Гроздето – подценяваният родител на виното

A+ A-
4391 прегледа 0 Коментара
Ползите от виното ги знаем, за гроздето има какво още да научим.

Ако попитаме някой защо древните гърци и римляни са обожавали виното, едва ли ще има човек, който да не може да намери доводи в полза на опияняващата напитка. За нея има множество песни и стихове, има цели оди, възхваляващи вълшебното й действие върху организма. Този еликсир е известен със своите витамини и минерали, както и със свойствата си да забавя стареенето. Ето защо в миналото са издигали в култ и самото грозде, защото от него се ражда виното.

Vitis vinifera – така са го наричали на латински. Плодовете на гроздето са с омагьосващ аромат, те са изключително сладки и приятни на вкус. В кулинарията ние използваме не само тях, но и лозовите листа, кората на стъблото, семената, а също и в сушена форма – стафидите.


Как гроздето влияе на здравето ни


тъмно грозде

Черното грозде се счита за най-наситено с витамини и неговите съставки са от първостепенна важност. Когато то е по-тъмно, това подсказва за по-плътно наличие на проантоцианидини. Те имат ролята да стимулират производството на глутатион в клетките на човешкото тяло, а той може да се опише като най-сигурният клетъчен защитник срещу оксидативния стрес и тежките метални съединения. Когато глутатионът започне да намалява, това е и една от основните причини за стареене. Проантоцианидините имат и функция да бранят ДНК в сърцевината на клетките и да предотвратяват увреждания.

- Витамини в гроздето: А, С, В, Р;
- Минерали в гроздето: Желязо, магнезий и калий.

Гроздовите семки се славят с мощен флавоноиден състав и имат силата да укрепват стените на кръвоносните съдове, да се грижат за тяхната добра еластичност чрез подпомагане на колагена. Плодовете са много благоприятни при настинки и вирусни заболявания. Сърдечносъдовата система се повлиява отлично от тях, веществата в семките допринасят допълнително за това. Ако е високо, кръвното налягане може да се регулира и понижи, като съответно се намалява рискът от инфаркт или инсулт.


Виното или гроздето


вино

Французите са известни със своята привързаност към виното. В техния режим наздравиците са ежедневие, а в същото време населението е дълголетно и страда рядко от сърдечносъдови заболявания. Според Световната здравна организация тук се касае за така наречения френски парадокс, тъй като в същото време на трапезата им редовно присъстват високомаслена сирена и калорични млечни продукти.

Много скоро обаче този парадокс ще бъде развенчан и ще се окаже, че на практика парадокс няма. Изследванията през последните години категорично сочат, че не мазнините са в основата на този род здравословни проблеми, независимо че непрекъснато са сочени за главни виновници.

Освен това французите наблягат и на самото грозде, а той е бомба от биологично активни вещества, които намаляват нивото на лошия холестерол. Кверцетинът в него предпазва от образуване на тромби и спира сгъстяването на кръвта.

Методите на фитотерапията отдавна залагат на гроздовите семки при проблеми като тромбофлебит и разширени вени. При прилагането им се заздравяват капилярните стени и се подобрява венозният застой, както и еластичността на тъканите. В екстракта от гроздови семки са налице съставки, които чрез кръвоносните съдове достигат до мозъка и значително стимулират умствените ни и когнитивни способности, паметта, както и умението ни да се концентрираме.

Той създава протекция и спрямо клетките на нервната система. Освен флавоноидите, тук си струва да бъдат отбелязани изопреновите монотерпени, сред които ациклени линалол, гераниол, нерол, цитронелол и моноциклични α-терпинеол, а и гликозидите. Това са съединенията, на които се дължи и сладникавия аромат на гроздето. Те засилват специфичното му антиоксидантно действие.

Може да се каже, че комплексът от съставки в съдържанието създава условия за максимално действащ терапевтичен ефект и той не би бил възможен, ако точно тези вещества бяха отделени и използвани сами по себе си. Изглежда природата се е погрижила да вложи всички познати ни полезни компоненти, за да ни поднесе крайния продукт, традиционно през есента, когато организмът има необходимост от подготовка за следващия, по-студен сезон.

Някои проучвания сочат, че от семената на гроздето може да се изготви екстракт, който да окаже въздействие върху въглехидратната обмяна. Така се намалява глюкозата в кръвта и се блокира ензима алфа амилаза. В такъв случай скорбялата и целулозата не могат да се разградят до прости захарни съединения, което от своя страна сваля нивото на кръвната захар след консумация на храна.

Същият механизъм се употребява при изготвянето на медикаменти за диабетно болните от тип 2. Антиоксидантната активност на гроздовите семки пък стопира някои неприятни последствия от диабета върху органите и съпътстващите го усложнения.


Вечна младост и красота


гроздови семки

Козметичната индустрия използва масово маслото от гроздови семки, за да поддържа колагена в кожата и да запази младостта на ставите. Екстрактът успешно регенерира тъканите, които са подложени на увреждане, а епителните клетки на кожата възвръщат своята свежест. В маслото откриваме щедро съдържание на витамин Е. Той не само, че има силата на антиоксидант, но и ни съдейства със своето противовъзпалително и антибактериално действие. Среща се в кремовете за лице и за тяло, защото с негова помощ кожата се заздравява и става бляскава.

Гроздовите семки продължават да са обект на редица научни разработки и изследвания. Медицината в нашето съвремие се обръща отново към растителните екстракти, защото страничните реакции отсъстват или са прекалено малки, за да създават дискомфортни състояния.

Комбинацията от активни вещества би могла да бъде още по-полезна в сферата на фитотерапията, стига да експертите да съумеят да открият и нови нейни приложения. След като към този момент гроздовите извлеци и тези от семената му могат да ни бъдат верни приятели при толкова здравословни проблеми – от лека настинка до диабет, значи можем да им се доверим напълно и в бъдещ период.

Няколко причини да хапвате гроздето заедно със семките му:

1. Предпазват ни от инфекции;
2. Не позволяват задържането на течности;
3. Съхраняват и укрепват белите дробове;
4. Засилват имунната система;
5. Водят борба с токсините при пушене на цигари;
6. Отлична профилактика срещу ракови заболявания са;
7. Пречистват кръвта и изхвърлят натрупаните вредни вещества;
8. Имат ценни хранителни вещества, които подобряват метаболизма ни.

В аптечната мрежа се предлагат и готови продукти, които съдържат концентрат от гроздови семки. Ако хрускането директно от плода не ви допада, може да се спрете и на такъв вариант. Бихте могли също така да ги употребите при приготвянето на смутита, в някои десертни ястия и коктейлни напитки – опитайте, изборът е ваш!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари