Как да изберем правилния вид кола според нуждите ни?

A+ A-
1668 прегледа 0 Коментара
Купуването на автомобил обикновено е дългогодишна инвестиция, затова трябва да се подходи с необходимото внимание. Не е нужно да избързвате, ако не сте отчели всички възможности и фактори. Необмисленият избор може да доведе до проблеми на пътя или до бъдещи скъпи ремонти.

Дори да не си купувате за първи път автомобил, трябва да се предпазите от всички скрити капани при такава покупка.


Какви са основните опции пред вас?


След като вече сте решили да си купувате автомобил, със сигурност разполагате с определен бюджет. До голяма степен той ще определи дали бъдещият ви автомобил ще бъде нов, или вече употребяван.


Чисто нов автомобил


Сред предимствата на новия автомобил са минималните дефекти и по-малките проблеми, отколкото при закупения на старо. Друго преимущество е, че преди покупката няма да имате разходи, свързани с обслужване на масла, ангренаж, консумативи, както и с проверката преди самата покупка.

Освен това в гаранционното обслужване на автомобила официалният вносител включва и смяната на масла и консумативи в официален сервиз. И още нещо, което трябва да знаете – след като автомобилът напусне салона, цената му става по-ниска с 10%.


Автомобил втора употреба


Поради ограничения бюджет повечето хора си търсят автомобил на старо. Точно в такива случаи можете да станете жертва на измами, затова имайте предвид следното:

 Направете пълен оглед на автомобила, автодиагностика, както и при възможност – тест драйв.

 Проверете цялата документация, за да не се окаже, че документите са фалшиви и че колата е на лизинг или е открадната. Добре е да се консултирате със специалист в такъв случай.

 След покупката непременно направете сервизно обслужване.


Как да изберете правилната кола според нуждите си?


Ако мислите прагматично и съобразите ползването на автомобила с нуждите си, много по-лесно ще можете да се ориентирате към техническите му характеристики.
Сред критериите, които биха ви ориентирали за правилния избор, са:

 какви шофьорски умения притежавате;

 какъв е стилът ви на каране;

 в каква среда ще карате;

 сами ли ще карате или със семейството си;

 за какви разстояния ще ползвате автомобила повече;

 планирате ли да увеличите семейството си;

 предвиждате ли превоз на по-обемни предмети.


Кои основни типове автомобили могат да са определящи при избора ви?


Сигурно имате предпочитание към определена марка. Съобразете се с това, като потърсите и повече информация относно техническите характеристики на различни модели от тази и други марки.


Хечбек – за повече багаж


Хечбег

Автомобил с такава каросерия ще ви осигури комфорт и маневреност. От задната врата имате достъп до купето. Отделението за багаж е в един сектор с пътниците. Сгъването на задните седалки дава възможност да се освободи повече място, ако имате повече неща за пренасяне.


Компактен градски автомобил


малък градски автомобил

Малък размер автомобил е много подходящ за градски условия. Обикновено той има 2 или 3 врати и е с 3-4-цилиндров двигател. Лесен е за поддръжка и паркиране, но багажникът и купето са малки.


Семеен автомобил


Семеен автомобил

Малкият семеен автомобил предлага сравнително добри по размер купе и багажник, като моделът може да бъде с две врати, кабриолет или комби.

Автомобилът от среден клас е практичен вариант със своите 4 врати и 4-6-цилиндров двигател, както и с възможности за добавяне на екстри.

Миниванът е за по-голямо семейство, като има модели с 4- или 6-цилиндров двигател и предно предаване. Наподобяват комби, но са по-високи и осигуряват места за 7-8 души. Управляват се лесно.


Джип


Джийп

Такъв автомобил е подходящ за извънградско каране или по по-неравен терен. Добър вариант е с 4х4 задвижване и с 4 врати. Тъй като двигателят е 4-8 цилиндров, джипът е много проходим и дава чувство за сигурност при излети и по-дълги пътувания.


Спортен автомобил


Спортен автомобил

Спортните автомобили са с атрактивен дизайн и висока мощност, съответно повече разходи за гориво. Имат 2 врати, вътрешното пространство и багажникът са малки. Заради многото екстри цената им е по-висока.


Автомобил лукс


Луксозен автомобил

Автомобилът от бизнес клас е мощен, понеже е с 6-12-цилиндров двигател. Колата предлага много екстри и просторен интериор. Разполага с 4 врати и тежи повече. Ако искате да демонстрирате възможностите си, изберете такъв автомобил на известна марка.

Съобразете избора на бензинов или дизелов двигател с експлоатацията на автомобила. Ако ще карате в града и ще попадате на много задръствания, по-добър избор е бензиновият двигател, а за чести, но кратки пътувания – дизеловият.

Все по-предпочитан за градско шофиране става хибридният автомобил – модел, който комбинира малък двигател на бензин или дизел с електродвигател. В зависимост от нуждите на колата, вграденият компютър стартира автоматично единия или другия двигател.

Направете и правилен избор на трансмисия. Автомобилите с предно предаване са по-предпочитани заради по-компактния си размер и по-ниския разход на гориво. Те се управляват по-лесно особено при паркиране в зимни условия.

Но ако имате достатъчен опит като шофьор, той ще ви помогне да управлявате без проблем автомобил със задно предаване по мокър и хлъзгав терен.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари