Нейтив реклама - извън табуто и задължителна за успеха

A+ A-
8555 прегледа 1 Коментар
Потребителите отдавна изпитват досада от рекламния поток, с който биват заливани от няколко страни. Ето защо медийният бизнес се принуди да промени стратегиите си. Особено заинтересовани са онлайн издателите, които са твърдо решени да избягат от досегашните стереотипи. Те гледат да не се натрапват на и без това отегчените посетители в мрежата, които са атакувани с банери, оферти и промоции, спам, различни типове маркетинг хватки.

Тези „номера“ просто вече не вървят! 

Динамичното време, в което живеем, изисква гъвкавост и непрекъснати промени, а рекламният бранш е длъжен да реагира адекватно на ситуацията. В момента посланията се крият в съдържанието на страниците, в техния дизайн, а типичната банерна реклама вече не е толкова видима, понеже и без това не е особено ефективна.

Така нареченият нейтив формат е разумно поместен сред журналистическите текстове и ролята му е не само да подтиква към определени действия потребителите, но и ги забавлява по един или друг начин – предлага им любопитни факти, да се запознаят с историята, да се усмихнат на разказа...

Просто и лесно е, а рекламата вече не е толкова неприятна, нали?!

В мобилния свят, в който живеем, такъв формат е удачен, а и следва тенденциите и логиката на поведението в мрежата. Нейтив рекламата властва на свой терен, тъй като тя дефакто се е внедрила във „фийда“, където са всички, а тя приканва и изкушава „гладните“ за информация юзъри.

Нищо чудно тогава, че рекламните експерти в областта на мобилната реклама са толкова концентрирани в нейтив форматите. Поне 95 на сто от тях ги предпочитат и задължително ги включват в плана си, а останалите тепърва имат намерение да го сторят, сочи проучване на eMarketer.

Концепцията е брилянтна, но и конкретното изпълнение също е от значение. Трябва да се има предвид, че потребителите имат способността да различат авторското и платеното съдържание, колкото и тайно да се е вмъкнало второто. Добрите практики в онлайн маркетинг индустрията изискват, да се движим в допустими граници, и специфичното обозначение на рекламното съдържание да бъде приемливо и отговарящо на някои стандарти.

Рекламни материали във фийда

реклама във фийда

Всяка история или статия, която има връзка с тематичното съдържание на медията, е възможно най-сполучливият формат, стига да се завърти в социалния поток. Приятелите ви ще я споделят неусетно, без да направят разлика с всичко останало, което им минава пред очите дневно и откликват веднага в готовност за реакция. В случая никой няма чувството, че се правят опити да му се пробута даден продукт.

Напротив! Такива материали се оценяват положително и са не само информативни, но и интересни. Въпреки линковете, които се съдържат, водейки към сайта на клиента, липсва усещането че четеш платена статия. Ако това беше традиционна банерна реклама, вниманието към нея щеше да бъде с около 25 на сто по-занижено, отколкото към описания формат, показват данните на проучване на IPG & Sharethrough.

Промотирани линкове и реклами в търсенетоКогато напишете ключова дума в търсачката, вие също се сблъсквате с нейтив реклама. Това са всички онези резултати от търсенето, които изскачат на първа линия. На тях, разбира се, е посочено, че са платени, но няма очевидна и смущаваща разлика с останалите органични резултати.

Линковете водят към рекламодателя, който разчита на директна покупка. Очаква се, че таргет групата ще покаже именно такова действие – тя не се нуждае от убеждаване, нито от каталози, справочници и собствено съдържание на сайта. Предполага се, че търсещите вече са готови направо да купуват.

Препоръчаното съдържание

препоръчано съдържание

Става дума за всички онези примери, които излизат под статиите, които четете в момента. „Уиджетите“ се открояват и търсят вниманието на потребителите, за да им подсигурят още информация по темата, още препоръки и ако нещо са пропуснали, сега е времето да наваксат. И тук говорим за нейтив реклама. Обикновено тя идва от трета страна, а когато не е част от съдържанието на издателя, това е подсказано с името на компанията или тяхното лого.

Споменатите категории са относителни до известна степен. Вариантите за реклама, маскирана като част от съдържанието, са безкрайни. На първо място стои желанието да бъде обогатено преживяването на потребителя, но предимно е важно да не му се пречи.

Нейтив рекламата е успешна, когато се намерят отговорите на следните въпроси:

Под каква форма ще бъде сервирана тя? 
Ще се впише ли в дизайна на сайта, как по-точно ще стане това? 
Какво показва анализът на функцията, която тя изпълнява? 
Интегрира ли се спонтанно с останалото съдържание на страницата? 
Как ще се цели в таргет групата?
Ще използва различни медии или ще разчита на една гарантирана позиция?


Потенциалът е огромен и тепърва ще се развива у нас, тъй като засега пазарът е малък. Медиите няма да закъснеят и подобни решения ще стават все по-популярни, а рекламодателите активно ще се възползват от новите възможности. Дотук в България този вид реклама е приоритет най-вече на компании, занимаващи се с козметика, хранителни добавки, електронни магазини и фирми за кредити.

Изглежда, че всички са толкова фиксирани в крайната си цел да продават, че ги е страх да експериментират и да следят какви биха били резултатите. Времето обаче иска да сме в крак с него, конкуренцията е още по-мотивирана да хване вълната на прогреса и както се вижда, няма връщане назад.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари