Формулата на успеха в бизнеса: Да, сънят има доминираща роля!

A+ A-
970 прегледа 0 Коментара
Компаниите, които оценяват значимостта на връзката, се фокусират върху осигуряването на достатъчно време за почивка на своите мениджъри

През последните години сякаш се превърна в геройство да сме претоварени с работа – 24 часа, 7 дни в седмицата, на фона на системно лишаване от сън, за което си затваряме очите и пренебрежително приемаме, че не ни се отразява толкова зле. Липсата на сън обаче категорично се отразява негативно, включително на лидерските качества, потенциала за взимане на решения, реакциите в ключови ситуации. Това естествено рефлектира и върху финансовите резултати на ръководените от мениджърите компании.

Формулата на успеха в бизнеса включва добрия и качествен сън – не го подлагайте на съмнение!

Компаниите, които оценяват значимостта на тази връзка, вече залагат стратегии с цел осигуряване на достатъчно време за почивка на своите служители на ключови позиции.

Как реагира мозъкът

Неокортексът е крайният дял от мозъка, който се развива последен. Неговата роля е да обработва получената от сетивата информация за изпълнението на моторни команди и способността да разбираме езика. Предната част от неокортекса, известен още като префронтален кортекс, отговаря за изпълнителните функции, които включват висши когнитивни процеси като способността за решаване на проблеми, аргументация, организация, овладяване на реакциите, планиране и цялостна творческа дейност.

Сред факторите за ефективно лидерство са именно бизнес, прицелен в резултатите, стремеж към преодоляване на проблеми, анализ на различни гледни точки, подкрепа за хората в екипа.

1. Бизнес, който изисква резултати
Когато очакваме резултати от своята работа, трябва да насочим вниманието си пълноценно и да не се разсейваме при изпълнението на конкретните цели. Същевременно не бива да се изпуска от поглед върви ли в правилната посока компанията.

Недостигът на сън спъва способността ни да задържаме вниманието си.

Човек, който е натрупал недоспиване от 17 до 19 часа, изпълнява задачите си така все едно е с ниво на алкохол в кръвта от 0,05 промила. Знаете, че това е законното ограничение при шофиране в редица държави, при което се предполага сериозна форма на неадекватност.

От 20 часа и нагоре без сън производителността спада до степен все едно сме с 0,1 промила.

Драстична промяна в стабилността и овладяването на реакциите.

2. Решаване на проблеми
Сънят стимулира когнитивни функции, които се използват при решаването на проблеми, включително интуицията, разпознаването на модели и възможността да генерираме нови идеи.

Ако се отдадете на пълноценен сън през нощта, прозорливостта ви гарантирано се увеличава. Няколко пъти скача и способността за откриване на пряк път за решаване на казуси в сравнение с тази при хората, които са будували в късните часове на деня.

Следобедната дрямка също подпомага творческото мислене и решаване на проблеми, а сънуването е част от този процес. Това има своето обяснение: сънищата обединяват несвързана информация в мислите ни и я канализират в посока за намиране на творчески решения.

3. Анализ на гледните точки
Редица изследвания показват влиянието на съня върху трите фази на учене – преди научаването на нови факти, за да се кодира постъпилата информация, след научаването на новите факти, фазата на обобщаване и създаване на нови връзки; и преди самото запомняне за извличане спомена за данните от паметта.

С помощта на тези процеси ние развиваме способността си да търсим, възприемаме и окрупняваме различните гледни точки. Сънят действа изключително благотворно за намирането на ефективни решения.

Важните теми оставете за следващия ден, това се потвърждава и от науката. Имейлите късно през нощта могат да отлежат и да бъдат изпратени след като преспите, за да действате на бистра глава.

4. Подкрепа за околните при нужда
Ние трябва да разбираме хората, ако искаме и се стремим да им помогнем. Тук сработва идеално умението да четем емоциите, които са изписани върху лицата им, или които прозират в гласа им.

При наличие на дефицит на сън мозъкът не винаги успява да изтълкува правилно постъпилите сигнали. След това и не реагират адекватно, защото сте прекалено възбудени и дразнителите рефлектират върху емоциите ви.

Така много по-кратък е пътят до негативното изразяване на чувствата и съответно липсата на доверие в отношенията.

Недоспалите служители не са особено ангажирани с работата си, а техните недоспали ръководители не успяват да окажат своето полезно влияние върху тях, за да ги вдъхновят за постигането на целите на компанията.

Точно тук е важно да се разбере, че сънят е грижа и на фирмата. Може ли тя да подобри качеството и ефективността му, за да могат служителите и мениджърите да бъдат по-отдадени и спокойни в професията си?

Съществуват множество варианти за действие, които включват оценка и промяна в политиките при необходимост, търсене на начини за осигуряване на пълноценен нощен сън, планиране на командировките, така че да не крадат от свободното време и моментите за почивка, разработване на програми за предоставяне на информация за ролята на съня в бизнеса.

Това са част от мерките, които ще бъдат полезни и за предотвратяване на бърнаута, а всяка компания се нуждае от по-бодри, енергични, здрави и производителни хора.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари