Как да се грижите за костюма си?

A+ A-
3453 прегледа 0 Коментара
Похарчихте толкова много пари за първия си страхотен костюм, така че няма по-ужасно чувство от това да го видите как се разпада пред очите ви. Внимателното поддържане може да ви помогне да предотвратите тази предопределеност, но малко са хората, които наистина знаят какво включва добрата поддръжка на костюм. Подобно на полирането на обувки, стъпките към правилното бръснене, поддръжката на часовника или знанието как да завържете вратовръзка, грижата за костюма ви е част от това загубено езотерично познание за мъжа.

Костюмът, който е подлежал на правилна грижа, може да надживее притежателя си, което прави грижата не само въпрос на стил, а и на икономия. Правилата са прости, отнемат само малко време и удължават живота на костюма ви. Така че преди да запратите онези есенциални три части от сако, елек и панталон в килера или преди да го дадете на химическо чистене, вижте съветите ни, които подготвихме за вас и се презастраховайте от грешки.


Купуването


Костюмът, който купувате, неизбежно ще продиктува своето качество и живот. Вълната е най-добрата материя за костюм, ако е качествена. Тази от типа Super 150 (брой нишки), е по-тънка и лека, но е много по-крехка. Костюмът от по-фина вълна е неоспорим лукс, но се износва много по-бързо от грубата вълна. Мислете за това, когато пробвате онова ново „Canali“: ляга по тялото ви като мечта, но можете ли да го давате на химическо всяка седмица? Колкото по-скъп е костюмът, толкова по-важна и скъпа е поддръжката му.


Съхранението


Дръжте костюмите си на места, където могат да дишат. Имайте предвид, че калъфите за съхранение могат да ви се струват добра идея, но не се изненадвайте ако откриете следи от мухъл или дори намерите молец, нападнал любимия ви блейзер. Ако имате такъв калъф, някои препоръчват да го оставяте леко отворен, за да може да се проветрява. И разбира се, винаги дръжте костюмите си окачени на закачалка. Тези от кедрово дърво прогонват „хищниците“ на костюми като молците и абсорбират влагата.


Молци


Те наистина са реална заплаха и често, когато ги забележите, вече е прекалено късно. Снасят над 1000 яйца и след като се излюпят, малките негодници ще са наистина гладни, можем да ви уверим. Дори не е необходимо да ви казваме, че това е истинска смъртна присъда за костюма ви.

грижа за костюма

Макар че някои (сещам се за баба си) слагат нафталин, за да се справят с проблема, ние ще ви препоръчаме нещо далеч по приятно миришещо – лавандулата. Суха лавандула запечатана в малки пликчета (продава се в различни варианти по магазините) можете да окачите на закачалката и да сложите в джобовете и е също толкова ефективна, колкото и стария изпитан метод с белите топчета.

Следвайки този съвет и почиствайки гардероба си редовно с прахосмукачка, ще подсигурите добра среда за съхранение на ценния костюм. И не бъркайте молците с дървеници, макар и двете да са достатъчно неприятни и неканени „гости“.


Носенето на костюма


Дори когато носите костюмите си има неща, които непрекъснато можете да правите, за да ги предпазите от бързо износване. Не носете един и същ костюм два дни под ред, тъй като плата обикновено има нужда поне от един ден да се проветри и „отпочине“, както обувките. Окачете го веднага след като го свалите и не се страхувайте да държите салфетка в скута си, за да се предпазите от нежелани петна по време на обяд или вечеря. Тези правила за разумният мъж в костюм могат да удължат живота на елегантното ви облекло: почиствайте мръсотията и петната, избягвайте влагата и прекомерното подлагане на натиск на плата, специално в областта на джобовете и копчетата.


Гладене и почистване


Има разбиране, че когато костюма ви се изцапа или намачка, вие трябва да го изперете. Абсолютно неразумно. Химическото чистене трябва да бъде последното оръжие, към което да прибегнете, когато костюма ви се окаже наистина неприкрито мръсен. Използваните химикали могат да увредят вълната и ако костюма ви е само малко намачкан, а не мръсен, то по-добре е да бъде обработен само с парна преса. Ще дойде при вас също толкова свеж, но без да е бил обект на химическа обработка.

Някои ентусиасти инвестират в преса, която внимателно и автоматично изглажда панталоните. И въпреки че звучи като произведение на съвременните технологии, което незнайно как сте пропуснали, пресата за панталони е тестван с времето метод за грижа към дрехите, който се е задържал след 50 години внимателно изследване и употреба.

За останалото не мислим, че има нещо, което да има нужда от химическо чистене. Малките петна могат да се изпарят с ръчна парна преса или да бъдат изчеткани с добра, нееластична четка за костюми. Петната се случват, но ако носите две кафета докато тичате към метрото или ги държите в колата без капачка, то съвсем съзнателно си играете с огъня. Здравият разум насочен към костюма ви често се равнява на по-малко грижи за почистването му.

Източник: Benchtalks.com
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари