Отнасяме ли се разумно към хранителните добавки

A+ A-
4263 прегледа 0 Коментара
Приемът на вещества в опаковка, от които може да нямаме нужда, е нож с две остриета

Днес ние имаме изключително лесен достъп до хранителни добавки, които се продават не само в търговската мрежа, но и в интернет. Съществуват редица видове продукти (над 50 хиляди) – минерали, витамини, билкови препарати, аминокиселини, които ни дават надежда, че можем да подобрим здравето си. Продажбите растат не само в международен мащаб, но и у нас – всяка година поне с 10-20 процента.

По-известните за потребителите добавки са витамините С, В, D, Е, минералите калций, цинк, магнезий, желязо, хром, екстрактите от растенията гинко билоба, женшен, куркума, чесън, ехинацея, канела, както и мастните киселини, особено омега - 3. Към този списък ще добавим имуностимулантите, отслабващите средства, пробиотиците, глюкозамина за ставни проблеми и т.н.

Това, което ги свързва най-вече е, че те нямат статут на лекарства и сами по себе си не представляват медикамент за преодоляване на дадено заболяване. Самото им име подсказва, че те единствено добавят вещества към хранителния режим на хората. Ефектът от тях не е чудодеен и по никакъв начин не могат да ни гарантират, че ще станем по-красиви и в по-добра форма.

При една перфектно балансирана диета, която има силата да ни осигури всичко необходимо за тялото, те биха били излишни. Друг е въпросът, че в съвременния свят, това на практика е почти невъзможно да се случи. Все пак индустрията е длъжна и предупреждава, че те не бива да се използват като заместители на разнообразното хранене.

Пълноценният режим е нарушен по една или друга причина, което ни кара да разчитаме на добавките. Понякога се касае за външни обстоятелства, а друг път самият ни начин на живот се оказва подводният камък. Сред веганите и вегетарианците е известно, че те няма как да получат някои аминокиселини от растителна храна. Жителите на северните страни пък рядко получават шанс да се снабдят с витамин D от слънчевите лъчи, а организмът им има потребност от него и липсата му води до неприятни симптоми.

Бременните и кърмещите жени също имат своите специфични нужди от витамини и минерали. Привържениците на спортните занимания, които тренират активно, често се обръщат към фитнес добавките за поддържане на енергия, горене на мазнини, увеличаване на издръжливостта и качването на мускулна маса.

При възрастните хора приемът е по-скоро необходимост, тъй като те страдат от хронични заболявания или трудно усвояват необходимите хранителни вещества от естествените продукти.


Полезни ли са наистина хранителните добавки?


Мнозина си задават въпроса, а до колко свойствата им и въздействието им е изучено, както и възможните странични ефекти, рядко се коментира.

Витамин D и калцият са ключови за здравите кости. Фолиевата киселина се препоръчва на бременните жени, както и на онези, които планират бебе, за да се формира правилно зародишът и да се избегнат тежки нарушения. Омега-3 мастните киселини влияят на липидния профил и се грижат за сърцето ни.

здраво сърце

Науката обаче все още не разполага с пълна информация и мащабни изследвания относно влиянието на доста от популярните хранителни добавки. За някои дори ефектът не е потвърден на сто процента.

Когато събираме данни относно тях, трябва да умеем да правим разлика между сериозно обоснованите източници и агресивната реклама, която върви по медиите. Полезна справка в това отношение е сайтът на американската клиника Mayo: http://www.mayoclinic.org/drugs-supple-ments. Търсачката е много удобна и води до азбучен указател със страници, които съдържат синтезирана база с дозировката, евентуалните неприятни последствия, ако има такива, както и за цялостното им въздействие.


Да отсеем някои митове


Вярването, че след като дадено вещество идва от природата и е натурално като произход, то не може да ни навреди, всъщност е погрешно. Помнете, че безразборната консумация на добавките, може да бъде особено рисково. Активните им съставки имат осезаеми ефекти върху организма, което е знак за внимание заради възможните странични действия.

Самолечението с тях също не е желателно, а още по-опасно е заместването на предписани лекарства от специалист с добавки. Ако не сте запознати кои витамини и минерали пречат на усвояването на други, вие може да усетите с пълна сила и вредните влияния. В литературата е описан например жълтият кантарион, който има способността да намали действието на антидепресантите и контрацептивите.

Дозировката също трябва да бъде прецизирана. Прекаляването с витамин А, който подпомага имунната система и други важни функции, може да увреди черния дроб, ако е в големи количества.

Не трябва да се подценява и фактът, че хранителните добавки стигат до пазара, преминавайки през не толкова строги изисквания, както е при лекарствата. Те подлежат на регистрационен и уведомителен режим, а щателни изследвания за тях не се извършват.

Ако сме предпазливи и подхождаме със здрав разум, вместо да ги приемаме, за да се застраховаме и без основателна причина, вероятно няма да сбъркаме. Спазвайте принципа да ги взимате след докторска консултация или по препоръка на фармацевт, съобразявайте и съответната дозировка. Пазаруването от съмнителни производители трябва да се избягва, а етикетите върху опаковката следва да бъдат подробно прочетени преди употреба.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари