Ново ниво на интелекта: Как да осъзнаем емоциите си и да подобрим комуникацията с околните хора

A+ A-
3914 прегледа 0 Коментара
Никой не ни казва колко е важна способността ни да възприемаме, оценяваме и управляваме емоциите си – уроците трябва да усвоим късно, но по-добре от никога

Емоционалната интелигентност представлява умението да регистрираш и разпознаваш своите емоции, както и да ги управляваш успешно, да бъдеш емпатичен към същите чувства в околните и да откриваш начин да се приспособяваш към тях.

На практика тя се гради върху три важни и ключови способности:

• Способност за осъзнаване и идентифициране на емоциите и тези на другите хора;

• Способност за разчитане на реакциите и поведението в отсрещната страна, свързване на емоциите с поведението;

• Способност за управление на емоциите – обуздаване и насочване с цел помощ в мисленето и решаването на проблеми, вместо да се създават пречки за това.

Напълно резонно е ако си кажете, че никой не е акцентирал върху тези умения, докато вие сте били ученици, или сега, когато вашите деца ходят на училище. Факт е, че едва през последните години мнозина поставят темата на дневен ред, разкривайки колко много области от живота ни се крепят на нашата емоционална интелигентност.

Ако по този параграф не сме полагали усилия и не сме достатъчно зрели, ще се окаже, че не само личните връзки и приятелските отношения ще са провал, но това може да бъде пагубно в професионален план, както и във всяка друга сфера от битието ни. Може би някога сте били склонни да подценявате въпроса, но помислете пак, защото щастието и успехът в живота са основна цел на всяко човешко същество, а емоционалната интелигентност е неразривно свързана с тях, като умствените възможности не могат да я компенсират.

Сетивната част е тази, която може да ви гарантира стабилност при изграждането на удовлетворяващи взаимоотношения, да повиши шансовете ви за успех в работата и постигането на личните цели. Запознайте се със статистиката и обърнете внимание, че рядко се оказва хората с висок коефициент на интелигентност да са удовлетворени и щастливи в живота. Има хора, които притежават брилянтен ум, но срещат изключителни предизвикателства в работната среда, защото не успяват да се впишат в нея, да общуват коректно с колегите си, не откриват „сродна душа“ и в личните си връзки.

Знанията и интелигентността могат да бъдат фактор за влизането в университет, но не те са водещи, когато говорим за стрес и справяне с емоциите. Понякога точно това може да изиграе лоша шега, ако държавният изпит се явява непреодолимо вълнуващо събитие, което не се поддава на овладяване.

Интервютата за работа също са добър пример тук. Тези, които се представят блестящо, не са непременно с най-високите академични постижения, това са хората с високо ниво на емоционална интелигентност. Тя безспорно е съществен компонент от характеристиките на успешната личност. Неслучайно редица компании провеждат тестове, за да установят до колко е развита емоционалната интелигентност на кандидатите, преди да наемат новите си служители.

Ако считате, че има върху какво да поработите, заложете на няколко прости и практични съвета, които намират приложение в ежедневието:

1. Седмица на наблюденията

Поставете си за задача през следващата седмица да наблюдавате и анализирате себе си. Трябва да си задавате някои въпроси, а впоследствие да ги отправите и към друг човек – на когото имате доверие.

В какво настроение сте днес и забелязвате ли то да дава отражение върху вашите мисли и вземането на решения?

Откривате ли грешки в общуването си с околните и какъв е ефекта от него?

Какво ви кара да реагирате, когато говорим за отношението на другите към вас? Знаете ли каква е причината за това?

Признавате ли лесно своите грешки? Има ли пречки да го правите и защо, какви са те?

Опишете силните си страни, а след това слабостите, които смятате, че имате.

2. Назовете емоциите

Създайте си речник на своите емоции. Нека той да бъде личен и да отразява състоянието ви. Направете така, че искрено да назовете яда си, радостта си, дори завистта си, когато се сблъсквате с нея. Регистрирайте ги, те са истински реакции.

3. Правилото да броим до десет

В него има смисъл и вероятно сте го чували. Ако усетите, че сте на път да реагирате крайно и емоционално, по-добре направете пауза. Излезте на разходка, останете насаме.
След като се успокоите, ще бъдете далеч по-разумни и ще решите как е правилно да продължите напред.

4. Корекция на тона

Винаги е от полза, ако тонът ви създава напрежение в околните. Може би не го осъзнавате в дадени моменти, но ще ви бъде изключително ценно, ако вече сте нащрек в разговорите и направите навременна корекция.

5. Придържайте се към границите и извличайте поуки

Ако често позволявате на околните да прекрачват границите ви, напълно обяснимо е, че ще се гневите и ще сте склонни да избухвате в негативни емоции. Затова, грижете се за себе си и не допускайте това да се случва.

И когато все пак сгрешите, извинете се, помислете какво ви е довело до тук, извлечете поуката, и прощавайте, предимно заради себе си и своето спокойствие.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари