Пристрастени към интернета: Време ли ви е за дигитален детокс

A+ A-
1158 прегледа 0 Коментара
Някои признаци могат да ви подскажат на какъв етап се намирате и дали да не се лишите временно от цифровите устройства – а можете ли да го направите?!

Знаете ли, че съществува ден за безопасен интернет? Това е дата, в която трябва да се замислим за опасностите, дебнещи децата ни, когато използват виртуалното пространство. Често рисковете обаче се състоят основно в прекомерната употреба на съвременните цифрови устройства.

Как бихме могли да научим малките на това, ако ние самите се окажем пристрастени към интернета?!

Ето как да разпознаете тези признаци и да разберете дали не е настъпил моментът за дигитален детокс:


Социалните мрежи са част от рутината ви


Ако всяка сутрин сте завладени от непреодолимото желание да проверите социалните мрежи, още преди да сте станали от леглото и да се разсъните, значи вие сте развили зависимост към тях.

Много е важно усещането за загуба на контрол върху ситуацията и допуснем ли, че не я владеете, със сигурност трябва да вземете спешни мерки.

Дори да сте известна личност, трябва да си осигурите лично пространство и часове без присъствие онлайн, а какво остава, ако тепърва ви очакват множество ангажименти през деня. Пилеете безцелно времето си, сърфирайки из профилите, но не успявате да се откъснете, колкото и да си повтаряте, че трябва…


Паника при липса на смартфона

Понякога става така, че сме оставили някъде смартфона си, при това на безшумен режим, и сега не успяваме да го открием. Спрете за миг и анализирайте себе си!

Как се чувствате, обхваща ли ви паника? Смятате ли, че може да живеете без телефона си? Не е толкова страшно, но съзнанието може да ни заблуди и да ни внуши, че с апарата сме свързани завинаги и трудно успяваме да си поемем дъх в негово отсъствие.

Прекратете тази илюзия веднага – не се поддавайте на страшната картина, която се върти в ума ви.

пристрастеност към мобилни устройства


Многократни проверки през деня


Самият факт, че преди малко сте оставили телефона си на бюрото, а вече изпитвате потребност отново да го вземете в ръце, е силно смущаващ. Няма да ви лъжем, този симптом е достатъчно притеснителен и показва, че спонтанното ви намерение е именно такова – отново и отново да проверявате какво се случва в интернет.

Е, съгласете си, но сигурно имате и други дейности, които са планирани или възникват в процеса на работа. Това последното може би ще успее да ви държи на земята, поне за да си вършите съвестно професионалните задължения.


Умора и раздразнение


И всъщност този глад не се задоволява, ако ще и целия ден да прекарате с телефона в обятията си. Самият факт, че след известно време в социалните мрежи сте уморени, изпитвате гняв, негативни емоции и се ядосвате, подсказва само едно: крайно наложително е да излезете сред природата и да зарежете онлайн вселената.

Понякога трябва да превключваме на друга вълна, да си припомним живия контакт с приятелите, да играем на двора с децата или да побягаме в парка. Тялото ни функционира така, че се претоварва и изтощава психически, а само двигателната активност е в състояние пак да ни съживи и енергизира.


Обсебени от лайковете


Вашите коментари и участия в групи вероятно са ви важни, но превръщат ли се те във фокус на интересите ви, а вие в жертва на лайковете? Ако и за миг се колебаете как да отговорите, явно е, че вече сте попаднали в капана на този нереален свят.

По-неприятното е, че дори да получите подкрепата и споделянията на милиони потребители, това няма да ви превърне в пълноценни личности, а по-скоро ще загубите концентрацията си относно съществените теми от деня.

Планирахте ли лятната си почивка, как ще зарадвате близките си за празниците, какво здравословно може да приготвите за вечеря или да изненадате половинката си? Не сте имали време да помислите върху тези теми, просто защото реакциите в социалните мрежи са се оказали приоритетни и вниманието ви е фокусирано единствено върху тях.


Сякаш пропускате нещо


Да, през последния час не сте имали възможност да влезете в интернет и сякаш сте пропуснали нещо?

Опасно е, ако вече изживявате дните си по този начин и ви обзема безпокойство, когато за известен, обикновено кратък, период не сте проверявали телефона си или не сте имали възможност да седнете на компютъра.

Колкото и да ни е полезен дигиталният свят, той може да ни нанесе непоправими вреди и да ограби не само времето ни, ако го допуснем и не успяваме да балансираме ситуациите. Както във всеки друг случай, и тук важи златното правило, че отровата е в дозата.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари