Как да се подготвите за летен преход в планината

A+ A-
835 прегледа 0 Коментара
Лятото е вълшебен сезон. Само през този период от годината се чувстваме толкова разкрепостени и свободни. Въпреки че на повечето летовници автоматично в представите изниква образът за морски вълни, разходката в планината може да бъде доста зареждаща, поради което и мнозина я предпочитат. Освен, че гарантира приятно разхлаждане (в зависимост от надморската височина), тишината и спокойствието на горските пейзажи са несравними.

Колкото леко и забавно да изглежда, едно такова пътешествие крие редица опасности (както и морето). Нужно е да сме в течение с най-важните правила, за да се върнем здрави и щастливи от мечтания преход.


Подготовка на облеклото


Обикновените посетители не е нужно да се придържат към правилото за незабележимата екипировка, както стои въпросът при ловците например. Точно обратното. В случай на среща с диво животно или нужда да бъдете забелязани от далеч, ярките цветове ще са ви от голяма полза.

Ето какво още да съобразите по отношение на облеклото:

• дрехите трябва да бъдат леки и удобни: по възможност панталоните да са дълги. Не е прецедент да срещнете змия по време на прехода. В този случай босите крака не са препоръчителни;

• резервни дрехи: задължително сложете в раницата нещо за резерва. Чорапи, тениски, връхна дреха. Нищо че сега край вас живакът удря впечатляващите 36 градуса. В планината те много бързо ще се смалят с 20 единици;

• обувките са много важни: задължително трябва да имате опора в глезена. Да са с едър грайфер. Туристическите обувки могат да ви улеснят много по време на ходенето.


Възможни опасности

Вече споменахме змиите. Макар да не са за подценяване, има от какво още да се плашите. Един от най-страшните, и за щастие не много често срещани хищници по нашите географски ширини, е мечката. Основното правило по време на вашата разходка в дивото е да спазвате туристическите пътеки и да вдигате относителен шум. Най-опасно е да изненадате дивото животно.

По принцип мечките не нападат хора, ако не се чувстват застрашени. Не виждат добре, но имат силно развито обоняние и слух. По тази причина малко по-висок разговор или дори носене на звънче, би известило евентуалния натрапник, който доброволно едва ли ще излезе на пътя ви.

Важно е при среща да не правите резки движения, да не вдигате шум или да я замервате с камъни. Запазете спокойствие и започнете съвсем леко да отстъпвате назад. Това ще предостави терен на хищника за отстъпление.


Екипировка

Раницата ви трябва да е добре организирана. Разпределете нещата така, че да ви е удобно на гърба. Ремъците трябва да са в средно положение: нито разхлабени, нито много стегнати. В нея трябва лесно да откриете очила, дъждобран, крем с UV филтър (слънцето в планината е по-безмилостно от това на плажа), фенер, резервни батерии, телефон, GPS, компас, карта, висококалорична храна (забравяме за диетите) и вода.

Относно последното – не прекалявайте. Големите количества вода ще предизвикат силно потене и ще затруднят работата на бъбреците.


Темпо


Независимо от вашата физическа подготовка, темпото трябва да бъде умерено. Не се стремете да влагате максимални усилия в дадена отсечка, а след това да си почивате повече, така ще си осигурите гарантирана умора.

Не си позволявайте затруднено дишане. То е нормално за стръмните участъци, но на равен терен не трябва да се допуска. Приблизителното темпо при изкачване с багаж на гърба е около 300 метра за един час. Сами си направете сметката. За същото време на спускане може да отметнете до 500 метра.


Терен

Относно вашата безопасност е изключително важно да спазвате условията на терена и маркирания маршрут. Няма нищо по-лесно от това да се изгубите в планината.

Добре е да предвидите дължината на маршрута и ориентировъчното време за изминаването му. Ако се налага, тръгнете рано сутринта, за да си гарантирате достатъчно време през светлата част на денонощието. Винаги започвайте с бавна крачка. Дайте десет минути време на организма за адаптация. След всяка по-дълга почивка спазвайте същото правило.

Имайте предвид, че носенето на раница променя центъра на тежест на тялото. Това допълнително може да ви изтощи. Добре е да правите почивки на всеки 40-60 минути. Все пак това зависи от вашата физическа подготовка, мотивация и конкретни условия.

При стръмен терен може да спирате често за по минута, колкото да регулирате дишането.


Ориентация

пътни маркировки за ориентация

Вече споменахме маркираните пътеки, но наистина е много важно да проумеете значението на маркировката, ако не спадате към най-опитните планинари. Гората може да бъде еднаква навсякъде. Уж ви се струва добре оформена пътека, а е достатъчно само да се завъртите няколко пъти и да изгубите посоката. Маркировката улеснява много. Не само ще знаете къде точно сте се запътили, но няма да се чудите как да се върнете обратно.

GPS-ът може да ви се струва достатъчно добър помощник, но не навсякъде има обхват. Ориентировка по компас, слънце и звезди може да се окаже решаваща в кризисни ситуации.

Времето лесно се превръща в допълнителна пречка. В планината то се променя изключително бързо и малкото дъждец в града, на високо може да е страшен. Носете си дъждобран за всеки случай. Не тежи и не заема място, но може да е много полезен. Важно е да помните, че при проливен дъжд основното нещо, което трябва да запазите сухо е багажът.

Предварителното планиране е основно за вашия успех. Мотаенето без посока може да е забавно, но целенасоченият преход носи повече удоволствие.


Настроение

Какво ли друго не споменахме да подготвите, но настроението не трябва да остава на последно място. Идеята на цялото приключение е да си прекарате един наистина страхотен ден, да видите много непознати неща или да достигнете до някои от малките чудеса на страната ни. Без хъс и голяма усмивка не си заслужава да полагате усилия.

Посрещнете оптимистично изпитанията на планината и не след дълго ще разберете колко омагьосващи и пристрастяващи са такива преходи. Дори и да сте начинаещи в този тип туризъм, бързо ще усетите и оцените зареждащата сила на природата. Не я подценявайте и бъдете готови да извлечете максимум полза от нея.

Подхождайте отговорно и пазете зеленото богатство. Някои вековни гори са тук отдавна. Те ще останат след нас, за да удивяват по същия начин и следващите поколения, и тези след тях.

Сега е времето да им се насладите и да оцените могъществото на заобикалящата ни красота.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари