5 отличителни качества на мериносовата вълна, които я правят уникална

A+ A-
2246 прегледа 0 Коментара
Ако искате висококачествена вълна с неповторими свойства, със сигурност ще изберете мериносова вълна

Мерино вълната, която ще срещнем по-често като мериносова вълна, дължи уникалността си предимно заради своя естествен произход. Тя се добива от специалната порода овце – мерино. Качеството на козината им е оценено още през средновековието, а самите животни издържат на огромни температурни амплитуди, именно благодарение на своите вълнени кожуси.

Производителите я предпочитат заради неповторимото й приложение и ефективност, а потребителите бързо се уверяват в достойнствата ѝ.

Кои са специфичните отличителни качества на мериносовата вълна:


Нежност и мекота


Мнозина не успяват да се възползват от топлината на класическата вълна, защото не понасят боцкането върху кожата. При мериносовата този проблем не съществува – тя е изключително фина и мека материя. На допир създава приятно усещане, а комфортът е до такава степен гарантиран, че от нея се изработва дори термо бельо.


Изискан терморегулатор


С одеяло, облекло или шал от този вид влакна ще се чувствате не просто изискани, а стабилно предпазени, независимо от температурата. Когато е студено, те ще ви изолират срещу ниските градуси, а когато е топло – ще създадат приятен хлад, отвеждайки излишната топлина при прегряване. Същевременно лекотата при носене е несравнима за разлика от други материи и стандартната вълна.


За активните сред природата


Синтетичните тъкани и дори памучните платове трудно се конкурират с мерино вълната, тъй като тя има перфектна абсорбираща способност. Дори когато е мокра, топлината е гарантирана, което е огромен плюс за всички запалени планинари, любители на зимните спортове и активните, които обичат досега с природата. Тази вълна може да попие значително количество вода и влага, но е дишаща и не ги пропуска, позволявайки на дрехата да изсъхне за кратко време.


Антибактериално действие


В извлечената вълна се съдържа ланолин, който се явява антибактериален. Благодарение на него не се създават условия за неприятни миризми на пот и те са сведени до минимум, даже когато се налага материите да бъдат носени в продължение на няколко дни.


Далеч от опасните лъчи


Сред невероятните способности на мерино вълната е и тази да брани кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Влакната успешно абсорбират опасната радиация и създават спокойствие през целия ден.


Приложения на мерино вълната


Тя намира приложение при марково туристическо и спортно облекло, защото е съвършен изолатор, еластична и устойчива на външни влияния. Допълнителен бонус са дишащите свойства и деликатността на материята при допир. Термо чорапи и бельо, зимни шапки и одеяла са сред най-популярните продукти за потребителите, които държат на високото качество.

Поддържането на дрехите, изработени от мериносова вълна, не е толкова претенциозно – напротив, то не изисква нищо специално. Ключово все пак е само спазването на някои условия: пране при максимална температура 30 градуса, без центрофуга и с обикновен или предназначен за вълна препарат. Не се добавят омекотители или белина при програмата в пералнята. Необходимо е сушене на въздух и по естествен начин, не в уред, но не и на директна слънчева светлина.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари