А ако шефът ви е робот? Една стряскаща и предстояща реалност

A+ A-
1252 прегледа 0 Коментара
Може би нямаме основания за сериозни тревоги – вероятно той ще бъде с отлична преценка и доста прозорлив по отношение на бизнеса

Когато се стигне до там мениджърът ни да е с изкуствен интелект, а този ден рано или късно ще настъпи, предимството е, че решенията му ще се основават на единствено на рационален анализ, без намеса на емоции и субективно отношение.

Е, защо да е лошо и каква е причината да ни стряска подобна реалност?!

Според експерти по умните машини не трябва толкова да се страхуваме от възхода на роботите. Време е да осъзнаем – ние сме навлезли в такава епоха, остава ни просто да положим усилия и да се приспособим към нея. Разбира се, може да минат още няколко десетилетия преди да се доближим максимално до човешкия потенциал при роботите, но тенденцията е налице и се движим с бързи стъпки към тези резултати.

Машините и алгоритмите стават все по-добри в извършването на конкретни дейности, което с течение на годините рефлектира като осезаемо влияние и върху икономиката. Голяма част от работата, която сега се изпълнява от хора, в даден момент ще бъде възложена изцяло на роботи. Не става дума само за неквалифицирания труд, но и за позиции, които изискват висок образователен ценз.


Как ще се промени бизнесът


Крайният ефект се състои в намаляването на разходите и в увеличаването на производителността – мечтата на всеки собственик на бизнес, нали? Бъдещето пред нас изглежда все по-достъпно относно различни видове услуги и продукти на пазара. Интелигентните машини подобряват качеството и възможността да се възползваме от здравеопазване, благодарение на невероятните постижения в областта на медицината.

Очакват ни автомобилите, които могат сами да се управляват, което пък от своя страна може да сведе инцидентите на пътя до минимум.

Мнозина ще си спестят рисковете, свързани с професията, вече няма да им се налага да влизат в опасни, скучни или неприятни ситуации на работното място.


Безработица или сбъдната мечта


При споменаването на тези сценарии, реакциите се движат в двете крайности. Едни очакват страшна безработица, а други са на мнение, че това ще бъде свят, за който всички сме мечтали.

Само си представете, че тази утопия е истина – имате време за почивка, развлечения, занимавате се с хобито си?

Последствията са в нашите ръце, смятат специалистите, те зависят от степента на адаптация на обществото, преодоляването на вероятността от криза и поемането на отговорност. Прогнозите са, че неизбежно ще преживеем трансформация, която ще изисква и политическа воля, за да се справим с процеса по приспособяване.

Мерките може да включват гарантиран минимален доход, за да не се стига до крайна социална изолация при групи, които не могат да открият вариант за препитание. Не всички ще успеят да се справят със скоростта на промените, ще им бъде не просто трудно, а почти непосилно да наваксат и да бъдат в крак с времето.


Кои професии са засегнати


На този етап производственият сектор е този, в който е усъвършенствана роботизираната сила. Машините обаче вече настъпват и в областта на услугите. Очакваме много скоро те да се настанят трайно в търговията, както и в заведенията за бързо хранене. Предвид пандемията, може би с всеки изминал ден се приближаваме още повече към този момент.

Факт е, че смарт софтуерът отдавна вече краде от основите на редица професии, в сфери като юридически консултации, журналистика, финанси.

Дори решенията, които доскоро са зависели от човешкия опит и интелект, все по-често се правят на базата на прогнози на алгоритми, които обработват и използват съответните данни. Мениджърите имат право да се чувстват несигурни, там на върха, защото почти сигурно и те, или някои от тях, ще бъдат изместени от изкуствени заместници.

В преценката на такъв шеф нямаме причини да се съмняваме, тъй като решенията ще бъдат плод на точен, безпристрастен анализ.

Нито една от машините обаче все още не могат да заменят умението ни да развиваме и проявяваме творческото си мислене, да се носим на крилете на въображението, да бъдем емпатични. Все пак, не можем да знаем, нито да предвидим стопроцентово къде е таванът на бъдещите постижения на човечеството, а и никога не казвай никога, не е случайна сентенция.

Днес може да ни се струва като фантастичен филм, а утре да го наблюдаваме с очите си в действителност – неведнъж сме били свидетели на такъв развой на събитията, включително и с настоящата епидемия от коронавирус.
Сподели
За автора
Славчо Панов

Основател и собственик на Epis.bg. Интересувам се от SEO, интернет, маркетинг, социални мрежи, музика и животинки. В очакване на доброто...

Свързани публикации
Коментари