Ключалките: Подвластни на времето, но познати и функционални от хилядолетия

A+ A-
1512 прегледа 0 Коментара
Съвременните защитни средства имат същата роля, като тази, която са играли в древността, но са много по-сигурни и внушителни с дизайна си

Още преди 4 хиляди години назад във времето хората са осъзнавали необходимостта от употребата на защитни средства, с които да опазят собствеността си. Така в Египет се появили дървените ключалки с щифт, контролиращ движението на заключване.

По-късно бравите започнали да се изработват от метал, особено когато претърпели модернизация от страна на римските инженери. Да притежаваш ключ в миналото, било символ на престиж и висок статус, защото означава, че имаш нещо ценно, което трябва да бъде заключено.

През Средновековието ключовете придобили и по-внушителен дизайн. Бравите също ставали все по-сложни като устройство, последвани от създаването на тип сейфови, което се случва около средата на 18-ти век.

Заключващите системи претърпяват множество промени, а с идването на новите технологии вече придобиват и формата на карти, което ни подсказва, че може би металните ключове не след дълго ще се превърнат в отживелица. Днес на почит са пръстовите отпечатъци и кодовете, за да сме спокойни, че единствено ние самите можем да отворим кутиите си със скъпоценни вещи.

В доста ситуации обаче все още продължаваме ежедневно да използваме добрите стари ключове и ключалки.

Видове съвременни заключващи устройства и механизми

Механизмите за заключване са съществените индикатори, които влияят на надеждността на системите.

Стандартният и изпитан във времето механизъм е механичният. Ако периодично се проверява от ключар, проблем с него трудно би могъл да възникне. И все пак това е възможно, ако се случи да заседне или откаже блокирането на набиране. В такава ситуация циферблатът трябва да бъде подменен.

Цифровите сейфове са за домашна употреба и ключалките са снабдени с код. Тези брави също могат да се повредят, обикновено това става с вътрешния механизъм или платката на електронната ключалка.

Вече са налице и допълнителни цифрови функции, а също биометрични сейфове за пръстови отпечатъци или системи с двойно електронно и ръчно заключване.

Всяка модификация би могла да бъде ефективна, ако отговаря на вашите потребности и предпазва достатъчно дома, автомобила ви или офиса.

Механичните заключващи системи при вратите укрепват цялостно, ако са двустранни, тристранни или четиристранни. Този вид се поставя в касата още при изработката.
Електронните заключващи системи се считат за неразбиваеми, тъй като в тях са вградени електромеханични брави на различни места, без да бъдат видими и уязвими при евентуални набези. Те се отварят с карта или с помощта на код. Тук контролът на достъп е с изключително висока сигурност.

Електронната индустрия даде отражения и върху заключващите механизми, които гарантират максимална защита на жилището и имуществото.

Смарт заключващите системи не изискват употребата на класически ключ, а с тях се борави чрез чип, карта или друг вид кодирана информация. Дистанционният контрол е бонус като опция при тях. Този вид интелигентно заключване е оборудвано с аларма, която се включва при всеки опит за намеса, изпращайки сигнал до собственика на имота.

Потенциални проблеми и варианти за поправка:

1. Блокирана ключалка

При вкарване на ключа, но без успех, когато опитате да го завъртите, трябва да знаем, че ключарката е блокирала. Прилагането на сила не е удачно решение, защото това може допълнително да увреди ключалката или да се счупи ключът.

Бихте могли да пробвате със спрей за смазване, а ако това не елиминира проблема, ще е нужно да осъществите контакт с професионалисти в сферата на ключарството.

2. Климатични въздействия

Ключалките разчитат на движението на металните части, за да функционират, така че влагата и резките температурни амплитуди със сигурност им оказват влияние. Струва си да ги проверявате поне два пъти годишно, за да сте сигурни, че те имат достатъчно смазка, а движещите се детайли работят, когато постави и завърти ключът.

Това е особено препоръчително за автобравите, изложени на въздействието на външни фактори. Ако нямате опит и не можете сами да проверите състоянието на ключалката, се нуждаете от специалисти: аварийни ключарски и автоключарски услуги.

Ниските температури сгъстяват смазката, а при минусови тя може дори да замръзне, а металът да се свие или да стане крехък. Ако вода попадне в ключалката и се заледи, това също може да попречи на плавното движение на частите, както и да повреди конструкцията на ключалката, или просто да блокира канала на ключа.

Защитете бравите си от външните фактори. Внимателното затопляне на ключа може да стопи леда или дори да омекоти смазката, за да позволи на ключалката да се движи.

При горещо време смазката на металните брави и PVC механизмите изсъхва и металните части се разширяват, което може да доведе до заключване на ключалката. Внимателното нанасяне на смазка може да намали този риск. Ако металът се е разширил, трябва да се изчака той да се охлади и свие, но при наличие на непрекъснато нагряване, следва да се вземат мерки за засенчване на вратата, за да се избегнат и в бъдеще такива последствия.

3. Запушване на ключалката

Това е сравнително лесен аз отстраняване проблем, който може да се получи в резултат на натрупано замърсяване. Опитайте почистване с памучен тампон или смазване на ключалката. За целта обаче не използвайте масло, тъй като мазнината може да влоши положението. Предлагат се специализирани графитни или силиконови спрейове, с които може да постигнете отличен ефект.

4. Счупване на ключа

Не е рядко срещано явление, особено ако бързаме при отключване или заключване. Счупването е поправимо, но бъдете по-внимателни, за да не се стига до там и да не губите ценно време.

Така описаната ситуация може да възникне и ако ключът е зле нарязан при направата на копие и той не пасва добре, а вие се опитвате да отключите със сила.

5. Механична повреда

Самото заключване може да откаже или да се установи заседнал болт в механизма. За да се установи източникът на проблема, вярното и правилно решение е да се обърнете към майстор ключар. Тази услуга е лесно достъпна и ще си осигурите бърз резултат с качествен резултат.

Специфичният характер на дейността изисква да наемате ключари от компании с добро име, на които може да се доверите и разполагате с отлични препоръки, независимо от онлайн отзиви или от личен опит на свои приятели.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари