ALPHA-GAL синдром: какво е това и как да го разпознаем

A+ A-
1068 прегледа 0 Коментара
Синдромът Alpha-Gal, или алфа-гал синдром (AGS) е алергично състояние, при което хората проявяват алергична реакция към алфагалактоза – вид захар, която се намира във вътрешността на повечето животински клетки, с изключение на хората и някои други бозайници. Известен е също като алергия към месо от бозайници, алергия към алфа-гал, алергия към червено месо и интересно - алергия към ухапване от кърлеж.

Когато хората, алергични към алфа-гал, ядат говеждо, свинско, агнешко или месо от други бозайници, те получават алергична реакция, която предизвиква редица симптоми, включително обрив, гадене, повръщане и диария. Симптомите обикновено се появяват три до шест часа след хранене. В някои случаи хората могат да получат непосредствена животозастрашаваща анафилактична реакция, която изисква медицинска помощ.

Алфагалактозата се съдържа и в много други храни, лекарства и медицински продукти, произведени от материали от бозайници. Млечните продукти например съдържат алфа-гал. Масово храни и лекарства съдържат желатин, който често се произвежда от колагена, получен от бозайници, или други материали, които произхождат от животни. Алфа-гал се съдържа в медицински продукти, например противоотрови за змии и сърдечни протези, получени от крави или прасета. Хората с AGS имат различни по степен алергични реакции към тези храни, лекарства и медицински продукти. Някои хора може да не изпитат никаква реакция, когато са изложени на тези храни и продукти, докато други могат да имат алергични реакции, вариращи от леки до тежки.

Хора на всякаква възраст могат да имат AGS, а състоянието е докладвано в Африка, Азия, Австралия, Европа и Северна Америка. В Съединените щати AGS се причинява предимно от т.нар. самоедски кърлеж - вид кърлеж, който обитава източните, югоизточните и южните централни щати. Самоедският кърлеж може да предаде алфа-гал на хората чрез слюнката си, което може да задейства имунната система да произведе антитела срещу алфа-гал, причинявайки синдрома. Въпреки че броят на случаите в САЩ не е известен, проучване от 2023 г. установява малко над 110 000 предполагаеми случая между 2010 и 2022 г. Според това проучване в този период е възможно да е имало до 450 000 случая на AGS, като много от случаите не са били диагностицирани.

Въпреки че няма лечение за Синдрома Алфа-Гал, хората с алергия могат да предотвратят появата на алергични реакции, като избягват месо и други продукти, които съдържат тази захар. С течение на времето обаче нивата на антителата, които предизвикват алергичната реакция, намаляват, което означава, че някои хора в крайна сметка могат да консумират месо и продукти, съдържащи алфа-гал, без алергична реакция. Тъй като този вид алергия е доста опасен, е добре да сме информирани на какви рискове сме изложени чрез тест за непоносимост към храни.


Какво представлява синдромът на алфа-гал?


AGS е алергия, която се характеризира с алергична реакция към въглехидрата, наречен галактоза-α-1,3-галактоза, известен също накратко като алфа-гал. Алфа-гал се среща във всички бозайници, които не са примати. При хора с AGS консумацията на говеждо, свинско, агнешко, дивечово и друго месо от бозайници е много опасна - всички те съдържат алфа-гал и предизвикват алергична реакция, която може да бъде изключително тежка и животозастрашаваща. Някои хора с AGS могат да получат алергична реакция и след консумация на други храни и продукти, които съдържат алфа-гал, включително млечни продукти и някои лекарства.

Интересен факт е, че когато самоедският кърлеж ухапе някого, той може да предаде алфа-гал на човека чрез слюнката си. Това може да накара имунната система на човека да реагира, като произведе антитела (известни като имуноглобулин Е или IgE) срещу алфа-гал. Това е известно още като сенсибилизация, тъй като имунната система вече е чувствителна към алфа-гал. Когато човек, чувствителен към алфа-гал, консумира или е изложен отново на алфа-гал - например при консумация на месо от бозайници, IgE се свързва с захарта, което от своя страна подтиква имунната система да освободи химикали, които предизвикват алергична реакция.

Хората с AGS трябва да избягват консумацията на месо от бозайници, за да предотвратят появата на алергични реакции. Те обаче могат да продължат да консумират пилешко, пуешко, риба и други меса, тъй като не са бозайници, и консумацията им е безопасна.

С течение на времето нивото на IgE антителата срещу алфа-гал намалява и в резултат на това някои хора с AGS могат отново да могат да ядат говеждо, свинско и други червени меса или продукти, които съдържат алфа-гал, без да получат алергична реакция. Допълнителни ухапвания от самоедски кърлежи могат да доведат до повишаване на нивата на IgE антителата или да попречат на намаляването им.


Какви са симптомите на синдрома на алфа-гал?


Симптомите на AGS обикновено започват три до шест часа след консумация на месо, млечни продукти или други продукти, съдържащи клетки от бозайници. Въпреки това, ако лекарства, които съдържат алфа-гал, се прилагат интравенозно, симптомите могат да започнат веднага заради директното навлизане в кръвоносната система. Симптомите на синдрома на алфа-гал включват:

● Уртикария или сърбящ обрив
● Гадене или повръщане
● Киселини или лошо храносмилане
● Запек
● Диария
● Кашлица
● Недостиг на въздух
● Затруднено дишане
● Спад на кръвното налягане
● Подуване на устните, езика или клепачите
● Замайване или отпадналост
● Силна болка в стомаха

Симптомите могат да варират от леки до тежки и да включват дори анафилаксия - непосредствена животозастрашаваща алергична реакция, която изисква спешна медицинска помощ.

За да се предотврати подобна възможност, нашите експерти съветват да направите тест за хранителна непоносимост при най-малките съмнения, за да сте сигурни, че това, с което се храните, е безопасно за вас. С помощта на един обикновен тест за непоносимост към храни ще знаете дали и какво трябва да избягвате, за да не попадате в опасна ситуация, която може да застраши живота ви. Не на последно място обръщайте внимание и на другите продукти, за които споменахме по-горе - млечни и лекарства. На етикетите на хранителните продукти винаги има включен списък на алергени в храните, които могат да се съдържат в съответния продукт, така че бъдете предвидливи и го проверявайте.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари