Малка баня: Как да увеличим и оползотворим максимално площта

A+ A-
4168 прегледа 0 Коментара
Предизвикателствата на градските жилища не са едно или две, а малката баня е едно от най-трудните за преодоляване

Обективно погледнато почти никой от нас не се нуждае от огромно помещение за банята, но пък удобството няма цена и затова го предпочитаме. По-често обаче сме изправени пред задължението да се справим с по-малка площ, а предпочитаме да не правим компромиси и да не чувстваме никакви липси.

Това е едно от най-срещаните предизвикателствата на градските жилища, което макар и трудно за решаване, не бива да ни хвърля в отчаяние – вариантите съществуват.


Откъде да започнем и как да планираме


Когато имаме желание да стартираме ремонт, трябва да подходим разумно и да работим върху стратегията си. Първата крачка е изготвянето на проект.

Има програми и приложения, които могат да ни бъдат полезни в това отношение, стига да ни се удава да мислим глобално, да чертаем и да смятаме. Творческият усет не винаги е силната ни страна, затова ако е наложително, може да се обърнем към специалист. В краен случай може да опитаме и друго. Изработка на проект в магазин, който ще ни бъде предложен безплатно срещу закупуването на дадени продукти от веригата, или ще заплатите съответната сума, ако поръчате само него.

Когато вече разполагате с по-ясна визия за бъдещето на вашата малка баня, трябва да помислите за материалите, които ще вложите. Плочки, обзавеждане и декорация има на различни цени. Съобразете ги с бюджета, който имате намерение да инвестирате.

Тези начални етапи са почти идентични с подготовката за промяната на всяка баня, независимо от нейния размер. Тук все пак проектът е съществен, защото детайлите с разположението и използването на ъглите, са ключови. Само така ще съумеете да нагодите максимално пространството към потребностите си.

Относно материалите, може да си позволите по-скъпи мебели, за сметка на друго, което не е от толкова съществено значение за вас. Банята ви е малка, което означава, че бихте могли и да се отпуснете, ако спестяването не ви е на дневен ред. Така или иначе, средствата няма да се окажат космически за нея, тъй като помещението е по-скромно като обем.


Концепцията по разпределението


Минималните изисквания предполагат, че в банята ви има душ кабина или вана, мивка с шкаф, огледало, допълнителни етажерки, тоалетна чиния, ако тя не е отделена.

Обзавеждането не бива да е прекалено голямо, а да бъде функционално и достатъчно като място за вас. Не правете грешката да компенсирате от него, защото вещите трябва да бъдат прибрани и да не ви смущават впоследствие. Може да се спрете на вградени и висящи модели, за да спестите площ. Тоалетната чиния закачете например на стената, а казанчето да остане скрито в нея.

По всяка вероятност пералнята и сушилнята ще трябва да бъдат поставени в кухнята например, или в коридора, в зависимост от разпределението там.

Ако душ кабината ще заеме доста от пространството вътре, по-добре използвайте само начин на преграждане с параван или стъклена витрина. За ваната си помислете, дали изобщо е подходяща за вашата баня и няма по-скоро да ви ощети, отколкото да ви осигури комфорт.


Хитрини за повече площ

повече площ в банята

Идва ред на методите, с които имате шанс да увеличите визуално пространството на банята. Като ефект вие ще го усетите напълно, това няма да е просто една илюзия.


Източници на светлина


Ако нямате прозорец, който да отваряте често и да пускате слънцето вътре, разчитайте на изкуствените източници. Нека осветителното тяло да не е само един брой, а разходите не бива да ви тревожат, тъй като модерните LED видове са икономични при употребата на енергия. Може да рамкирате огледалото с лампички, както и да ги вградите в шкафове и ниши. Осветете банята си, даже и в кътчета с цел декорация, така че като влезете тя да ви посреща с уюта си, а и да има къде да си запалите ароматна свещ.


Плочките не са задължителни


Тяхното поставяне дори смалява помещението. Комбинирайте ги с водоустойчива боя, като на места сложите плочки, а в други участъци – боя. Но ако държите предимно на тях все пак, изберете вид с правоъгълна форма и ги редете хоризонтално с дългата им страна. За да изглежда банята ви по-завършена и елегантна, може да предвидите интересен акцент в нея, около душа или ваната. Стремете се да съчетавате хармонично избраните цветове. Друг ценен трик е да използвате еднакви плочки за пода и стените, като така оптически ще разширите стаята. Ако те са в преливащи тонове, резултатът ще е забележителен.


Фототапет


През последните години това е интересен подход, а предимствата му са редица. Той може да внесе неповторима атмосфера, според картината, която сте избрали, а също така ще придаде дълбочина на помещението. Потърсете все пак такъв, който ще издържи на влагата за по-дълго време, но хубавото е, че може и да го подменяте периодично, за да разнообразявате обстановката.


Пъстър таван


Ако разчупите стандартния таван с нещо по-пъстро и забавно, ще привлечете погледа към него, което отново ще бъде плюс за малката баня. Ролята на осветлението по него също е значима, за да постигнете желания ефект.


Гланц и райета


Райетата по стените и гланцираният под са идеи, които могат да ви помогнат при разширяването на помещението на банята. Не е необходимо раираните участъци да са по целите стени, може да са само по част от тях.


Красиво и голямо огледало


Ако то е като произведение на изкуството и заема централна позиция, със сигурност ще превърне банята ви не само в атрактивна зона на дома, но и ще създаде визуално повече пространство. Отделен принос е и това, че ще ви е удобно в забързаното ежедневие и няма да се налага да се взирате в някакви по-малки негови заместители.


Закачалки и кошници


Всяко свободно място може да бъде пригодено за етажерка, която да е съвсем простичка като модел и да включва плетени кошници за козметика. Закачалките са следващият елемент, който идва на помощ, когато се чудите къде да закачите халат, дреха или кърпи за ръце, както и всичко друго, на което търсите място. Препоръчителни са и обикновените рафтове над мивка, тоалетна или вана. Те могат да поберат много приспособления, както и да приютят саксии с растения за повече зеленина в превърналата се вече в любима за вас баня.


Източник: Магазин за баня КЕРАМО
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари