И все пак се налага: Ето как да си създадете колекция от инструменти за домашните ремонти

A+ A-
1097 прегледа 0 Коментара
Незаменимите помощници, дори когато смятаме, че е добре да се доверим на професионалисти

Често казваме, че в България всеки е принуден да се занимава с дейности, за които му липсва опит, но в реалността безспорно срещаме редица предизвикателства.

Независимо дали се опитваме да спестим излишни разходи, или докато сме в търсене на доверен професионалист, у дома все пак се налага да разполагаме с базова колекция от инструменти.

Предупреждението, че правилната употреба е от съществено значение за избягване на инциденти, е не просто приятелска заръка, а има силата на закон със задължителен характер. Защитното облекло и екипировката също са важна част, за да се гарантира сигурността.

Ако насреща си имаме умел майстор, безспорно ще предпочетем да възложим сложните задачи на него, но ежедневието ни поставя пред множество текущи проблеми и няма как да не изпадаме в ситуации, в които се изисква да положим и собствени усилия.

Кои са ръчните инструменти, нужни на всеки домашен майстор:

Чукове

Няма как да минете без чук, просто защото ще поискате да забиете гвоздей в стената, или някой пирон ще се окаже излязъл от стола или масата ви. Може да се снабдите с малък или по-голям вариант, но при всички случаи този инструмент трябва да е налице вкъщи.

o Съвет за безопасност:

За да използвате чук, е необходимо да се уверите, че дръжката му пасва на главата на чука.
Ако забивате пирон, по-добре е да започнете с прецизни и по-леки удари, докато хващате дръжката близо до главата.

След като пиронът е на мястото си, може да го забиете като хванете чука в края на дръжката.

Отвертки

Отвертката е вид обикновен инструмент, който се използва за затягане или премахване на винтове. Въпреки, че отвертките се считат за сравнително малки и компактни ръчни инструменти, те трябва да се поддържат внимателно.

Дали за затягане на шкафа, инсталиране на ключове за осветление и отваряне на капаците на металните кутии за боя, отвертки ще са ви нужни през целия живот.

Един комплект обикновено включва всички често срещани размери и разновидности, които някога ще ви потрябват.

o Съвет за безопасност:

За правилна употреба, трябва да хванете дръжката с едната ръка и върха на отвертката, близо до винта, с другата. След това е необходимо да приложите сила и да завъртите, докато винтът се захване.

Гаечни ключове

Гаечните ключове са един от онези ръчни инструменти, които се употребяват често при монтаж за съединяване на детайли и възли на една конструкция чрез резбови съединения. Съществува голямо разнообразие от тях за различни цели и приложения.

Използват се за затягане и разхлабване на гайки, болтове, винтове и тръби. Изборът на правилния гаечен ключ за даден проект включва повече от правилните размери, за да опростите работата си.

Сред популярните видове са обикновен двустранен гаечен ключ, ключ-звезда, лула, едностранен гаечен ключ. Най-вече се произвеждат комбинирани модели, познати като „гаечен ключ – звезда“.

Клещи

Клещите обикновено се използват за здраво задържане на предмети и са доста полезни за огъване и компресиране на широка гама от материали, подмяна на стари душове, нарязване на окабеляване.

Те се изработват в многообразни форми и размери и за различни приложения.

Полезно е да знаете, че не трябва да се излагат на прекомерна топлина, защото това може да промени свойствата на материала и да развали инструмента.

Предотвратете рисковете при работа с инструменти


Като обобщение можем да кажем, че е изключително важно да се научите как да използвате правилно ръчните инструменти, докато свикнете с тях. Основните фактори са защитата на очите и поддържането на правилна стойка на тялото, за да предотвратите евентуални наранявания.

При закупуване на уред първо се запознайте с приложените инструкции, за да постигнете желания ефект и да не се излагате на излишна опасност.

Пренебрегването на тази стъпка може не само да стане причина потребителят да пострада, но и да доведе до повреда на новия инструмент.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари