Спалното бельо в интериора – как да го подберем и каква е ролята му

A+ A-
3869 прегледа 0 Коментара
Спалното бельо е един незаменим детайл от интериора на дома ни, който се слави не само с практичната си функция

Спалното бельо има редица функции, освен тази да го играе „облекло“ за леглото. Всеки от нас подхожда към него основно откъм практичната страна, защото разчита да му служи в бита и да ни оставя поне с усещането за минимален комфорт.

Всъщност трябва да сме по-придирчиви и взискателни, когато купуваме спално бельо. То може да се превърне в ефектен акцент в стаята, да създаде неповторима атмосфера, да ни пренесе във вълшебни светове, да провокира дадени емоции и т.н. Вариантите са многообразни, ето защо не бива да подценяваме ролята му.

Магията от присъствието на спалното бельо

Когато спалнята ни е обзаведена в дадени тонове, ние се стремим бельото да й хармонизира. Можем да бъдем и по-смели, особено ако останалият интериор е семпъл и в естествени цветове. Да привлечем вниманието към комплекта върху леглото не би могло да е грешка, защото това е централната (и най-важната) зона в спалнята. Без значение е, че през деня шалтето скрива по-голяма част от изяществото на спалното бельо – в случая не са важни хорските впечатления, а нашите лични усещания.

Когато наближат празници, ние търсим начини да разнообразим интериора си. Тогава можем да се ориентираме и към подмяна на спалното бельо в духа на актуалната тема. Може да е Коледа, може да е Свети Валентин или друг повод, който намираме за приятен и ни създава настроение у дома. Правила няма – всеки има пълна свобода да експериментира.

Подарък! А защо един луксозен, качествен и нежен при допир спален комплект да не се превърна в изненада за любимия? Тук не е необходимо да се задълбочаваме с описанието, защото и сами се досещате, че изненадата може да се окаже повече от приятна. Има комплекти с конкретни послания – били те под формата на надписи или изображения. Лесно ще превърнете един обикновен жест в запомнящ се подарък.
ЗD спалното бельо е способно да създаде живи картини в спалнята ви. Ако си падате по такова разчупване в интериора, ето още една интересна роля на калъфките, чаршафите и завивките.

Ценни съвети при избор на спално бельо:


Видът на материала


Памучното спално бельо е сред най-търсените и предпочитани на пазара, което изобщо не е случайност. То изпъква със своята мекота и деликатност, което е в комбинация с гарантирана здравина на материята.

Полиестерът може да се срещне на по-ниска цена, но веднага се забелязва, че той е по-груб и твърд материал.

В другата крайност са по-скъпите чаршафи от коприна. Тя е достоен заместник на памучните изработки, но не всеки ги намира за достъпни като цена, а и употребата им е по-претенциозна.

Напоследък особено актуални са спалните комплекти от коприна и памучен сатен. Те са класно бельо, което съчетава всички предимства на двете материи.


Начинът на изтъкаване


Касае се за броя на нишките на квадратен сантиметър, от които е създадено спалното бельо. То формира издръжливостта и нивото на комфорт. Не е задължително да сте експерт, за да отличите качеството според начина на изтъкаване. Ранфорс и перкал са основните видове, които може да срещнете при производителите. Повече на брой са нишките при перкала, но и ранфорсът е устойчив, въпреки че има по-малко. При сатенените модели нишките са по-малко на брой, но самите те са фини и лесно се късат, защото горният слой е по-защитен, а вътрешността е недостатъчно силна. Все пак, ако не се чувствате подготвени по темата, консултирайте се с опитни служители в специализираните магазини.


Точният размер


Когато купувате спален комплект, размерът е едно от най-съществените изисквания. Премерете леглото си старателно и запишете данните, така че да ги имате под ръка. При всеки един от производителите понякога може да има разминаване, дори да е малко, то да се окаже вашият препъни камък. При чаршафите с ластик не трябва да има свободно пространство отстрани, а трябва да пасват точно, но при другите например – оставете си площ и за подпъхване.


Информация за коректната поддръжка

подръжка на спалното бельо

Ако се грижите старателно за спалното си бельо, то ще ви служи по-дълго време, стига да е от качествена изработка, а и ще запази цветовете си. Информирайте се подробно за условията за неговата поддръжка. Препоръчителните съвети казват, че е удачно да перете бельото си отделно от останалите дрехи, да пускате пералнята на не повече от 40 градуса, да използвате щадящи програми, когато се налага. Простирайте или сушете изпраните комплекти веднага след края на цикъла на пералнята, за да не се задържа неприятна миризма в тях. Те имат нужда от въздух, така че дори редовно да се доверявате на сушилнята, понякога сменяйте тактиката.


Цената


Тя е сериозен знак за качеството. Не се хвърляйте непременно на най-скъпото, но си направете кратка обиколка из сайтове и физически магазини, за да сравните цените. Евтиното няма как да покаже предимства тук, независимо как ви го представят и правят опити да го лансират. Бъдете разумни и съблюдавайте баланса при цена/качество, съобразено и с възможностите си.


Критерий за детското спално бельо


Материите трябва да са органични, защото така се гарантира предпазване на детето от алергии и различни раздразнения. Те ще направят съня на детето по-приятен и спокоен. Приоритет си остава перфектната материя – затова етикетът със съдържание на 100% памук е отличен ориентир. Може да се спрете на изчистени линии и цветове, а може и да се насочите към любопитни за детето декорации и мотиви, които да му помогнат в опознаването на околния свят.


Производители (търговци) с добра репутация


Ако купувате от проверени и доказали се на пазара производители, ще си спестите редица неприятности. Те неслучайно имат добра репутация и изпълняват съвестно своите законови търговски задължения. От тяхна страна винаги може да получите информация относно спецификите на продуктите, което ще ви съдейства при правилния избор на спално бельо. Няма да срещнете проблеми и да върнете стоката, когато тя има дефект или друга причина го налага. Отзивите на клиентите са най-работещата реклама, независимо дали са в положителна или негативна посока. Сериозните „играчи“ в сферата на обслужването и търговията знаят това предимство и не допускат компромиси, които да опетнят реномето им.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари