Замръзнали пътешественици във времето

A+ A-
4889 прегледа 0 Коментара
Криобиологията ни пренася в бъдещето чрез амбициозни технологии.

Ако мечтата ви е била да се озовете в далечното бъдеще, може и да не са нужни светлинни двигатели и преминаване през черни дупки. В Камфърт, Тексас се работи върху проекта Timeship, в който участват именити архитекти, инженери и научни специалисти, а целта е експеримент със замразяване на хора. Ръководител на новаторското начинание е Стивън Валънтайн. Той има намерение да изгради Меката на криониката и удължаването на живота, а финансирането е осигурено от анонимни дарители.

timeship

Замразените хора ще бъдат разположени в сграда, наподобяваща крепост, предвижда се също съхраняването на ценни биологични материали, сред които стволови клетки, ембриони, органи и ДНК на застрашени видове. На обекта ще се помещава и най-големият научен център, занимаващ се с проучване на методи за удължаване на живота.

Комплексът ще разчита на собствено захранване от вятърни турбини и слънчеви панели, без да е зависим от електропреносната мрежа. Самото място е избрано след детайлен анализ – извън зони със земетръсна активност, бури и други природни стихии, за да не бъде разрушен поне за един век напред. Архитект Валънтайн е издирвал площадката в течение на пет години, изучавайки всички възможни гробници, пирамиди и дори банкови трезори, за да разбере кои са устояли на изпитанията на времето. Потърсено е и мнението на експерти, които да създадат условия за опазване на замразените пътешественици от ядрен взрив.

В завършен вид проектът е като хибрид – дизайн, комбиниран от замък и космически кораб. Стените са ниски и дебели, оформящи пръстен около централна зала, където ще са разположени хиляди на брой капсули, под зоркото око на засилена охрана.

Охлаждането на телата по всяка вероятност ще се случва чрез източване на телесните течности и замяната им с разтвор, предпазващ тъканите от образуването на ледени кристали. В самите капсули ще се използва течен азот, с който ще се постигне охлаждане под минус 130 градуса. Първите изпитания се планират да стартират до една година.


Отколешна мечта

крио капсула

Да бъдат замразявани хора, не е идея, която се е родила в днешно време. Още преди половин век Джеймс Бедфорд е първият криогенно замразен човек, чието тяло се пази и до сега. Редица организации и компании се надпреварват да предлагат такива услуги, но методите им са доста примитивни и техниките за съхраняване на телата не водят до добри резултати.

Репродуктивната медицина в много държави се занимава именно с това – замразяване на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, както и научните изследвания боравят със замразени проби от тъкани и човешки стволови клетки.
Процесът по витрификация – преминаването на пробата в стъклоподобно състояние, замразяване без ледени кристали, е разработен в криобиологията през 90-те години на миналия век.

Тези открития са достатъчни Валънтайн и екипът му да считат, че Timeship, може да бъде успешен и правилното замразяване на хора е напълно постижимо. Преди около три години медицинска компания обявява, че е разработена нова технология за витрификация, запазваща мозъците на прасе и заек, без да имат видими поражения. Правени са подобни опити и с червеи, които след размразяване показвали умение да правят асоциации, запомнени преди процедурата.


Предизвикателствата пред Timeship


Съхранението на телата може да се окаже един от съществените проблеми, пред които е изправена криониката. Въпросът е не дали може да се съживи човек след дълъг престой на свръх ниска температура, а дали починали хора, умрели преди замразяването, могат да „възкръснат“. Това е малко вероятно на този етап и звучи като фантастичен филм. След разтопяването те ще са отново мъртви, смятат от Дружеството за нискотемпературна биология.

замръзяване на хора

Засега разрешение за замразяване на живи пациенти няма, но Валънтайн не коментира дали е готов да се заеме с подобно предизвикателство, ако медици и юристи дадат зелена светлина.

В най-смелите си представи учените вярват, че не е толкова далеч денят, когато нашето съзнание ще можем да го прехвърляме на компютър и да излезем от ограниченията на физическото тяло. Тогава ще се промени и представата за самата смърт, което може да стане с помощта на редактирането на гени и нанотехнологиите. Има надежди, че бихме могли дори да я преодолеем.

За хората, които страдат от нелечими заболявания, откриването на медикамент в бъдещето, е единственият им шанс. Въпреки че цената за криосъхранение се движи около 30 хиляди долара, този метод може да се окаже спасителна сламка за млади хора, които и без това са обречени. Те могат да бъдат събудени след стотици години и да продължат живота си с нови сили, благодарение на чудодейно лекарство.

Никой обаче не може да каже какъв ще е светът след столетие или повече. Когато замразеният човек се събуди, той ще се озове в непозната територия, без да има близки и приятели, нито материални придобивки и имущество. Той тепърва ще трябва да се адаптира и да си търси работа в напреднало общество, в което ще му е изключително трудно да се ориентира.

Тези хипотези си остават само един от възможните сценарии, нещата не могат да се прогнозират, категоричен е създателят на Timeship. Засега Стивън Валънтайн се е отдал на гениалния си труд на архитект и не планира да бъде замразяван, въпреки огромните си амбиции да осъществи проекта си.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари