От дистанция във времена на Covid-19: Ето я алтернативата на работата в офис

A+ A-
1620 прегледа 0 Коментара
Доста нестандартна и дръзка идея, която днес не изглежда толкова фантастична и би могла да намери по-масово приложение

От години сме свикнали да изпълняваме ежедневните си задачи по определен начин, който беше разбит на пух и прах тази година заради Covid-19. Пандемията буквално превзе ежедневието ни и ние разбрахме, че вече нищо няма да се случва по старому.

Някои бързо усвоиха новите навици, особено онези, които са свикнали да работят от дистанция, а за други – този процес трябваше да бъде внедрен принудително. Днес повечето фирми са адаптирали условията си така, че служителите да изпълняват задълженията си при нужда и от дома. Има и такива, за които този вариант все още звучи като табу, а спазването на работното време си остава основният мотив да бранят остарелите си принципи. За тях идеята да изпратиш робот в офиса, който управляваш от разстояние, би била тотално неприемлива и дори шокираща, но днес тя не изглежда толкова фантастична и би могла да намери по-масово приложение.


Това ли са служителите на бъдещето (настоящето)?


QB е сред първите представители с телеприсъствие – една уникална комуникационна платформа, която дава възможност на служителите да общуват от разстояние. Навигацията е лесна с помощта на лаптоп и интернет, с които се задават посоките, гледа се през камерите и се провежда разговор с колегите.

Самият робот е на две колела с причудлив вид и големи очи, прозорци към случващото се наоколо. В едното око е инсталирана HD камера, която записва видео, а в другото се крие лазер за насочване на робота в различни посоки. Задвижването на робота се осъществява чрез два електромотора, а равновесието и скоростта се осигурява от жироскопи и акселерометри.

Предимството на QB не е в неговата семпла визия, а във функционалността му – с него може да участвате на делова среща, да се отбиете до кабинета на колега и дори да обмените клюките. Може да присъствате на демонстрация в чужбина, без да се налага да се качвате на самолета, да посетите конференция или друго събитие далеч от вашето местоположение. Докато пиете кафето си на спокойствие вкъщи и наблюдавате атмосферата в офиса, вие може да съвместите всичко изброено, без да напускате комфорта на дома.


Социалнопсихологически предизвикателства


Навлизането на роботи в офиса има и своите препятствия в социалнопсихологически план. Не всички служители могат да възприемат с лекота мисълта, че до тях не стои колегата, а негов изкуствен заместник. Подобни експерименти са показали, че присъствието на QB предизвиква множество въпроси и любопитство от страна на околните. Всички искат да се докоснат до него, да научат какво вижда той, да общуват и да се снимат с нестандартната „персона“. Първоначалната скептичност също е налице, но когато всички се уверят в предимствата, недоверието се изпарява бързо.

Роботите, базирани на телеприсъствие, могат да станат популярни в различни компании по света. Подобна инвестиция е наистина оправдана, когато говорим за организации с множество отдели, чийто служители пътуват често и се налага да участват в срещи на отдалечени места. Ако фирмата ви е базирана във Варна и се налага да водите преговори в София, тогава би било много полезно да разчитате на подобно устройство в столицата, към което да се свържете и да се озовете там в уречения час.

Предимствата на робота могат да бъдат използвани в обществения живот и в различни социални сфери, включително образование, здравеопазване. За хората с увреждания това е прекрасна възможност, а за всички ценното е, че се пестят време и ресурси, оптимизира се работният процес и комуникацията.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари