Наръчник за новодомци: Как да създадете уют и комфортен дизайн за мечтаното жилище

A+ A-
740 прегледа 0 Коментара
Успешно преминалите през предизвикателството на покупката се изправят пред следващата си задача – да превърнат имота си в комфортно и уютно място за живеене

През последните години мнозина предприеха стъпка към покупката на нов имот, а изминалото лято беляза нов бум по отношение на сделките, въпреки страховитите прогнози за инфлация и растящи лихви по кредитите. За младите семейства тази промяна е наложителна, независимо от икономическата обстановка, в която се намираме.

Успешно преминалите през предизвикателството все още не могат да си отдъхнат – очакват ги следващи препятствия, за да осъществят напълно мечтата си за уютен и комфортен дом. Това на първо място изисква умело разпределение на помещенията и обзавеждане, което наистина може да гарантира необходимите удобства за вас и останалите членове на фамилията.

Дори да не сте експерти в областта, може да заложите на няколко лесни и прости правила, за да изготвите своя прецизен план, по възможност доверявайки се и на професионалисти за някои етапи от процеса.

Създайте проект

В проектирането на дома могат да се включат строител или архитект, които на база на опита си, ще ви помогнат да изясните целите си, ще ви насочат кои от тях са реалистични за постигане, както и да ви подскажат евентуалните грешки в дизайна, съобразно индивидуалните ви предпочитания. Тяхната намеса несъмнено е ценна и от гледна точка на това, че някои промени по жилището са способни да покачат стойността му.

Разбира се, това не бива и не може да ви спре да вложите собствените си идеи по отношение на визията на дома ви. Те само ще ви насърчат да постигнете мечтата си, ще ви предпазят от неприятни пропуски и ще ви подкрепят за изготвянето на правилната стратегия.

Рамка на бюджета

Въпрос, който не е свързан толкова с креативност, но пък е належащ за решаване. Бюджетът, който си залагате, е от изключително значение. Той ще повлияе на всяка последваща крачка. Разходите имат свойството да се трупат бързо и вероятността да изчерпите лимита си е напълно реална.

Ако допускате участието на специалисти, ще трябва да предвидите допълнителни средства за хонорари, а също не забравяйте да отделите сума за такси за разрешителни, за всеки детайл по вътрешните и външни ремонтни дейности, за водопроводни услуги и електричество и т.н.

Силно препоръчително е да имате и перо с непредвидени разходи, тъй като дори да не ви се вярва, не всичко ще върви по план. Често възникват неочаквани проблеми, които надвишават значително първоначално замисления бюджет.

Разпределение на площта

Ако не сте придобили стандартен имот, където кухнята и спалнята имат своето закономерно място, може би трябва да прекроите площите, а е напълно възможно и да сте от хората, които са се захванали с грандиозния план на строителството на къща. Тогава вече проектирането се явява по-сложен процес и отрано трябва да предвидите етажите, ориентирането в пространството с цел възползване на предимствата от климата в района, което може да ви спести бъдещи разходи за отопление и охлаждане.

При всички случаи се налага да определите точно сега как искате да изглежда и каква функционална роля да има всяко помещение в дома ви.

Обичайните навици

Те и вашият имот са в пряка зависимост. И безспорно той трябва да отговаря на вашата същност и конкретни нужди, отразявайки изцяло личния ви стил.

От колко спални се нуждаете? Имате ли деца и пространство за тях? В коя стая ще прекарвате по-голяма част от деня си? Каква кухня бихте желали да обитавате и на каква площ ще се шири тя? Ще ви бъдат ли необходими килер, перално помещение и допълнително място за съхранение на вещи?

Минимизирайте отсега опасността да не се чувствате удобно в собственото си жилище, и дори да се наложат промени впоследствие, нека те да се състоят единствено в леки корекции и освежаване.

Дизайнерска концепция

И може би вече сте на почти финала, когато трябва да се спрете на окончателния интериорен дизайн. Трудно постижимо е веднага той да установи всички изисквания и концепцията в цялост, но трябва да започнете отнякъде. Какво си представяте – модерна, класическа или минималистична визия?

Това е основата, върху която ще стъпите и ще доразвиете идеите си. След като уточните ролята на всяка стая, ще бъдете много по-уверени при избора на всеки елемент от обзавеждането, както и необходимостта от по-силно или приглушено осветление.

Преди да започнете същинската работа по самия проект, която също ще отнеме време и усилия, доста полезно е да имате отговорите на тези въпроси. Така ще си гарантирате ясна картина и ще бъдете много по-фокусирани върху реализирането на целите си.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари