Настолните компютри – преди и сега като средство за работа и комуникация

A+ A-
11163 прегледа 0 Коментара
Знаете ли че, над 40% от населението на земята използва компютър и интернет. За сравнение през 1995 г. са били около 1%.

• Първия милиард активни потребители в интернет бе достигната през 2005 г., втория - през 2010 г., третия милиард, през 2014 година;

• 1024 гигабайта е равно на 1 терабайт;

• 1024 терабайта се равнява на 1 петабайт;

• 1 петабайт може да побере 13.3 години на HD-TV видео;

• 86% от хората се опитват да включат своите USB устройства на обратно;

• При работа на компютър и писане на текст пръстите изминават средно около 20км за един работен ден;

• Хората четат с около 10% по-бавно от екран, отколкото от хартия;

• Ако има компютър толкова мощен, колкото човешкия мозък, той трябва да бъде в състояние да направи 38 хиляди трилиона операции в секунда и да има повече от 3580 терабайта памет;

• Според направено изследване хората работещи на компютър и геймърите мигат около 7 пъти на минута, докато нормално хората мигат по 20 пъти в минута.

В дома на всяко съвременно семейство, място намират така наречените настолни компютри. Те служат като средство за информация, комуникация и са неделима част от работата на много хора. Използват се и за развлечение с игри, филми, музика и развлекателен софтуер от всякакъв тип. В днешно време да нямаш компютър или смартфон си е направо цяло чудо.

Истината е, че преди 2000-ната година компютрите бяха рядкост, с много висока цена и както сами се досещате, не всеки можеше да си ги позволи. След това обаче нещата се промениха и тези умни машинки започнаха да стават масово явление във всеки дом. С настъпването на новото хилядолетие поетапно започна обновяването в държавната администрация, фирмите започват все повече да използват настолни компютри в своята работа и това направи тази техника част от ежедневието и бизнеса на почти всеки съвременен, работещ човек.

Безспорно технологиите се променят, променят и нас самите, но най-важното е да не им позволяваме те да вземат връх, ами да успеем да ги контролираме и да се разпореждаме с тях в наша полза.

Параметрите, с които разполагат тогавашните настолни конфигурации не могат да се сравнят с производителността на машините в наши дни. Това се дължи на изключително бързо развиващия се технологичен свят и нарастващите потребности от гледна точка на софтуер. За сравнение, може да се направи една бърза съпоставка между някои от основните параметри на тогавашните и сегашни настолни компютри. Разликите са наистина чудовищно големи. Ето ги и тях:

• В периода около 2000 година, хард дисковете разполагат с около 8, 10 и 20 GB пространство за информация. Към днешна дата, стандартните хард дискове имат между 100 и 2000 GB, при това скоростта, с която се чете информацията от тях е много по-висока.

хард диск на IBM
                                                                    5 мегабайтов хард диск на IBM от 1956 година

• Отделен въпрос е, че в момента съществуват вече, така наречените SSD хард дискове, които са съвсем нова технология и скоростта на извличане на информация от тях е много по-голяма в сравнение със старите HDD хард дискове за персоналните компютри.

• Графичните устройства или видео картите претърпяха огромно развитие. Към началото на века те са предимно вградени в дънните платки на някои настолни компютри и имат оперативна памет от порядъка на 8 - 16 МБ. Към днешна дата, видео картите са отделен и много важен компонент от конфигурацията на компютрите и притежават 1-4 GB видео памет, имат собствен процесор и охлаждане.

• Компютърните конфигурации с включени флопи и CD rom са най-често срещани на пазара преди около 15 години. Към момента флопита изобщо не се използват, cd rom премина от DVD rom вече към основно флаш памети, външни хард дискове и т.н.

• RAM паметта на компютрите от преди варира от 32 – 64 – 128 МБ, за да достигне в днешни дни до 4000-8000 или 16000 МБ.

Разликите със сегашните системи е и в тяхната масовост. Преди съществуваха и доста компютърни клубове, в които хората вършеха някои основни задачи, като проверка на e-mail и получаване на информация, чат. Геймърите се съревноваваха помежду си с игрите, които се предлагаха, тъй като нямаше и масово интернет в домовете.

гейминг конфигурации

Днес разнообразието сред сегашните настолни компютри е огромно. Има много голям брой конкуриращи се компании производители на готови конфигурации и части на настолни компютри. Основните марки – лидери на пазара все още са HP, Dell, Acer, Asus, като навлизат и други. В зависимост от целите, за които се вземат тези машини, има разлика в цените и техническите параметри, които те притежават. Когато става дума за компютри за работна среда във фирма, която не е насочена в работа с програмиране и не е в IT сектора, много често са достатъчни по-обикновени конфигурации с по-ограничени параметри. В тези фирми най-често е необходимо по-елементарно текстообработване или счетоводно-финансови операции, справки, e-mail-и, които не изискват толкова голяма производителност на графичното устройство, да речем.

За сериозните компании има някои аспекти, които са от особено значение. Примери за това са видео производителността, възможността за Full HD на голяма резолюция и необходимостта от най-новите софтуери, както и мощните процесори, и големите хард дискове. Тези параметри са от значение, тъй като това заляга из основи в работата на тези компании.

Ценовите равнища на настолни компютри за такива нужди са изключително разтегливи, като за нови цените започват от 400 и достигат 4000 лв, като горната граница може да се качи и повече.

статистики
                                                                               Статистика на statisticbrain.com

В зависимост от нуждите на всеки човек, на българския пазар се предлагат различни машини, чийто параметри са съобразени със съответната дейност, за която ще се използват, а от там и цената е различна. Вероятно е излишно да споменаваме, че по-мощните конфигурации и тези предвидени за игри са значително по-скъпи от тези за забавление или домашна употреба.

В случай че искате да се сдобиете с наистина качествена машина с отлични параметри разгледайте каталога на Plasico IT Superstore на https://plasico.bg/компютри-и-компоненти/компютри/настолни, където ще откриете компютри от водещи марки, с гаранция и на атрактивни цени.


Източници: http://www.statisticbrain.com/computer-sales-statistics/http://www.thefactsite.com/2013/02/top-100-technology-facts.html
основно изображение: lifehacker.com
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари