Почистването на дома: 5 идеи за мотивация и ефективност

A+ A-
2312 прегледа 0 Коментара
По-голяма част от хората приемат почистването на дома за досадно задължение, но то винаги носи удовлетворение след постигнатите резултати.

Чистият дом не е загубено време, но и не е необходимо да губите целия си уикенд, хвърляйки усилия за цялостното му поддържане. Работещите семейства, които имат силно натоварен график, обикновено възлагат основното почистване на професионална фирма. През останалите дни от месеца обаче все пак се налага да разпределяме дейностите и да положим известни грижи.

Мнозина приемат тази задача като досадно задължение, но тя винаги носи удовлетворение след постигнатите резултати.

Ето няколко идеи, които могат да ви бъдат от полза:

Удобен домашен екип

Специалистите от компаниите, които работят в бранша, пристигат в подходящо за целта облекло. Вземете пример от тях и се екипирайте в удобни дрехи за професионално почистване, които няма да попречат на свободните ви движения, нито ще се притеснявате, че ще ги замърсите.

Създайте си повече атмосфера, като сложите някоя забавна тениска или клин в пъстри цветове, които са отредени именно за хигиенните занимания. Ръкавиците са препоръчителни, не ги пропускайте, а ако ще използвате опасни препарати, снабдете се и с очила.

Динамичен фон за стимул

Бъдете сигурни, че по време на почистването вие се нуждаете от любимата си група или музика. Така може да комбинирате ангажимента си с приятни емоции, повече активност и движение, танцувайки си при всяка удобна възможност. Можете да изберете да слушате и аудио книга, за която все не ви достига свободното време.

Стратегически подход

Подредбата в жилището никак не е маловажна, особено когато сме склонни да търсим оправдания в нея. Подходете стратегически и поставете мопове, кърпи и химически средства на удобно място, където винаги да са ви под ръка. Така никога няма да се чудите как да отложите неизбежното и реално няма да сте затруднени по никакъв начин.

Мигновена реакция

Изключително важно е през делничните дни да сте внимателни и при възникнала бъркотия да се стараете да действате веднага. Калните следи в коридора няма да изчезнат, ако си затворите очите за тях и ги оставите за премахване през почивните дни. Това не само е безсмислено, но и ще ви затормози далеч повече на по-късен етап. Просто реагирайте светкавично и забършете за секунди.

Степенувайте помещенията

Чистенето трябва да започва от стаята, в която повечето членове на семейството прекарват голяма част от времето си. За да оптимизирате максимално времето за почистване, трябва да степенувате потребностите на помещенията. Детската стая я оставете за накрая, а и никак не е лошо да включите и самите деца в дейностите, вместо да вършите всичко сами.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари