Спалното бельо: От праисторическата пещера до луксозния комфорт днес

A+ A-
2372 прегледа 0 Коментара
Първобитният човек е постилал кожите на див звяр, египтяните са тъкали лен и памук

Съвременният начин на живот е немислим без редица удобства, но както ние, така и хората в древността, са изпитвали идентични потребност и са търсили начини, за да ги задоволяват. За да си осигурят спокойствие по време на нощта, те са постилали върху ложето си кожи от диви зверове, а в египтяните са тъкали лен и памук. Прецизно изработените материи изумяват и днешните учени, които признават, че трудно откриват разлика с коприната от нашето време.


Как се е зародила необходимостта от спално бельо?


Богатите и именити фамилии в Римската империя се считат за първоначалници на развитието на спалното бельо. Те са използвали памук и лен, като са разчитали предимно на естествени тонове и един основен цвят. Леглото, където се спи, се е считало за божествено, затова обикновено се е покривало с чаршафи с изобразени цветя, растения и животни, в знак на уважение към природата.

Робите, които не са имали тази съдба, са били доволни, ако имат възможност да спят върху купа сено или слама. Свободните римляни, които не са били от знатни семейства, са се използвали от конопени завивки, за да се предпазват в студените вечери.

През 15-ти век настъпва същинската промяна, за която има принос мадам дьо Помпадур. Тя повлича крак, съсредоточавайки вниманието си върху коприната като спално бельо. Китай се превръща в голям производител на тази материя, а с тази тенденция се зараждат и двойните комплекти за спалня.

Леглата на аристократите в Европа били пълни с пух или вълна. Те са притежавали не само чаршафи и завивки, но и възглавници, както и всичко друго, което е нужно за един пълен спален комплект.

Усъвършенстването на тези придобивки достига своя връх през 19-ти век. Вече се наложили и правила за поддържане на домакинството – ежедневна смяна на калъфките на възглавниците, нови чаршафи на всеки три дни, обръщане на матраците сутрин и т.н.

През същия период, в България обаче, на места все още се е спяло на сламени възглавници. Чорбаджиите разполагали с по-лъскави покривала за леглата си, а едва век по-късно в манастирите започнало шиенето и продажбата на спални комплекти. В модерния си вид те са познати на хората у нас от около 60-70 години.


Разнообразие от текстилни изделия


Днес ние сме консуматори на всичко онова, което ни създава лукс и ни осигурява пълноценен комфорт. Спалното бельо не само, че не прави изключение от това правило, но и ни гарантира истинско спокойствие по време на сън. Дори учените са на мнение, че за да сме отпочинали добре, трябва да съобразяваме температурата на помещението и качеството на завивките. Подходящото спално бельо и деликатните текстилни изделия са от изключително значение.

Памукът, ленът и коприната имат свойството да създават въздушна пропускливост, за да може кожата ни да диша свободно. Трайността и издръжливостта на тъканите, както и тяхната плътност, са важни фактори, по които избираме бельото за спалнята си в настоящето. То се пере често и не бива да избледнява бързо, недопустимо е да се протрива или да се къса, трябва да е с приятна мекота и да не бъде причина за предизвикване на алергии.

Дизайнът му вече е въпрос на индивидуален вкус и предпочитания, а разнообразието, което се предлага на пазара, позволява да избираме, без да изпитваме ограничения.


Да подобрим съня си чрез няколко прости стъпки


Практическата страна на нещата тук не е за подценяване, защото покупката на спално бельо е част от програмата ни за релаксиране в покоите на уютния ни дом.

Комплектите трябва да бъдат изпрани, преди да бъдат поставени на леглото. Някои специалисти съветват това да се случи поне два пъти. Едва тогава можем да пристъпим към ежедневната употреба на чаршафите, завивките, калъфките и прочие. Следването на инструкциите върху продуктите също е задължително.

Сезонната подмяна на видовете спално бельо е препоръчителна, защото то внася допълнителна топлина през зимата или съответно – лекота, съществена за лятото. Синтетичните материи не са желателни през топлите месеци, защото имат способността да запарват и задържат горещината.

Генералната подмяна на спалното бельо трябва да се планира и да е около на две години. Колкото и качествено да е то, материите се износват и изтъняват от честото пране, което обикновено става на всеки 5-7 дни.


За бебето и детето


Бебетата и малките деца се нуждаят от спално бельо, което да поема влагата и да не прекъсва достъпа на кислород. Памучните и меки ленени или копринени тъкани са фаворит при създаването на интериора на детската стая. Крайният резултат, който се цели, е приказна атмосфера и неповторима среда за малките, а това се постига лесно с атрактивни десени, нежни цветове и допълнителни елементи за декорация.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари