Енергийно ефективни решения за бизнеса

A+ A-
835 прегледа 0 Коментара
През последните десетилетия едни от най-важните проблеми на хората са тези, свързани с климата и замърсяването на околната среда. Те оказват влияние не само върху живота и здравето ни, но и върху бизнеса. За да се опази природата, се налагат ограничения в използването на енергийните ресурси, а естествените последици от това са поскъпване на топло- и електроенергията, цената на производство и стойността на крайния продукт. Стабилизирането на пазара изисква да са предприемат спешни мерки. Като най-добри сред тях се доказват енергийно ефективните решения за бизнеса. Да, инвестицията в тях изглежда скъпа в началото, но тя се изплаща много бързо и гарантира дългогодишно оптимизиране на разходите.

Ако искате да минимизирате загубата на електроенергия и вредните емисии на въглероден диоксид в атмосферата, и едновременно с това да повишите енергийната ефективност на бизнеса си, трябва да използвате:


Интелигентна система за осветление


Знаете ли колко пари може да спестите годишно само чрез използване на интелигентна система за осветление?! Благодарение на нея, електроенергията се изразходва много по-рационално- контактни сензори реагират на движението на хора: т.е. лампите не светят или го правят с по-ниска интензивност, ако работниците не са в офиса/производствената база, използват се LED осветителни тела, които са с висока светлинна ефективност, светлоразпределение и дълъг експлоатационен живот.

Едновременно с това се пести енергия като се разчита максимално на естествена светлина. За целта се налагат различни дизайнерски техники като зониране на работното пространство, поставяне на стъклени прегради и т.н. Използването на сензори се използва, когато неочаквано се появи проблем с естествената светлина – при лошо време, да речем. Тогава плавно се включват изкуствените тела, за да се достигне до необходимото ниво на осветление с неутрален интензитет, което е най-удобно за работните зони.


Покритие за прозорци


Панорамното остъкляване от пода до тавана не е просто модна тенденция в съвременното строене на бизнес сгради. То ни помага да използваме естествената светлина възможно най-много и дълго. Това пести голямо количество електроенергия, както за светлина, така и за отопление. Големият въпрос е какво правим, ако офисът ни е с южно изложение и живеем в зона с ниска влажност и високи температури? Като добавим факта, че офис техниката и интериорните предмети генерират повече топлина, нуждата от охлаждане се увеличава. В такъв случай се налага да разчитаме и на вентилационните, и климатичните системи, което отново ще ни коства средства.

Проблемът с интензивната светлина обаче може да бъде решен по изключително прост и не много скъп начин - с помощта на щори или специални енергийно ефективни фолиа за прозорци. Щорите се управляват според нуждите на хората в помещението. От енергийно ефективното фолио, поставено върху прозорец пък има двойна полза - пести енергия, осигурявайки комфортна температура през студените зимни месеци, а през разгара на лятото отразява лъчите, без да пречи на видимостта. Важно е да се знае, че филмите, произведени по модерни технологии, не влияят върху цветовъзприемането на видимите обекти и не пречат видимия светлинен поток.

Покритие на покрива и стените


Разбира се, не само прозорците в офис сградата трябва да бъдат енергийно ефективни. Контролът върху плътността на покрива и стените изключва проникването на студен въздух и влага в сградата. По този начин се контролира разходът на енергия за отопление, а и служителите със сигурност се чувстват по-добре в помещенията. Най-добрият начин да се постигне това е чрез хидроизолация.

При покривите тя се извършва основно по няколко начина: с течна гума, с полиуретаново покритие или мембрана. Мембранната хидроизолация е най-често използваното технологично решение при сгради с плосък покрив, каквито са повечето бизнес сгради. Синтетичните покрития могат да са направени от PVC или ТПО (Термопластичен полиолефин). Двата вида имат големи предимства, но tpo хидроизолация на покрив има повече поддръжници, защото е и еко продукт.

ТПО мембраните нямат токсични или опасни съставки и напълно се рециклират. Те са леки, остават гъвкави за постоянно и са доказано издръжливи.

Хидроизолацията на стените от своя страна се осъществява с помощта на смеси и специални материали. Липсата им може да доведе до ниски температури и висока влажност в помещенията, развитие на болестотворни организми. Ако се постави качествена хидроизолация, няма да има предпоставка за подобни проблеми. Освен това, със сигурност помещенията ще се топлят по-бързо и няма да е необходимо отоплителните уреди да работят на най-високата си мощност.


CO2 сензори за по-лесно дишане


Едно от последните нововъведения в строителството е инсталираните на сензори за концентрация на въглероден диоксид в сградите. Това позволява постоянно наблюдение и контрол на стойности на CO2 във въздуха на закрито. В случай на проблем, вентилационната система бързо реагира на повишаване концентрацията на опасния газ в офиса.

Комбинацията от тези материали и съвременни технологии води не само до енергийна ефективност на сградите. Създаването на комфорт и здравословна среда повишава ефективността и благосъстоянието на персонала. Това от своя страна е предпоставка за отлична работна среда, което неминуемо ще доведе до професионални успехи и печалби за бизнеса.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари