10 топ съвети за предпазване на дома от кражба!

A+ A-
17816 прегледа 0 Коментара
Нужни са мерки, за да опазим дома си от лоши намерения и хора, защото рисковете са напълно реални.

За да защитите от неприятни инциденти дома си, себе си, а и близките си хора, не бива да подценявате потенциала от кражби. Лошите случки са възможни да ни сполетят във всеки един момент, независимо, че често сме склонни да подценяваме рисковете. За хората с криминални намерения обаче това е добре дошло, затова трябва непременно да ги затрудните максимално.

Ето няколко прости стъпки, с които може да предпазите жилището си от крадци:


Заключването е задължително


Няма значение дали излизате до съседите или до магазина – заключвайте винаги и по всяко време. Според полицията, крадците редовно се натъкват и се възползват от отключени домове. Дори ако ще сте навън за кратко време, заключете вратите и затворете прозорците. Фирмите за ключарски услуги могат да ви предоставят съвети за подходящите брави за врати и прозорци. По този начин, вие ще създадете повече препятствия за всеки един крадец, който се опитва да наруши неприкосновеността на вашето жилище.


Видимост и достъп до външния свят


Понякога прозорците или вратите на дома ни са закрити от високи дървета, рекламни пана или други съоръжения. Препоръчително е да разчистим пътя си пред тях и да имаме достъп до външния свят. Изключително важно е да си осигурите видимост от улицата. Това би могло да ви помогне в много критични ситуации, когато търсите помощ или дори се налага да напуснете спешно жилището си.


Подобрете защитата си


Понякога искаме да спестим пари или пък просто не допускаме, че нашият дом е уязвим на крадци, но такъв тип мислене може да има пагубен ефект. Далеч по-разумно е да инвестираме във всяка възможна защита, като се започне от решетки и щори на прозорците и се стигне до интелигентни секретни и заключващи системи. Инвестирайте и в брави и ключалки с висока степен на сигурност.

брави и ключалки


Предпазни средства за целия дом


Гаражите и градинските навеси често се оказват цел за крадците, защото там те могат да се възползват от вашите инструменти или стълби, за да нахлуят с тяхна помощ след това в самата къща. Автоматично осветление, например, монтирано в навеса или гаража, може да бъде полезно възпиращо средство - заедно с ключове, разбира се. Не пренебрегвайте тези зони от дома си, защитете и тях достатъчно добре, за да спите спокойно нощем.


Отсъствието не оправдава неглижирането на опасността


Когато сте извън града за уикенда или сте се отдали на почивка, помолете приятелите си да събират вашата поща. И без да влизате в ролята на дребосъка Кевин от „Сам вкъщи“ можете да се доверите на редица нетрадиционни начини, чрез които да оставите впечатлението, че жилището не е празно. Другият вариант е, да оставите поне една лампа светната, за да се създаде усещането, че домът не е безпризорен. Може да „забравите“ и пране на простира, бъдете изобретателни и се опитайте да предугадите реакцията на евентуалните извършители на престъпление. Създайте им заблудата, че домът ви никога не остава необитаем и те ще загубят интерес, ако случайно вече са го набелязали като обект за нападение.


Пазете ключовете си


Повечето хора знаят, че не трябва да крият ключовете си вкъщи. Имайте предвид обаче, че предоставянето им на познати, също може да представлява риск. Ключовете лесно могат да бъдат употребени за изваждането на дубликати, а след това крадците ще се сдобият с бърз и безшумен достъп до вашите вещи. Ако загубите своите ключове, желателно е да се обърнете към реномиран авариен ключар, който да ви съдейства спешно да отключите дома си.


Съхранявайте ценностите си в сейф


Парите и бижутата представляват най-голям интерес за крадците при взлом в дома, сочат данните на полицията. Инсталирането на малък сейф в жилището ви е сигурен начин за защита на тези вещи. Не разчитайте на случайността, а и не се надявайте, че престъпниците няма да ги открият, защото те имат нюх къде да търсят и се ориентират перфектно в обстановката. Ако поставите ценностите си в сейф, кодът ще е далеч по-сложен за налучкване и крадците надали ли ще седнат да губят време с това.


Не „рекламирайте“ ценностите си


Демонстрирането на висок стандарт на живот носи своите рискове. Бъдете по-скромни и умерени, за да не предизвиквате излишно апетитите на криминалния контингент. Унищожавайте опаковките на скъпата техника, която купувате, за да не правят впечатление на боклука. Погледнете отвън дома си и преценете дали създава усещане за прекален лукс, който се набива на очи и на околните. Не се превръщайте в мишена, само за да докажете на другите, че се радвате на охолен живот.


Инсталирайте аларма или си вземете куче


Алармената система е отлична допълнителна защита, която може да ви спаси във всеки един момент. Лаещото куче също може да осигури ефективна сигурност за вашето жилище. Дори инсталирането на знак "Пазете се от кучето" може да накара крадците да се замислят, преди да се насочат към вашия дом.


Бъдете приятели със съседите


В сплотените общности хората се грижат един за друг. Съседите могат да докладват за подозрителна дейност в дома ви и да ви помогнат при нередност, когато сте далеч.

Следвайте тези 10 топ съвети, за да си осигурите спокойствие, независимо дали сте у дома или извън града. Бъдете предвидливи и защитени!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари