Кои са чудодейните билки в природата?

A+ A-
13027 прегледа 0 Коментара
Билките са може би най-невероятните подаръци, които ни е завещала природата.

Растенията и билките са сред природните дадености, които ние оценяваме, едва когато ни се наложи. За повечето от нас те са част от ежедневието, а за други – просто уханни треви, на които се радваме по време на разходката си. Като цяло обаче хората не подозират, че някои от тях наистина имат чудодейни свойства.

Съвременната медицина до такава степен се лансира и натрапва чрез яростните си реклами по медиите, че вероятно вече сме на път да забравим кои са натуралните „лекарства“. И по-важното е, че тях можем да ги използваме още преди да са възникнали проблемите. Билките са идеалните средства за профилактика, основен дял в изработката на хомеопатични продукти, те се грижат за здравето ни, както слънцето ги огрява със своите лъчи – абсолютна закономерност, която не подлежи на съмнение.

Има 5 билки, които несъмнено могат да извършат чудеса с организма ни. Ето кои са те:

Розмарин


розмарин

Топлолюбивата култура има приложение не само в кулинарията. Тя идва от Средиземноморието и може би именно там се крие тайната на нейните целителни сили. Действието на розмарина се отразява пряко на стомашните неразположения, регулира храносмилането, грижи се за нервите и е дезинфектант. А най-важното му свойство е свързано с умственото ни състояние, което рефлектира цялостно върху здравето ни.

Куркума


куркума

След розмарина идва куркумата, която е може би най-силният антиоксидант в природата. Освен това тя има способността да гони канцерогенните вещества от тялото ни. Неслучайно някои я препоръчват като неповторимо средство при ракови заболявания. Куркумата е билка, която е свързана с дълголетието, както вярват в Япония. Нейните превъзходни качества я правят не само вкусна, но и доста полезна.

Джинджифил


джинджифил

Тази ароматна билка нашумя особено през последните години. И разбира се, съвсем основателно, защото е номер 1 в грижата си за имунитета ни. В Индия и Китай знаят как да употребяват джинджифила и отдавна са го признали. В комбинация с мед и лимон той се е превърнал почти в официален медикамент, препоръчван за предпазване от настинки и вируси. Специфичният му вкус го отличава и през лятото е подходящ да се добави към домашната лимонада.

Бахар


бахар

Човешкото здраве не е константна величина, колкото и да е неприятен този факт. Понякога се налага да прилагаме и обезболяващи средства. Бахарът е едно от тях, което няма да ви причини странични действия. Може да се налага като компрес върху крака, ръце или глава. Съдържа витамините А и С, както и редица минерали. Маслото от бахар е антисептично, загряващо и спомага на мускулите да релаксират.

Магданоз


магданоз

Сигурно всеки ден го слагате в салатата си и никога не сте гледали на него като на лекарство? А магданозът заслужава достойно място в списъка с чудодейни билки. Той спира развитието на туморните клетки и може да облекчи симптомите при заболявания като ревматизъм. Дамите е добре да имат предвид, че той спомага и за свалянето на килограми. Направете си отвара от магданоз, пийте си я като вода, усмихвайки се и във форма пред колежката на съседното бюро, която в момента тества поредните нашумели „вълшебни“ хапчета за отслабване.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари