Лечебна храна за котка: кога е необходима?

A+ A-
1149 прегледа 0 Коментара
Котките са прекрасни домашни любимци, които могат да превърнат всяка къща в дом. Понякога обаче здравословните проблеми не ги подминават и нашите котета се разболяват сериозно. Точно за такива ситуации от Royal Canin са изготвили цели серии с лечебна храна за котка, които подпомагат лечението на вашия четирикрак приятел. Какви видове лечебна диета съществуват и в какви случаи могат да бъдат приложени, ще ви разкажем по-долу.

Лечебна храна за котка с диабет

При котета с диабет е важно да бъде намалена след ядене хипергликемията. Това се постига със специално подбрани храни, които са с нисък гликемичен индекс. Royal Canin използват в състава на своята лечебна храна царевица и ечемик, в комбинация с псилиум. Тези храни разполага и с по-високо съдържание на протеини, които помагат на организма на котето да се захранва по-дълго време с глюкоза. Освен това, те са с ниски енергийни нива и малко количество нишесте, по този начин минимизират инсулиновата резистентност. Запознатите от вас знаят, че именно тя е основната причина за наднорменото тегло при котките с диабет.

Ежедневно хранене за котка в зряла възраст

Колкото и да обичаме малките котенца, рано или късно, те навлизат в така наречената зряла възраст. За такава най-често се считат котките над 7 години. Техните тела се променят и нуждата им от хранителни вещества е по-различна, отколкото на котета. Специализираните храни за една котка, която е на 7 или повече години, трябва да са високоенергийни. Също така фосфорът е в намалено количество и от високо качество, за да намали неблагоприятното въздействие върху бъбреците при възрастни животни.Храна за котка с уринарни проблеми

За съжаление, уринарните проблеми са много често срещани при котките. Храната, с която се храни котето, е от съществено значение за бързото справяне с проблема. Определена комбинация от хранителни вещества въздейства благоприятно и помагат вашето коте да бъде енергично и здраво за нула време. Уринарните проблеми могат да са свързани с развитието на различни по състав пикочни камъни, но най-честите са струвитни и/или калциоево-оксалатни камъни. Когато средата е неблагоприятна за тяхното формиране, тогава котето никога не се изправя пред този здравословен проблем.

В случай обаче, че те вече са налице, основната цел е средата да стане неблагоприятна, че те да се разтворят или да се намали повторната поява на подобни камъни. Целта на лечебната храна за котка с уринарни проблеми е да разреди урината, да въздейства на pH на урината и да промени наситеността на урината с определени йони и стимулира животното да приема повече вода.

Храна за котка с алергия

Котките, страдащи от алергия, също не са никак малко. Храната, която се препоръчва в тези случаи, трябва да изключва всички храни, предразполагащи към хранителни алергии. От Royal Canin са създали храна за котки с алергии, която притежава олигопептиди и свободни аминокиселини. Олигопептидите разполагат с ниско молекулно тегло, което означава, че реакцията към самата храна ще бъде сведена до минимум, благодарение на изключителната хидролизация. Антиоксидантният комплекс пък се справя с наличието на свободни радикали. В храна ще откриете и хидролизирани пера, соево и кокосово масло.

Кога се дава лечебна храна за котка?

Съставът на храните е съобразен със специфичните заболявания и диетата, която котетата трябва да спазват. Въпреки това не е разумно, да се дава специализирана храна без препоръката на ветеринарния доктор на котето. Има редица заболявания, които освен смяна на храната, изискват и лечение с определени лекарства и само храната не е достатъчна. За да се погрижите за здравето на вашият домашен любимец винаги се консултирайте с ветеринарен лекар.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари