Не е само до броя на последователите: Имат ли специална роля инфлуенсърите

A+ A-
790 прегледа 0 Коментара
На повърхността е лустрото, формирано от броя на лайковете и отбора от фенове, следващи личността

Ефективността на маркетинга се оценява по определени критерии и това е част от продуктовата политика на големите компании. Разбира се, на първо място стоят функционалните характеристики на дадена стока или услуга. От ютията като уред очакваме да изпълнява ролята си да глади, мезетата от месо да са на добро ниво за консумация и по съответните стандарти, а от банковата институция да ни предложи изгодни оферти за финансиране, когато имаме потребност от тях.

По същия начин стои въпроса и с инфлуенсърите, които през последните години се радват на особена популярност като инструмент за реклама. До колко обаче те реално успяват да постигнат целта си и каква е тяхната специална „мисия“?!

При всички случаи те трябва да оказват влияние. Независимо с колко канали разполагат и какво разнообразно съдържание публикуват, те трябва да се фокусират върху резултатите от онлайн присъствието си. Това на практика означава те да убеждават хората да направят или да не направят нещо и тези хора да бъдат спокойни от решението си след това.

Този факт сякаш е прикрит, въпреки масовата вълна на инфлуенсърите и техният маркетинг. На повърхността са лайковете и броят на последователите. Вероятно причината се крие и в това, че не съществува абсолютно точна методология за измерване на влиянието на този или онзи, който поддържа блог или Инстаграм профил. Поради това цифрите и интеракциите с аудиторията се явяват изобщо някакъв фактор.

Разбира се, има и една немалка група от специалисти, които, макар и да нямат стотици хиляди последователи онлайн или притежават неразвити канали, имат сериозно влияние върху цели политически, икономически и обществени процеси. Това са анализатори, хора на изкуството или предприемачи, които имат силата и енергията да мобилизират големи групи от хора в подкрепа на една или друга идея.

Със сигурност не е толкова трудно да се отличат надутите с лайкове и последователи празни от стойностно съдържание профили. Има ниша от потребители, които могат да разграничат хората, създаващи нагласа за промени, от неясното влияние на формите на Гери-Никол.

Нека да разгледаме основните показатели, които могат да ни подскажат допълнително как да направим отсяването за инфлуенсъри с ценно и полезно съдържание.

Имат професия или занимание

Те са онези, които имат истинска работа, а не просто имитират някаква дейност в мрежата. Този тип инфлуенсъри се развиват в дадена професия или са известни със своето занимание, което е различно от това да поддържат собствени канали онлайн. Тези, които само пробват гримове и парфюми, в общия случай имат по-малко влияние, отколкото тези, чиито съвети се базират не само на лична преценка, а и на реални постижения.

Провокират реакции и коментари

Ангажираността на потребителите е абсолютен признак. Тези, които успяват да правят разговори, да убеждават хората да коментират, да споделят, да бъдат активни, са доста по-способни към оказване на истинско влияние в смисъла на покупка на продукт или ангажираността с кауза, отколкото останалите.

Подготвени по темата

Те говорят и пишат за това, от което най-много разбират. Отмина времето на блогове , покриващи теми от алеи за велосипедисти до състав на млякото. В миналото те може и да са събирали сериозен интерес, но днес това не е така.

Сега степента на специализация е много по-висока, най-малкото защото аудиториите започнаха да се профилират. Нормален процес, със сигурност намерил отражение и върху доверието към съответните инфлуенсъри. Това също е пряко свързано с влиянието, което започват или продължават да имат с времето.

Активност извън онлайн пространството

Влиятелните личности са видими и добре разпознаваеми, но това не се отнася само до дигиталната среда. Тях може да срещнем като участници в телевизионни предавания, да пишат анализи в печатни или онлайн медии, да дават интервюта като експерти по актуална тема.

Тяхното присъствие е активно и в офлайн средата – те се включват в граждански инициативи, обвързани са с проекти, които са важни за цялото общество, независимо дали става въпрос за права на малцинствата, или да не се тестват козметични продукти върху животни, всеки според своето поле за действие.

Животът им е динамичен и продуктивен и без да се намират в YouTube или Инстаграм.

Това е същественият критерий, който може да бъде установен само с няколко клика в Гугъл.

Може би е време субективните решения на брандовете, да работят с даден инфлуенсър, да се трансформират в обоснован подход при определянето на личността, която да популяризира марката и продуктите им.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари