Най-смислените занимания с деца по време на извънредно положение

A+ A-
1867 прегледа 0 Коментара
Излизанията са ограничени, но активностите у дома и в безлюдни паркове, все още не са забранени напълно

В ежедневието графикът ни е толкова натоварен, че рядко успяваме да отделим пълноценно време на децата си. Те от своя страна винаги търсят вниманието ни, обичат да се включват в семейни игри, задават любопитни въпроси и очакват да развиваме уменията им с личния си пример.

Минутите, в които са с родителите си, за тях са безценни – нещо, с което правим компромис обикновено. Сега, когато в страната е въведено извънредно положение заради коронавируса, можем да се възползваме максимално от възможността да задоволим техните желания.

Кои са най-смислените и полезни занимания с деца по време на карантина?


Активност навън


За щастие все още в България не сме под пълна забрана за излизане. Мерките изключват масовото струпване на хора, но винаги може да потърсим места, в които няма да се сблъскаме с тълпа от разхождащи се – отдалечени паркове, безлюдни крайградски терени или двор на село.

На каквато и възраст да е момчето или момиченцето ви, пролетта е идеалният сезон, в който може да покара тротинетка, колело, кънки или скейтборд. Предлагат се подходящи модели за различните години, а тротинетки има и за най-малките, които тепърва ще усвояват придвижването с тях.

Спазвайте задължителните изисквания да не осъществявате близки контакти с останалите, да не събирате децата с техни приятелчета, бъдете нащрек за поддържането на хигиената им.


Физическа дейност у дома


При наложените в момента условия няма да сте дълго навън, а и времето все още е променливо. Тогава не пропускайте да ангажирате децата си с физическа дейност у дома. Знаете, че те имат безкрайна енергия, а откриете ли начин да я изразходвате, ще бъде от полза и за вас. Упражненията може да правите и заедно.

Много удобни за целта са всички онлайн класове, които спортните центрове бързо се ориентираха да предлагат като услуга. Някои от тях са напълно безплатни. В интернет има хиляди видеа с примерни програми за йога, танци, фитнес или балет.


Настолни игри


Това са неповторими забавления за цялото семейство. И ако преди ви е липсвало време, за да им се насладите напълно, сега го имате в изобилие и може да го запълните именно с настолни игри. Варианти съществуват много, а ако не сте запознати с тях, проучете ги онлайн или попитайте ваши близки, които вече са се сдобили с такива.


Направете си зеленчукова градина


Март и април са точният тайминг за създаването на домашна градина. Дори да не разполагате с пространство и двор, може да осъществите идеята си на терасата. Изберете няколко растения, сред които зеленчуци, плодове, билки и/или цветя, за да покажете как се садят, поливат и отглеждат.

Така децата ще са свидетели на малките чудеса в природата, ще се грижат за нещо живо и ще виждат резултатите от положените усилия.


Сгответе си пица или десерт


Рецептата може да е по ваш избор, може да е пица, питка, меденки, торта или друг десерт, както и всяко интересно предложение, за което до скоро не сте имали време.

Съвместното готвене с децата може да е доста забавно приключение, стига да сте готови да им позволите да цапат, да имате търпение и да не им правите забележки, ако грешат в процеса на кулинарното изпълнение.


Подреждайте и изхвърляйте ненужното


Ще се изненадате колко отзивчиви са децата, когато ги включвате често в домашните задължения. Те се радват да прибират прането, да подреждат шкафове и да сортират ненужни вещи, които да бъдат предадени в помощ на други хора или да бъдат изхвърлени разделно на боклука.

Ако смятате това за досадно занимание, помислете отново, защото преценката ви не е правилна. По този начин вие им преподавате няколко урока едновременно – как да пазят околната среда, как да бъдат щедри към нуждаещите си, как да поддържат своето пространство и да улесняват бита си, както и да бъдат организирани, дисциплинирани и да се стремят към чистота.

В крайна сметка сега е моментът на пролетното почистване, което винаги се чудим как да вместим в графика си и да го изпълним качествено. Обърнете го на игра или състезание с малките си наследници – ще свършите всичко с лекота, ще им осигурите положителни емоции, а вие ще сте изключително доволни от ефективните резултати.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари