Как да открием добър адвокат?

A+ A-
8454 прегледа 0 Коментара
В моментите, в които сме изправени пред определена юридическа пречка, независимо дали става дума за пътно-транспортно произшествие, или за трудов спор, често бихме искали да бъдем запознати със законните си права. В тези случаи обикновено всеки се обръща към адвокатска кантора, търсейки правна помощ. Ето и няколко съвета как бихме могли да разпознаем добрия юрист:

Определете типа адвокат, който търсите


Преди да започнете Вашето проучване, характеризирайте правния казус и открийте към кой отрасъл на правото той принадлежи. Сферата, в която се намира Вашият юридически проблем, определя и вида адвокат, който търсите. Повечето юридически защитници са специализирани в конкретни отрасли на правото – семейно и наследствено, търговско, трудово, наказателно и т.н. Важно е да се обърнете към лице с познания и опит, в сферата на Вашият казус.

Изключително важна е и репутацията на съответната фирма, освен гаранция за добросъвестност и професионализъм, тя е и надежден инструмент при избора на правен застъпник.

    • Чрез препоръка:
Препоръките и референциите от приятели, роднини и познати са най-добрият начин да намерите правен защитник, както твърди и самият Председател на Федералната адвокатска камара. Обикновено тези хора нямат пряк интерес, нито биват облагодетелствани финансово с препоръчването на определен адвокат. Вашите близки биха могли да споделят с Вас обективното си мнение за работата на съответния специалист или колектив, разкривайки както позитивите, така и негативите.

    • Чрез ресурсите на виртуалното пространство:
Ако не успеете да откриете близък човек, който е ползвал юридическите услуги на специалист, възползвайте се от ресурсите на виртуалното пространство. Бихте могли да направите онлайн проучване в официални справочници, форуми, в сайтовете на адвокатски дружества.
Важна стъпка във Вашето проучване е да се уверите, че Вашите потенциални адвокати са членове на Адвокатската колегия в съответния град, както и че техните права не са били отнемани.

Изгответе списък

адвокати

Подгответе кратък списък с Вашите потенциални юридически защитници и техните координати. Това би Ви помогнало да организирате търсенето си. Преди да уговорите среща с избраното лице, опитайте се да опишете кратко и ясно ситуацията още по телефона. Това би дало възможност на специалиста да се подготви и би направил Вашия разговор по-продуктивен.

При запознанството с евентуалния Ви правен застъпник, Вие имате възможност да добиете лични впечатления, както и да зададете всички въпроси, които Ви касаят. По време на разговора юристът трябва да бъде активен, да се опитва да изясни всяка подробност, свързана с казуса, за да успее да си състави ясна представа за правната обстановка.

Сключете договор за правна защита и съдействие


След като вече сте открили Вашия адвокат, бъдещите Ви правоотношения трябва да бъдат обективирани в писмено споразумение (договор за правна защита и съдействие), в което освен правата и задълженията на двете страни, трябва да бъдат изяснени и финансовите въпроси – размерът на хонорара на специалиста, съдебните такси и останалите разноски.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари