За различната моралната търпимост към някой от човешките пороци

A+ A-
10361 прегледа 0 Коментара
Според Библията 7 - те най – големи порока са:

 Гордост
 Завист
 Лакомия
 Блудство
 Гняв
 Алчност
 Мързел

Светото Писание не оставя място за съмнение или морална търпимост към който и да е от тези човешки пороци. В съвременното общество обаче всяка нация, вероизповедание, та дори и отделна общност имат различни разбирания за това кое е морално търпимо и кое се смята за недопустимо и като порок.

През годините са проведени различи изследвания за човешките пороци и резултатите са не само много интересни, но и показват както различията в моралните ценности на отделните нации, така и степента им на търпимост към някои от най-разпространените поквари.

През 2013 година центърът за изследвания Pew Research Center провежда мащабно изследване сред хората от над 40 държави в света за това кои са най - големите човешки пороци и към кои от тях има морална търпимост.


Изневяра

изневяра

60% от участниците в това изследване определят извънбрачните връзки като един от най - големите човешки пороци, но това не се отнася за Франция, където изневярата не се счита за порок, а е морално приемливо поведение за над 50% от хората.

Според друго изследване, проведено от DrEd.com за търпимостта към изневярата, европейците (в това число и България) имат морална толерантност, а съответно и изневеряват повече от хората в САЩ. Докато в САЩ едва 31% от американците признават за изневяра, процентът при европейците е 49% .

Хазарт

хазарт

По същия начин стои въпроса и за хазарта. В Близкия изток и някой части на Африка хазартните игри се считат за сериозен проблем и голям порок, но за Американските щати, Канада и Европа това дори не е морално неприемливо.

В едно проучване, около 70% от българите са на мнение, че хазартните игри трябва да бъдат строго регулирани, но залозите не се считат за порочна страст. У нас по - скоро стои въпросът дали хазартът трябва да се възприема като развлечение или зависимост и страхът от загубата при подобен род игри е по - голям от страха от зависимост.

Проучването показва, че въпреки по - скоро негативното си мнение, повече от една четвърт от българите се включват в някой от най - популярните масови игри като тото, игри с моменти печалби, бинго или лотария, а повече от 1% редовно участват в онлайн залози с цел печалба и забавление. Този 1% обаче се увеличава тенденциозно, поради факта, че броят на онлайн букмейкърите расте. Някой от най-известните на българския пазар са Ефбет и Спортингбет. Ако имате страст към онлайн залаганията, може да прочетете повече информация за букмейкърите в ревюто на Efirbet за Efbet.

Алкохол

алкохол

Употребата на алкохол в ислямските държави се смята за един от най - големите човешки пороци и не само, че е абсолютно забранен, но и консумацията му води до подсъдимата скамейка и затвор. За останалата част от света обаче алкохолът е признат за вреден навик, който може да причини зависимост, но не е забранен и има търпимост към употребата му.

У нас, употребата на алкохол не се счита за непростим порок, а според световната класация на държавите, в които се консумира най - много алкохол на глава на населението ние се нареждаме на 23 място. Най - много алкохол употребяват в Чехия, следват я Унгария, Русия и Украйна. Според Световната Здравна Организация, българинът употребява средно около 11 литра алкохолни напитки годишно.

Аборт

аборт

Един от най – спорните въпроси, по които няма единно мнение не само между различните етноси и вероизповедания, но и между отделните индивиди е абортът. В някой държави прекъсването на бременността се смята за един от най - големите пороци и е забранен, докато на други места се „преглъща” по - лесно.

От много години насам полемиките „за” и „против” аборта не спират и всяка страна държи на своето мнение. У нас абортите са легално разрешени, след като през 1956 година се отменя съществуващата до тогава забрана за аборт по желание. В наши дни прекъсването на бременността е регламентирано с Наредба 2 от 01.02.1990 година.

Еднополови бракове

еднополови бракове

До 1990 година хомосексуалността е била заклеймявана като опасен порок и се е считала за психично отклонение. В арабските държави и Африка влечението към същия пол все още се счита за порок и гей двойките са преследвани от закона, но на други места еднополовите бракове са напълно законни и се приемат от обществото.

Към момента в 10 държави еднополовите бракове са разрешени, а преследването на хора на база на тяхната сексуална ориентация се счита за дискриминация. В България хомосексуалните бракове все още не са разрешени, но обществото проявява търпимост към гей двойките и уважава тяхното лично пространство и начин на живот.

Бракове с деца

брак с деца

В ислямските държави е напълно приемливо да се сключват бракове с деца (момиченца на 8 - 10 години). В тези държави странните бракове се сключват от стотици години и са част от традицията им, но за останалия свят (в това число и България) се считат за напълно неморални и неприемливи.

Списъкът с човешките пороци и различната морална търпимост може да продължи до безкрай, но по - важното е, че в наши дни границите на търпимостта е много тънка и всеки сам определя дали определено действие може да се нарече порок или може да бъде прието за нещо съвсем в реда на нещата.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари