Как да пестим средства, докато се храним здравословно

A+ A-
3387 прегледа 0 Коментара
Днес сме изправени пред редица трудности, когато искаме да се придържаме към здравословно хранене

Ако си поставим за цел да се храним здравословно, ние можем да се справим, независимо от натоварения си график или скромния бюджет понякога. За целта обаче трябва да се придържаме към стриктно планиране и някои техники за предотвратяване на различните непредвидени ситуации.

По-лошият вариант, който избираме по инерция, е да се храним бързо и на крак, а често и да гладуваме часове наред, завършвайки деня си с прекалено обилна вечеря. В такива случаи ние почти не отдаваме значение на продуктите, които купуваме и консумираме впоследствие. Склонни сме да погълнем всичко, което ни се изпречи пред очите, само за да утолим желанието си да сме сити. А храната не бива да се превръща в средство за мъчения, тя по-скоро е удоволствие, стига да знаем как да балансираме диетата си.

Главното, върху което трябва да се съсредоточим, че изпадането в крайности не е препоръчително. Да, когато наближи лятото, ние спешно се нуждаем да свалим някой килограм, но мерките трябва да са целогодишни.

Режимът трябва да е умерен през цялото време, а любимите храни не е нужно да бъдат изключени напълно от него, просто да се подхожда разумно към тях. Когато сме фиксирани в идеята за вредни и грешни лакомства, ние сме по-склонни да залитнем към тях и да съсипем резултатите си до момента. Това се отразява не само на физическото, но и на психическото ни състояние. Ето защо трябва да си позволяваме волности, но нека те да бъдат контролирани и с мярка.

Ключови правила за спазване:

• Поне лека физическа активност;
• Свежи зеленчуци, плодове, протеини и качествени мазнини на трапезата;
• По-малко сладки и тестени изделия;
• Алкохол по изключение и в минимално количество;
• Закуска, обяд и вечеря – не пропускайте нито едно;
• Разнообразие, което да ви носи наслада.


Как да съвместим здравословното хранене с месечните разходи


Храната несъмнено е съществена част от месечните ни разходи. Затова е изключително важно да организираме така нещата, че да успеем дори да спестим, когато слагаме на масата полезните продукти.

Следвайте тези стъпки, за да се чувствате спокойни през цялото време:


Пазаруване на промоции


Днес сме толкова улеснени, защото сме заобиколени от големи вериги, които правят непрекъснати намаления. Може да пазарувате във вторник или сряда, а може да предпочетете и уикенда – съобразете го с вашите възможности. Много полезни помощници в това отношение могат да бъдат Билла брошура и Кауфланд брошура от следващата седмица.

Така ще бъдете информирани предварително какво ще бъде на промоция в магазина и ще набележите покупките си, без значение дали се отнася до масло, тоалетна хартия или почистващи препарати например. Със сигурност ще се запасите за по-дълго на евтина цена и ще спестите известни средства.


Месечен проект


Проектът включва прогнозиране на количествата хранителни продукти, които обикновено използвате в домакинството си, както и бюджета, който трябва да заделите за тях. Това трудно ще ви извади от релси, застраховани сте от рисковани и непланирани харчове. Разбира се, че се иска и воля за спазването на първоначалния замисъл, но когато ви грабне ежедневието, вие така или иначе ще бъдете значително облекчени, че може винаги да се консултирате с проекта си.


Меню за седмицата или дори месеца


В зависимост от конкретния режим, който спазва семейството, може да изготвите поне ориентировъчно меню за седмицата. Някои успяват да заложат такова за цял месец, но ако сте затруднени, правете го поне за 7 или 10 дни. Ще видите колко по-удобно е, а и как няма да губите време да мислите в последния момент вечерята, да търчите за покупки и да се състезавате с останалите си задължения.


Доставки до дома


Напоследък все по-популярни стават онлайн магазините за хранителни стоки, които имат доставка до дома. Тук проблем се явява лекото оскъпяване заради доставката, а и пазаруването за по-голяма сума наведнъж. Когато обаче се направи равносметка, ефектът е абсолютно положителен за вашия месечен бюджет. Мнозина от нас все още предпочитат лично да посетят обекта, за да си доставят онази неповторима радост, докато трупат продукти в количката. Както се казва, има всичко и за всеки!


Носете си храна в кутии


Не се притеснявайте, все повече хора го правят, не само защото спестяват пари по този начин, а именно заради здравето си. Когато приготвяш храната си сам вкъщи, знаеш какво съдържа тя, наясно си, че няма излишни добавки, инвестирал си в добър продукт и си доволен от това как ти се отразява след обедното хапване в почивката. Какво по-хубаво от това?! Освен това, и социалният елемент не липсва. Може би доста от колегите ви избират да излязат на пейка навън или сред природата, за да се почувстват щастливи и сити. И вероятно не биха отказали компания. Тук ефектът е двоен – не харчите излишно за заведения за хранене и сте убедени, че сте избрали най-подходящото меню за себе си.


Отглеждайте своя продукция

своя продукция

Това е интересно предложение, ако сте любители градинари и разполагате с терен за изява на тези свои способности. Експериментът има няколко предимства: ще сте удовлетворени да следите процеса по растежа, ще ядете чисти продукти и отново ще ограничите разходите до някаква степен. Нужен ви е само малък двор, където да се вихрите на воля и да тествате кои растения ще виреят в наличната ви почва. Понякога ще бъдете разочаровани или природата ще унищожи скромната ви реколта, но нищо не може да се сравни с приключението и емоциите, които ви предстоят.

Ценни детайли, които трябва да запомните:

    • Сезонните плодове и зеленчуци
Те винаги са по-изгодни, с по-големи ползи за организма и не изискват усилено търсене по пазарите.

    • Пресни подправки
Те трябва да присъстват в кухнята ви, ако сте привърженици на здравословното хранене. Може да не обитавате къща, но винаги има опция да си ги отглеждате в саксия.

    • Остатъците в действие
Когато приготвяте пиле, остава бульон, който не бива да изхвърляте. Добавете го към ориза вместо вода. Така той ще е по-вкусен и питателен. Или направете повече количество задушени зеленчуци, предвидени за гарнитура, които после ще бъдат чудесна основа за крем супа за вас или детето.

    • Насипни продукти
Повечето зърнени и бобови продукти се предлагат и в насипно състояние. Така може да закупите по-малко от тях, а цената на килограм е по-ниска от тази на пакетираните.

    • Модерни уреди за готвене
Те могат също да ви спестят средства, а и ценното време, което днес е ограничено за всички. Мултикукърите, фритюрниците за „пържене“ без мазнина и всякакви помощници са добре дошли, защото са и енергийно ефективни.

Не забравяйте, че всички изброени практични съвети ще работят във ваша полза в дългосрочен план. С тяхно съдействие вие ще се грижите за доходите си, ще купувате по-малко лекарства и ще поддържате пълноценно тялото си, за да сте тонизирани и във форма.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари