Стратегия за домашни майстори: Как да оборудвате гаража с полезна техника

A+ A-
1180 прегледа 0 Коментара
Фитнес уредите не са отживелица, но вместо да превръщате помещението в зала, инвестирайте в ценни инструменти и консумативи

Българинът рядко посреща майстори с радост в дома си, което може би има своите основания, но пък тази практика налага да е подготвен за всяка непредвидена ситуация.

Световната тенденция заради пандемията сега също го изисква: може и да получим инструкции онлайн, но дали ще успеем да открием доверен специалист за съдействие на място, не е много сигурно. Значи не ни остава нищо друго, освен да се снабдим с необходимите инструменти и консумативи.

Фитнес уредите не са на път да се превърнат в отживелица, но за целта си подсигурете различно помещение за зала, а гаражът – нека той не губи своето предназначение. Освен, че може да паркирате спокойно автомобила си вътре, оборудвайте го с полезна техника. С някои помощни средства ще се наложи да преминете кратко обучение, което ще ви позволи да боравите с тях. Винаги може да почерпите полезен опит на теория от приятели и съседи, или пък да разчитате някой да ви удари рамо, посрещайки го с пълни ръце и „въоръжение“.

Планирайте организацията

Тук интериорът е насочен предимно към практичната функция на тази част от дома. Естетическите предимства биха могли да бъдат бонус към цялата концепция, но не и основният фокус. Зоната е не само място за съхранение на колата ви, но и за всички необходими вещи и оборудване. Разбира се, в никакъв случай не допускайте да го превръщате в склад и да трупате излишни предмети.

Помислете за основата – покритието на пода, на стените, рафтове и т.н. Направете си скица и обозначете кътовете за различните групи.

Опитайте да си отговорите на някои съществени въпроси: ще има ли велосипед, ще държите ли зимнина, ще отредите ли маса за работилница и към нея лавици с потребните ви според хобито или обичайните ви дейности - полирмашина, винтоверт, бормашина, перфоратор?

Внимание към детайлите

Не си представяйте всичко по земята, трябва добре да балансирате с подредбата, за да сте доволни от визуалния ефект, а и да се чувствате максимално удобно, когато се налага да използвате каквото и да е в гаража. Споменатото колело може да заеме своето място във въздуха, ако сте предвидили от специалните куки за закрепване. Направете кратка обиколка из железариите и големите строителни магазини, където ще проучите всички елементи и ще отсеете онова, което ще ви е нужно.

Има редица практични решения за окачване на градинските инструменти или други приспособления. Ако се затруднявате в преценката си, може да разчитате и на консултантите в търговските обекти.

Препоръчително е да разделите предметите на отделни категории, както и да им отредите ако не различни стени, поне индивидуални кътове.

Логическа и комфортна подредба

Проявете се като дизайнер на интериора на помещението, което е ключово за вашето жилище. Стига да сте предвидливи и да вложите старание в задачата, то може да се превърне в сърцето на дома. Именно тук вие прибирате на сигурно семейното возило, често прекарвате уикендите си в майсторене и ремонти, споделяте ценен опит с децата си и държите всички инструменти, които са от помощ за домакинството.

Може винаги да устроите мястото така, че да ви бъде повече от приятно, включително и да поставите малка кафемашина, за да посрещате с удоволствие „гостите“ си, онези братя по съдба, с които заедно ще борите дребните ежедневни казуси.

За да не се подлагате на излишни рискове, следвайте логическата подредба. Леките и малки предмети могат да стоят нависоко в пластмасови контейнери с етикети върху тях. Същото се отнася и до по-обемните и тежки вещи, но тях сложете ниско, в близост до пода.

Съобразете и времето им за употреба. Има сезонност при някои от дреболиите, които ще съхранявате в гаража, което например може да се отнесе и към празничната коледната украса. Шейната също има своето време от годината, затова тя може да се позиционира на по-труднодостъпно място, а когато се наложи или наближи активният сезон, просто да я преместите наблизо.

Нов живот за старите шкафове

Мебелите, към които вече нямате интерес, могат да възстановят своята задача и отново да ви служат вярно. Те ще са идеалното средство за съхранение, а и ще ви спестят допълнителни средства. Може да промените леко структурата им, както и цветовете, особено ако вече имате изградена стратегия за визията на гаража.

Върху тях спокойно може да пишете с тебешири, за да се ориентирате къде какво сте прибрали, без изобщо да изпитвате притеснение, че постъпвате неправилно. Напротив – приветствайте винтидж излъчването и се наслаждавайте на избрания стил.

Кътове с различна функционалност

Съществува и този вариант: да разделите помещението на зони с различно предназначение. Така работните кътове могат да са оборудвани със съответните уреди, съобразно ролята, която ще играят.

Някои от тях ще са част от любимото ви занимание, в други ще се концентрирате в професионално отношение, а трети ще са за ремонтите, свързани с неволята, когато няма на кого да разчитаме и сме принудени да се справим сами.

Това е една многофункционална стая, а в какво ще я превърнете, зависи от пространството и от желанието ви. Атмосферата на гаража по никакъв начин не изключва той да се трансформира дори в място за срещи с приятели, за разговор и забавление, или да изпълните мечтата си да свирите в рок група.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари