Какво е фъбинг и „болни“ ли сте от него?

A+ A-
18015 прегледа 0 Коментара
Какво е това фъбинг, с какво е вреден, как и защо трябва спешно да се отървете от този недобър навик. Тази дума, както и повечето неологизми, се е получила от "съкращаване" на няколко думи – partner phone snubbing, което буквално означава "пренебрегване на партньора в полза на телефона".

Сигурно ви се е случвало да се ядосате, когато човек общувайки с вас, постоянно гледа в екрана на смартфона си? Може би вие самият правите така обикновено?

Тревожен симптом


Навикът постоянно да се отвличате на мобилния по време на живо общуване, е признак на започваща монофобия – психологически страх да останете без електронната джаджа и мрежата.

Проверка на входящите обаждания, SMS-и, съобщения във Фейсбук, електронна поща, зареденост на батерията, количеството изминати километри на крачкомера – всичко това се превръща в нещо особено важно, дори при комуникация с най-добрия ви приятел.

Или пък приятели в компания – събират се заедно, включват се в wi-fi, общуват, а не се поглеждат един друг, свели са поглед в светещите екрани. Всичко това са примери за фъбинг в чист вид.

Световна съпротива


Първи бият тревога австралийците и създават движение под името "stop phubbing“! Негов инициатор е млад мъж на име Алекс Хейг. Въпреки че, съгласете се, малко странно е, но групата за противодействие на фъбинга е родена в социалната мрежа.

Днес в популяризиране на живото общуване се включват големи корпорации със свои социални проекти, като например "Кока-Кола". А в ресторанти и кафенета в Европа все по-често могат да се срещнат надписи „Не, нямаме wi-fi, говорете един с друг!“.

Ако проблемът е познат и на вас, то трябва да го решите, а не да го игнорирате. Няма да ви съветваме да хвърлите телефона си на боклука, да го заключвате или нещо подобно. Това е удобен инструмент, който улеснява живота. Но как да се научите да го използвате умерено и да контролирате собствения си навик?

жива комуникация

Намаляване на зависимостта от социалните мрежи


Най-често по време на фъбинг ние проверяваме за съобщения от приятели. Направете усилие постепенно да прехвърлите комуникацията в полето на телефонните обаждания, а с течение на времето – в живото общуване. От писането с приятели или съвсем непознати в интернет, можете да си вземете пауза, за да се включите в остроумен разговор. При комуникация на живо, преживяванията винаги са по-цветни и емоционални.

Самоконтрол


За да се отървете от това натрапчиво състояние, психолозите съветват да си намирате занимания, максимално разсейвайки се от джаджата. Проверка на лентата с новини и съобщения в социалните мрежи – само сутрин и вечер, а останалата част от времето посвещавайте на живо общуване, срещи, погледи и усмивки.

Stop phubbing във фирмата


Ако проблемът с фъбинга е разпространен във вашата фирма, по време на редовните общи събирания, предложете конкурс. Нека всички да сложат телефоните си в центъра на масата и този, който пръв не издържи или неволно посегне към джаджата, трябва да плати нещо или да поръча пица за всички.

Само нужните инструменти


Максимално „разтоварете“ началния екран на смартфона от приложения, които изпращат push-съобщения. Тогава, за да проверите наличието на „важни съобщения“, ще ви се наложи да стартирате програмата. Използвайте специални приложения, които ви позволяват да блокирате определени сайтове за кратко време, например, за времето на среща с приятели или разходки. А може просто да не се свързвате към безжичната мрежа в кафето или да изключите приема на данни.

Как още можете да се борите с фъбинга?

борба с фъбинга

 Помислете кои точно приложения наистина са ви нужни и от кои свободно можете да се откажете.

 Ако чакате някого или транспорт, опитайте да не се вторачвате в смартфона, а например, да наблюдавате минувачите, да прочетете забавни надписи или други начини да развиете въображението си.

 Ако отивате на кратка разходка или до магазина, направете експеримент и оставете телефона у дома. Ето, виждате ли – за това време нищо ново/страшно/интересно не се случва. Не давайте на фъбинга никакъв шанс и с течение на времето увеличавайте времето на „раздяла“ с остроумното устройство.

 Вкъщи нека смартфонът стои на едно място, не го носете със себе си във всички стаи.

 Често ходете с приятели там, където има лоша връзка или мрежа.

 Тренирайте се. Дайте си дума, че няма да вадите телефона от чантата, джоба, раницата, докато не стигнете до работа или вкъщи.

 Помислете каква празнота се опитвате да запълните (каква емоция да скриете, какво впечатление да създадете), спускайки очи над светещия екран на мобилния си.

Учените и психолозите наричат фъбинга участта на съвременните тийнейджъри, а ние все пак сме възрастни хора. Нека смартфонът се превърне в средство за самоусъвършенстване, полезна вещ, а не самоцел, играчка, на която трябва постоянно да обръщате внимание. Бъдете здрави и свободни!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари