Как стиловете на мебелите променят ежедневието ни

A+ A-
6595 прегледа 0 Коментара
Обзавеждането има своя принос не само за настроението ни, но и за ежедневното ни състояние.

Никога не трябва да подценяваме интериора у дома си и местата, които обитаваме в продължение на часове. Колкото и да е практична нагласата ни, трябва да обърнем внимание на вещите, с които се обграждаме.

Дори в офиса и на работа е добре да внесем нещо от себе си, за да се чувстваме комфортно и да сме изпълнени с енергия. Мебелите имат умението да променят ежедневието ни, без значение дали го осъзнаваме или не.


Стилове в мебелите и емоцията, която носят


1. Класически тип

класически мебели

Категорията обединява доста стилове, създавани през годините, които имат непреходно излъчване. Това са масивни мебели с ярко присъствие и внушителни орнаменти по тях. Цветовете на тапицериите могат да са различни, както и да включват флорални мотиви. Те създава усещане за пищност, разточителство и разкош. Формите не са скучни, а грабват окото веднага.

Френският стил например залага на естествени материали като череша, махагон, златистите украшения не липсват, а мебелите представляват истински бижута.


2. Обзавеждане от селски тип

селски тип мебели

Името само подсказва в какъв интериор ще се озовем, ако сме попаднали в къща със селски мебели. Неслучайно е предпочитан от жилища и постройки, разположени във ваканционни селища. Всеки дом може да бъде решен в този стил, особено ако е предназначен за почивка и отмора на семейството, или пък е превърнат в къща за гости.

Тук бляскавостта отстъпва на старинния вид, линиите са прости и напълно изчистени. Всеки елемент е на мястото си и не търси вниманието ни, той е просто допълнение към цялостната концепция. Привлекателността обаче не се губи по никакъв начин – тя е очарователна, предимно за всеки от града.

Съвременният селски стил наподобява провансалския и е на основата на бели, светли и пастелни тонове. Характерни акценти са кошниците с плодове и зеленчуци, глинени съдове, вази от натурални материали, закачливи перденца.


3. Ретро стил мебели

ретро стил

В него влизат винтидж, шаби-шик и всички антични варианти, които могат да се срещнат през вековете. Мебелите днес може да са състарени умишлено, само и само да създадат ретро настроение. По този начин те успяват да ни разведрят от стерилната и модерна обстановка на помещенията, които обикновено обитаваме.

Ретро стилът е обаятелен и забавен по свой начин. Цветовете, които преобладават при него са тюркоазено, зелено, жълто, синьо, червено, както и вечните бяло и черно.


4. Еклектичен стил

еклектичен стил обзавеждане

Тук стилът е необичайна смесица от различни течения в интериора. Може да бъде балансиран, но може да изпада и в крайности – зависи от предпочитанията на собствениците. Ако те държат на повече уют и класа, вероятно ще предпочетат да заложат на първия вариант, но и по-ексцентричните изпълнения могат да бъдат фантастични решения, стига да се подходи с усет и вкус.

Факт е, че еклектиката създава неподражаем стил, а възможностите са неограничени.


5. Съвременен тип мебели

съвременни мебели

Размахът на действие може да бъде голям, но стилът се характеризира с някои особености. Плакатите по стените, цветните акценти, рисунките на растения намират място в съвременния стил и създават неговия уникален характер. Скандинавският полъх при мебелите може да бъде определен като модерен интериор, подходящи за градския тип начин на живот. Той е като синоним за чистота и перфектен ред.

Формите са разчупени, а изделията са от метал и дърво, а текстилът от памук, лен. Мебелите са ориентирани към ефективността на употребата, но не заемат големи площи, а се разполагат удобно, без да създават неудобства за ползвателите. Ето защо са подходящи и за малки апартаменти.


6. Кънтри стил

кънтри стил

Кънтри мебелировката е бяла, но и пъстроцветна, а изработката е в духа на класическия стил, като единствено отсъства изобилието от декорации. Предпочитат се модели, които са повдигнати на високо, краката им не се опират ниско в земята. Рафтовете са мултифункционални и побират какво ли не – от кални ботуши до козметични аксесоари. Бюфетите са с типичните за миналото стъклени вратички, които разкриват гледка към посудата вътре.

Не пропускайте да добавите шарени текстилни детайли и кошнички, които да направят дома ви още по-атрактивен.


7. Рустикален стил мебели

рустикален стил мебели

Те са изработени от дървесен масив, железни мотиви и от каменен материали. Меката мебел е основно от естествена кожа, а също може да включва жакард, зебло и ленени детайли, особено сред възглавничките. Изисква повече площ, но може да присъства и само като „петно“ в някоя стая, ако заложите на каменна стена, истинска камина, под от дърво или пък ефектни греди от дърво на тавана. С такъв ход вие ще сте оригинални и ще внесете в дома си пленителната красота на рустикалния стил.


8. Колониален стил

колониален стил

Мебелите в колониален стил са тъмни, често в шоколадово кафяво, тъмночервено или дори черно. Срещат се и модели в бяло и бежово, но отново в съчетание с ярки тонове, за да се постигне силен контраст. Присъства също кованото желязо, което обаче трябва да има блясък или сатенен ефект. Може да се комбинира и с други стилове, като рустикалния например, но е важно обстановката да запази строгия си елегантен характер и да не се излиза извън допустимите граници.


9. Хай тек мебели

хай тек мебели

Много актуален интериорен стил на обзавеждане, който е търсен предимно от промишлени помещения, но е удачен и за дома. Препоръчителна е меката мебел, която изпъква със своите прости геометрични форми. Ако искате хай тек стил в жилището си, трябва да имате достатъчно пространство. Едноцветните тонове са предпочитани, атмосферата е светла, ярка и фиксира вниманието ни, без да ни разсейва.

Масите са със стъклени плотове и имат кръгли или правоъгълни форми. Столовете най-често са с метални крака, а масичките за кафе са на колелца.

Може да подсилите мебелите си с хай тек осветление, което изключва класическите полилеи. Вградените осветителни тела, висящите халогенни лампи и изискването за простота са почти задължителни като присъствие.

Когато обмисляте стратегията си за действие при избора на мебели, желателно е да се консултирате със специалист. Ако смятате, че може да се справите със собствените си сили, просто се оставете на въображението си, за да си представите жилището в най-очакваната от вас светлина. След това опознайте стила, който искате да приложите и бъдете смели при реализацията му – резултатите няма да ви разочароват.

Автор: Мирчеле - мебели от масив
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари