Стратегия за по-висока заплата: Как да избегнете грешките и да си гарантирате успешни преговори

A+ A-
1308 прегледа 0 Коментара
Отминаха времената, в които трябваше покорно да чакаме благоволението на работодателя, за да предоговорим възнаграждението си

Мнозина практикуват избраната си професия с удоволствие, а за други това е просто работа, която трябва да се отметне срещу заплащане. И в двата случая обаче, възнаграждението е ключов стимул не само за изпълнението на основните задължения, но и за кариерния растеж.

Дори да не сте обсебени от трудно постижими амбиции, ако се задържите няколко години на дадена позиция в една и съща фирма, съвсем естествено е да очаквате заплатата ви да върви нагоре и периодично повишението да отговоря на нивата на инфлацията, както и на възложените ви отговорности. Изглежда времената, в които трябваше покорно да чакаме благоволението на работодателя, отминават и е нужна инициатива и от наша страна. Забравете за остарелите схващания, че не е тактично да се повдига темата за пари. Възможно е тя да бъде пропусната удобно от ръководството, което ще е за сметка на вашите шансове за по-високо заплащане.

Ако ви липсва опит в този вид преговори, въоръжете се с добра стратегия и планирайте стъпките си във времето:

Поемане на нов ангажимент

Да започнем от сценария, в който вие тепърва ще встъпвате в длъжност при поемане на нов ангажимент. Несъмнено параметрите на заплащането ще бъдат обсъдени на някой от първоначалните етапи от интервюто. Възможно е да бъдете попитани какъв размер искате самите вие, но със сигурност ще сте уведомени за вероятната стартова сума.

Тук страховете често са причина да не обсъдите потенциално по-добри варианти, но имайте предвид, че повечето фирми разполагат с буфер за преговори спрямо заплатата, социални придобивки и допълнителни привилегии.

Не подценявайте труда си, но и не изпадайте в крайности с прекалено високи цифри. Искайте конкретика относно задълженията, които ще изпълнявате, за да предложите релевантна на тях заплата.

Препоръчително е да сте информирани за стойностите, които се предлагат в сектора, както и да отправите въпрос към компанията какъв изобщо е таванът при тях. Това ще ви послужи за отлична база за сравнение и начало на преговорите.

Не забравяйте, че привилегиите също не са за подценяване – за тях също си струва да се борите. Упоритата работа може да бъде компенсирана с гъвкав график, инвестиция във вашето обучение, членство в дадена организация, екстри към условията на работната среда и т.н.

Достойно и заслужено увеличение

Когато казусът касае служител, който е доказал своите способности и коректно отношение, той безспорно заслужава достойно заплащане и съответното увеличение в даден момент. Може да се чувствате притеснени, а преговорите да ви се струват огромно предизвикателство, но това е умение в света на бизнеса, което трябва да усвоите.

Как да подходите?

Започнете от избора на периода, в който ще поставите искането си за увеличение на заплатата. Ако компанията не е в завидно финансово състояние, едва ли ще уважат претенциите ви. Може би изминалата година е била добра откъм резултати – тогава положителният отговор е доста по-вероятен.

Разбира се, това не може да е в разрез с картината на вашето представяне. Постиженията ви и усърдието ви в работата трябва да са налице, което от своя страна рефлектира и върху успехите на фирмата.

Възможните диапазони?

Направете опит за обективна оценка на стойността си като служител. При нужда се консултирайте със страничен експерт или специалист в сферата на човешките ресурси. Допустимо е да проучите пазара на заплащане за текущата ви позиция. Бърза проверка онлайн може да ви бъде изключително полезна, като включите фактори като години, опит, набор от умения, съответните задължения на длъжността, местоположение.

По този начин ще добиете ясна представа за възнаграждението на колегите ви от бранша, които имат сходни с вашите характеристики.

Помислете за компромисите, на които сте готови, защото с една стъпка няма да стигнете твърде далеч и не е редно да надвишавате средната заплата за хора на подобна позиция. Изберете цифра, която е достатъчно висока и няма да ви разочарова при евентуално контрапредложение от работодателя.

Срещата трябва да е предварително уговорена. Не бихте могли да рискувате с опит за разговор в движение, или когато шефът ви е зает с други мисли, планове и дискусии. Изложете исканията си пред вашия мениджър, като бъдете ясни и кратки, без да изпадате в ненужни обяснения и да губите времето на отсрещната страна.

Учтивостта ви и уважението ще бъдат оценени високо, а ако говорите спокойно и не изпускате емоциите си от контрол, днес може да чуете „не“, но утре то да се трансформира в „да“ в подходящия период по преценка на ръководството.

В зависимост от сектора, в който се развивате, може да се окаже, че трябва да помислите за алтернативен вид компенсация, защото сега не е удачен момент за повишение на месечното плащане.

В такъв случай направете опит да предоговорите пакета от бонуси, да получите допълнителни дни към отпуската си, опция за гъвкаво работно време, повишаване на квалификацията или прехвърляне на по-висока позиция и нови отговорности в бъдеще, гарантиращи ви сигурен растеж на заплатата.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари