Как да удължим живота на килима?

A+ A-
1597 прегледа 0 Коментара
Килимът е твърде важна и скъпа част от интериора, за да сме небрежни в грижата за него

Трудно е да си представиш съвременен дом без килим. Независимо дали е фабрично или ръчно изработен, той има твърде важни функции в обзавеждането- украсява, създава комфорт с топлината си, действа като звукоизолация и дори зонира пространството. За да изпълнява добре функциите си, той трябва да е с отлично качество, а това струва пари. Точна заради това, собствениците не трябва да си позволяват да бъдат немарливи в грижата си за него.


Основни препоръки при използването на килима


Няма как в стаята с килим да няма и мебели, но най-добре е да не поставяте тежки шкафове и дивани върху него. Ако това е невъзможно, то трябва да се направи така, че острите крака да не прорязват тъканта.

Поне веднъж годишно променяйте позицията на килима. Това се прави, за да не се получава неравномерно износване на определени части – например, тези които са по-близо до вратата входа на стаята.

По-добре е да се откажете от идеите за нестандартно използване на килими в обзавеждането. Килимите на стената са ужасно демоде, трупат прах и дори могат да бъдат нападнати от молци.

Големите прозорци и ярката естествена светлина са прекрасни, но едновременно с това буквално изгарят красотата на килима. Ако искате да го предпазите от избледняване, по-добре го разстелете в най-тъмната зона на помещенията или поне се снабдете с щори.

Ако ви предстои преместване, летен сезон или голям ремонт, преди да навиете килима, поставете в него репелент срещу молци. Независимо за колко кратък период няма да я използвате, настилката много лесно може да бъде нападната от малките вредители.

Покриването на кухненските зони трябва да се прави много разумно: частици мазнина лесно ще се утаят върху нишките на килима и заради необходимостта от често пране, цветовете ще избледнеят по-бързо.

Разстелете килима възможно най-далеч от входа: прахът се трупа лесно върху тъканта и уврежда нишките, което води до ускорено износване. Ако искате да имате украса на входната зона, купете си специален модел. Този тип килимчета се с усукана найлонова нишка. Те лесно абсорбират влагата и прах, но се перат без проблем.


Съвети за почистване на килима


Както знае всяка домакиня, килимът трябва да се почиства с прахосмукачка ежедневно, дори и да не изглежда необходимо. Хубаво е от време- навреме да го вакуумирайте и отзад, за да не се набива праха. Ако използвате прахосмукачка с пара, рискувате да оформите „вълни” по тъканта или неравномерно свиване.

Неизбежно е разливането на течности по килима, но реагирайте бързо и адекватно. Избършете разлятото с кърпа и подходящ препарат. Запомнете, че колкото по-дълго оцветена течност (дори обикновен чай) остане върху килима, толкова по-вероятно е да не може да се изпере.

Има известни „бабини” методи за чистота, които изискват сложни комбинации от сол, оцет и амоняк, но бъдете внимателни с тях, особено ако става въпрос за трудни петна. В такъв случай по-добре е да се обадите на фирма, която предлага пране на килими. Там със сигурност разполагат с модерна техника и висококачествени препарати, които ще свършат безукорна работа.

Ако проблемът може да бъде решен у дома, може да го изперете, но не оставяйте мократа тъкан да се суши на директна слънчева светлина. Най-доброто време за почистване на килими е зимата, но преди това не забравяйте да ги изтупате добре предварително или поне почистете с прахосмукачка. Използвайте само висококачествени продукти, които не съдържат белина. Те със сигурност няма да повредят структурата на нишките. Някои хора използват обикновени домакински препарати, но те не са за препоръчване- образуват лепкав филм, който бързо ще натрупа нов слой мръсотия.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари