Признаха астрологията за наука – да й вярваме ли?

A+ A-
6634 прегледа 0 Коментара
След като в Индия съдът направи така, че целият свят да обърне поглед към астрологията, може би нямаме повод вече да се съмняваме в нея?

Много от мистичните учения имат своите привърженици, но в повечето случаи те биват подценявани от учените, а някои дори гледат с насмешка на тях. Хората са свикнали да приемат за истина основно това, което някой им казва, че е официално признато за наука.

Доскоро астрологията все се компрометираше заради този факт, но съдът в Индия сложи край на спекулациите. Тя беше обявена за наука, а дали достоверността й ще бъде призната от болшинството от скептиците, това сякаш си остава под въпрос.

Тях никой не може да ги убеди, че инструментите, които използва са реални, може би защото всички предпочитаме да смятаме, че бъдещето ни зависи само и единствено от нас, не е предначертано от звездите. В Индия обаче имат древни традиции и ежедневието им е подчинено на влиянието на планетите.

влиянието на планетите

Техните ритуали около раждане или смърт се спазват стриктно и се ръководят от съответните моменти от деня, месеца или годината. Влюбените сключват брак в подходящ период, в противен случай местните считат, че отношенията им ще се разрушат. Лекарите се съобразяват с небесните положения, за да предприемат необходимата терапия, или да се заемат с някаква операция и манипулация. Те избягват часовете на пълнолуние, новолуние и затъмненията.

Луната е в основата на астрологичната школа в Индия. Тя е светилото, което дава тон на целия ни живот, на всяка дейност, с която се захващаме, на нашата емоционалност, на предпочитанията ни, включително и на желанието ни да опитваме определени храни.

Преди няколко месеца съдът в Бомбай прекрати процес, който целеше да отрече астрологията, както и практики като рейки, фън шуй и таро. Неправителствената организация JahnitManch предприела делото в интерес на обществото, но Върховният съд в държавата обяви официалната си позиция, че астрологията е наука, което обезсмисли воденето на такъв съдебен спор.

Още през 2004-та година университетите в Индия са получили препоръка, да започнат поетапно включването на астрологията в лекционния материал. У нас имаше подобни намерения в Софийския университет, но по ред причини получаването на диплома с профил „Астрология“ не се реализира, а самото обучение се провали.

На световно ниво поведението на властите в Индия се тълкува и като заявка, страната да се превърне в супер сила по отношение на науката, въпреки че точно обявяването на астрологията за официален предмет, уронва авторитета й.

Астрологията обаче винаги е подценявана, макар да е известна на човечеството повече от 11 хиляди години. Още в древността индивидите са приемани за част от Космоса, а тяхното благополучие се е определяло от циклите на Слънцето и Луната, от останалите богове и планети.

астрологията, планетите и звездите

Днес, в масовия си вид астрологията е позната като хороскоп от вестника, където в набързо съчинен текст или такъв дело на любител, четем какво ще ни се случи през деня, въз основа на слънчевия ни знак. Въпросните интерпретациите са далеч от същината и възможностите на астрологията, затова на тях не бива да се вярва, или поне не е удачно да се взимат насериозно.

Материята е не само сложна, но и изключително деликатна, което я прави огромно предизвикателство за занимаващите се с нея. Трудността тя да бъде преведена на разбираем език, да достигне до публиката и да докаже точността си, идва и от липсата на достатъчно професионалисти в областта.

С астрологията, или по-точно с нейните изродени форми, определено се манипулират и мамят невежите, отчаяните и болните, които се хващат за последната сламка. Тя самата може да е изкуство, каквото са познавали в отдавнашното минало, но днес са малцина онези, съумели да се докоснат до него, готови да посветят по-голяма част от живота си, в името на това да изучат и прилагат коректно принципите й.

Независимо от признанието за астрологията в Индия, в окултните среди очакват, че тя все така ще си остане приоритет за отделни затворени групи и организации, а понякога някой „заблуден“ ще попада „случайно“ в тях и ще я открива като свое призвание.

Може би така неволно се стига и до спазването на древните повели, тя да не се предава на кого да е, а да остава в наследство на семейството и на избрани единици, които имат нужните качества, поемайки отговорността на консултирането и намесата в чуждите съдби. А в крайна сметка вярата в астрологията е въпрос на личен избор, но той не прави силата й нито по-малка, нито по-голяма.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари