки, те се влошават прогресивно далеч по-рано от нормалното. Ако усещате колената си по такъв начин, време е да извършите ревизия на наличните чифтове и да ги подмените с нови. Ето един чудесен повод да се сдобиете с нови придобивки.


3. Болезнени бедра


Бедрата могат да се „обаждат“, подсказвайки ви, че системно грешите в избора си на обувки. По протежението им има нервни окончания, които започват да сигнализират, че походката не е балансирана и сме прекалили със стоенето или ходенето на високи и тесни обувки.


4. Възпаление на петата


Стъпалото и петата са свързани със съединителна тъкан, която продължава към пръстите на краката. Ако сме с наднормено тегло, не правим почивки при висока активност и често носим неудобни обувки, негативните резултати са налице и може да се стигне до възпаление.


5. Увреждания на пръстите на краката


Тесните обувки могат така да ги изкривят, че те да променят посоката си и да застават един върху друг. И бъдете сигурни – това не е просто козметичен дефект, време е да внесете промени, те са повече от задължителни.

Когато вече пораженията са нанесени, нещата не винаги са необратими, но е далеч по-трудно да се стигне до възвръщане на естественото състояние на краката. Превенцията е препоръчителна.

Все пак специалистите съветват да не чакате допълнително задълбочаване на възникналите здравословни проблеми, а да се сдобиете с ортопедични стелки и аксесоари, които да подпомогнат състоянието ви. Друга много ценна препоръка е да посетите център, който предлага анализ на ходилата, за да ви насочи към обувките, които трябва да избирате занапред.

Експерти в областта са правили изчисления и са на мнение, че обувките трябва да се сменят след половин година активна употреба.

С това заключение ще зарадваме доста любители на качествените стоки, които понякога се колебаят и се чувстват неудобно от манията си да пръскат пари за тях. Обаче скъпите обувки са прекрасна възможност, не само да блеснете със стил и актуална визия, но и да покажете отношение към краката си, а то ще ви се изплати стократно във времето. Определяща при избора не е само цената им, което ще ви потвърди и всеки подготвен консултант в магазина.


На кого да се доверим


Сляпото робуване на марки и непрофесионални съвети от приятелки може да ни изиграе лоша шега, когато вече сме осъзнали, че имаме проблем с обувките. Доверявайте се на търговци, които не целят да ви превърнат в клиент, а се стремят да бъдат ваш партньор и дори приятел. Те ще се съобразят с индивидуалните ви потребности и ще предложат подход, който да ви гарантира спокойствие при избора.

Когато пазарувате обувки онлайн, никога не се отказвайте от възможностите, които са ви дадени за връзка с представител на сайта. Ако уточните всички детайли предварително, после ще се спестите притеснения и евентуално връщане на пратката.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари