Как да се храним вкусно, без това да ни струва скъпо

A+ A-
1838 прегледа 0 Коментара
Поставяйки здравето си на първо място, можем да се научим и да пестим

Работа, почивка, футбол, дрехи, обувки, музика, пари… Все неща, които са важни за много хора. Но нещата, без които наистина не можем, са само две - вода и храна. Ясно е, че в 40-градусовата жега ще вземем всяка глътка. И че, ако се сме хапвали цял ден, ще се зарадваме и на сухия залък. Но иначе предпочитаме това, което пием, и това, което ядем, да е вкусно и с високо качество.

Това пък на свой ред означава повече похарчени средства. И то с тенденция за постоянно нарастване. Така че въпросът е - как да постигнем комбинацията, която е едновременно добра и за тялото, и за джоба?

Отговорът е с полагане на усилия. И с няколко ключови точки, които намаляват усилията.

Номер едно в това отношение е: Планирането!

То спестява покупката на ненужни неща и съответно - изхвърлянето им. И съответно, намалява разходите.

Втори важен момент е: Избирането на продукти с дълъг срок на годност!

Да се складират зеле и моркови е лесно, съвсем друго е да се опитаме да съхраним марули и зелена салата, които са свежи за минимален период.

Третата важна стъпка е: Да се научим да правим и сами нещата!

Така приготвените храни сигурност са по-здравословни, а и са по-евтини. Освен това ще се научите колко продукти всъщност ви трябват. Което пък на свой ред много помага за планирането. И ще ви подготви за следващия момент - как да използвате заместители. Боб, соя, яйца и ядки вършат същата работа по отношение на протеините, като по-скъпо месо или риба.


Седмичните намаления в Кауфланд и Т маркет


Трябва да си поставите за цел и да свикнете да пазарувате стоки с намаление - не е срамно или притеснително. Тази седмица, например, в Кауфланд пъпешът е намален с 52% или струва само 95 стотинки за килограм. Зелето и морковите също са намалени с над 30%, а същото важи и за маслините - тоест тези дни са идеални за разтоварваща диета. Още повече последните три продукта са доста дълготрайни и полезни.

В Т Маркет пък има намаление на дини - 45 стотинки за килограм е прекрасна цена за едно от удоволствията на лятото. В брошурата могат да се видят още други витаминозни предложения - банани за 1,89 лв, царевица по 59 стотинки бройката. Просто си подгответе голяма торба, по възможност от плат, за да се погрижите и за природата, и ще заредите хладилника за следващите няколко дни.

Тези оферти, както и много други, може да видите на kimbino.bg. Сайтът събира всички оферти и промоции на едно място. Много по-лесно и много по-удобно от хартиените листовки. А и много по-екологично - без мастила, без хартия, всички оферти са в джоба ви. Освен това kimbino.bg има и апликация - за да е сигурно, че няма да изпуснете нито една промоция или намаление.

Още полезни съвети, когато се стремим да се храним бюджетно:


Замразявайте


Да се запасиш със замразена храна при натоварения делник, това е едно доста разумно решение. Фризерът е добър приятел и е препоръчително да го използвате често. Бихте могли да приготвяте заготовки за супи, запеканки и гювеч, с които да забъркате впоследствие бързи рецепти по избор. Не се спирайте да прибирате също плодове и зеленчуци, които след това ще са достатъчно хранителни, както и когато сте ги закупили от магазина.


Всеки вид от правилното място


Месото можете да си набавяте от специализираните щандове и обекти, където да пазарувате на едро. Складирането на по-голямо количество винаги е от полза, за да не се чудим какво да сложим на трапезата за вечеря. За семействата с деца това е огромно предимство. Полуготовите пакетирани меса не са най-удачният избор, предпочитайте цели, сурови храни, които да разпределяте за седмичното си меню.


Консервите не са страшни


Те са перфектен вариант и заместител, когато пътувате или сте прекалено ангажирани, за да мислите за приготвяне на обяд или хапване след работа. Срещат се и изгодни промоции, по време на които може да се заредите за по-дълго време. Не подценявайте консервираните храни.


Разредете посещенията на ресторанти


На всеки му се иска понякога да се разтовари и да седне да се храни в заведение. Не се отказвайте напълно от това удоволствие, но нека то да бъде само при специални поводи. Заложете на събирания у дома и на ястия, приготвени вкъщи.


Правете план за близките дни


Съставянето на месечен план е трудоемка задача, но бихте могли да си изградите навик да организирате нещата поне за следващите няколко дни. Ако имате идеи какво ще сервирате на масата, много по-удобно ще е, ще спестите време, а също и излишни средства.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари