Най-честите психични проблеми на българина

A+ A-
4791 прегледа 0 Коментара
На гости за интервю при нас е Др.Тенчев, един от водещите психотерапевти в България, основател на „InSighting - център за психотерaпия и личностно развитие”.

Разкажете ни накратко историята на InSighting център.

InSighting център беше основан като кабинет по хипноза и хипнотерапия през 2004 г., който бързо доби популярност още преди края на годината на създаването си. Прерастна в движение с въвеждането на семинарите по InSighing Интензивно дишане през 2005 г., разви се в център за личностно развитие с въвеждането на преживелищните курсове по хипноза и хипнотерапия, както и с въвеждането на Интегралното и Хаос дишания.

Това го обособи в иноваторска парадигма на живеене с откриването на вътрешните пътувания в несъзнаваното - InSighting медитативната зона и авангардната инсайтърска философия за разЛичността, която създава свои оригинални житейски стратегии, различаващи се от следването на рутинираните утъпкани пътеки от безрадостност, по които вървят другите.

Наистина ли депресията и паническото разстройство са „бичът на нашето ежедневие“ ?

Да, това е така, понякога се преодоляват трудно и почти винаги е нужно посещение при психотерапевт. В генезата на всички паник атаки стои генерализираната тревожност, която е масово явление. Депресията и тревожността често се съчетават в тревожно-депресивен синдром – психическо състояние, което се явява реакция на съвременния стресогенен, матричен, наложен от пресата на външната среда безрадостен начин на живот.

Какви според вас са ТОП 3 на психическите проблеми на жителите в големите градове ?

На първо място е споменатият тревожно-депресивен синдром, който има пандемично разпространение сред населението. На второ – паник атаките, които са едно от най-разпространените и същевременно най-безобидни състояния на психиката. Над 10% от населението е преживявало паническа атака в един или друг момент от живота си. Над 2.6% пациенти са с паническо разстройство, което продължава над 1 година. На трето място – депресиите, следват различните видове фобии и т.н.

Това показва, че паническото разстройство е един от най-често срещаните проблеми в психотерапевтичните кабинети в България?

Статистиката сочи точно това. Също и професионалният ми опит. Около 80% от пациентите, които прекрачват прага на кабинета ми са с генерализирана тревожност или паник атаки.

Какво препоръчвате за лечение на паническо разстройство?

Без никакво съмнение преживелищната терапия (Интензивно дишане и хипнотерапия) се доказа като авангардна, обозрима, краткосрочна и изключително ефективна терапия в случаите с паник атаки психотерапия. Разбира се, има един ключов фактор за окончателното им повлияване – промяната в живота и елиминиране на дразнителите в него.

Вярно ли е, че проблемите свързани с депресията се дължат най-често на стреса в големия град?

Много са факторите за депресията – генетични (ендогенна депресия и БАР), житейски (реактивна депресия), тревожно-депресивни състояния, в резултат на стрес и дистрес, които стоят в основата на ажитираната депресия, дълбоко неудовлетворение от парадигмата на живеене и от безсмислието на живота (екзистенциална депресия) и т.н.

Разкажете ни в заключение няколко думи за силата на медитацията, която провеждате в InSighting център.

Ще го кажа с едно изречение – без медитация няма мир, без мир няма свобода. Хората, които са се докоснали до фундаменталните дълбини на дишането, до немислимите висини на медитацията и до вълнуващите неопределени вселени на несъзнаваното са ми казвали: “Как съм могъл да живея без това?! Все едно цял живот не съм ходил, при условие, че съм имал крака да бягам!”...
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари