Хомеопатия - въпроси, отговори, факти

A+ A-
19389 прегледа 0 Коментара
Хомеопатията е истинската и много напреднала наука за лечение, с много по-голям обхват от съвременните методи за химични анализи и интерпретации. – д-р Адитя Сардана


Какво всъщност е хомеопатия?


Хомеопатията е алтернативна медицина на природна основа, сигурна и сполучлива система от знания, които се прилагат в лечението на изключително голям брой заболявания – както физически, така и психически. Без негативни странични ефекти

Хомеопатията разчита на възгледите, че тялото успешно намира пътищата за собственото си излекуване. Тя само му помага, като набавя чрез определено количество и дозировка необходимото вещество за излекуването на дадената патология. Макар да използва философските предпоставки на древни лечителски техники и методи, хомеопатията днес се е развила като самостоятелна дисциплина, която има свои собствени предписания, идеи и приложения.

Благодарение на мъдростта и ерудицията си, основоположникът на класическата хомеопатия, Самуел Ханеман култивира успешно наследените философски твърдения от древността като им придава съвременна форма и достига до Закона на подобието 1,от който той извлича същественото за хомеопатията: "Подобното лекува подобно". Което практически се изразява в следното:

Като здрав човек, Ханеман е пробвал различни вещества върху себе си и е получавал симптоми сходни на тези при различни болести. Когато е давал веществата на болните те получавали подобрения. Този метод той нарекъл Хомеопатия – свързвайки две думи от гръцкия език: "omios" – подобен и "pathos" – страдание.

Как действат хомеопатичните продукти?

хомеопатични продукти

Хомеопатичните медикаменти, действат директно върху енергийния потенциал на пациента като увеличават защитните сили на организма. Те могат да бъдат различни по вид лекарствени препарати, характеризирани от една обща функция – да действат по един начин върху различни болестни състояния. Чрез подаване на малки количества вещество, от което даденият пациент има нужда. Лекарствата и медикаментите не са еднакви за всеки отделен случай.

Хомеопатът наблюдава освен клиничната картина, моментното състояние на психиката, странични заболявания и проблеми, за да избере строго индивидуално кое точно от хомеопатичните вещества отговаря най-добре за конкретния случай. Самите лекарства се приготвят по специална технология, те са напълно натурални, не са токсични и нямат неприятни странични ефекти.

Какви са отношенията между пациента и хомеопата?

хомеопатичен лекар

Хомеопатът и пациентът трябва да изградят между себе си здрава връзка, основаваща се на доверие, честност и взаимопомощ при лечението на конкретното заболяване. Хомеопатът ще се нуждае от цялата належаща информация относно заболяването, относно симптомите у пациента, но и много повече неща, които алопатичните лекари рядко взимат под внимание.

Взимайки под ръка събраната информация, хомеопатът ще успее да избере най-доброто лечение за поставения му случай. Дори да се наложи да се предаде информация от много личен характер, на първо място трябва да се знае, че разговорите помежду ви са обект на лекарска тайна.

Първоначалната консултация се нарича още хомеопатично интервю и то има стойност на нещо много повече от обикновен преглед, затова понякога отнема повече от час, два, в зависимост от спецификата на случая.

Как се осъществява лечението?


Един път направени стъпките по започване на лечението, трябва да спазвате всички предписания на хомеопата. Но има и общи неща, които е хубаво да знаете от обща култура. Преди и след приема на изписаното лекарство не приемайте никакви храни или течности, не е хубаво и да се пуши през това време. Докато се лекувате, избягвайте приемането на кофеин (кафе, кока кола...), шоколад, ментови продукти, силни аромати и никакъв нафталин в дома ви, които понижават силно положителния ефект.

За всеки случай имайте бележка с инструкции за приемане на хомеопатичното лекарство. Така ще сте запознати винаги, освен с употребата му, но и с начините му на съхранение ( предимно на тъмно и хладно място, далече от мобилни устройства и електрически уреди).

Осъществяването на лечението ни връща към предната точка – тоест, най-важните инструкции за лечението, ще бъдат получени от хомеопата. Затова освен първоначалната информация е нужно да се обсъждат различните стадии, симптоми, странични болести, посещенията на зъболекар и други медицински лица. Информирайте го за всичко, за да запазите възможността хомеопатичното лекарство да изпълни напълно своето предназначение.

хомеопатични лекарства

Какво се случва след като започне лечението?


Така както лечението е строго индивидуално, така и промените, които всеки пациент изпитва са според неговия конкретен случай. Някои изживяват още в началото, мощен порив и чувство за оздравяване, при други промените са по-бавни, не толкова забележими, но при повечето случаи пациентите изпитват позитивни чувства и сигнали, и това ги изпълва с оптимизъм.

Понякога самият организъм реагира с умора, или лека настинка, неразположение или температура, но то е вид пречистване на организма от предишни натрупвания. Затова е хубаво този период да премине без притеснение, за да може след това да започне същинското лечение на пациента.

Често има смяна на симптомите, от нови такива, които са свързани с оздравяване към такива, които носят старите проблеми, но пациентите вече са изградили здрава основа, която им помага да не изпадат в ненужен стрес.

Винаги може да обсъдите различните проявления, които изпитвате по време на лечението, с вашия хомеопат. Можете да водите и дневник относно промените, които настъпват или въпросите, които ви занимават докато лечението е в разгара си. Каквото е важно, споделяйте го с вашия лекар при всяка консултация!

Какво времетраене изисква лечението?

лечение и време

Не може да се определи конкретен срок, или времетраене, просто защото има прекалено много различни видове болести и хора, чиито патологии се развиват по различни начини. Времетраенето зависи от конкретния случай, особеност на пациента, характера му, физическия и психологически профил – фактори, които се свързват директно с хомеопатичните стимули.

Тенденциите са, при дълготрайно заболяване, което е мъчило пациента, да има сравнително бързо овладяване на симптомите и облекчението им, а при остри състояния, да има бърз ефект, клонящ към нормализиране на състоянието. При всички положения има болести, които изискват своето време и не хубаво да се насилват очакванията в едната или другата посока.

Добрият хомеопат, ще ви посъветва да бъдете търпеливи. Важно е да знаете, че за времето в което се лекувате, хомеопатията се насочва към отстраняването на болестта и причините й, а не само да подтиска отделните симптоматики.

Какви са препоръките относно храненето и начина на живот по време на лечението?


Повечето важна информация за лечението си, ще получите от хомеопата. По време на споменатото хомеопатично интервю, той ще задава въпроси, които засягат начина на живот и диетата на пациента. Следствие на това, се препоръчват дадени промени или предписания, които е необходимо да се спазват по време на лечението.

При всички положения най-доброто, което може да направи всеки човек за себе си, дори да не се подлага на хомеопатия, е да се храни здравословно, да избягва вредни по рода си подсладители, оцветители и консерванти и да приема храната според възможностите, възпитанието, характера и културата си.

При какви медицински случаи помага хомеопатичното лечение?

разреждане и приложимост

Хомеопатията има широк спектър на приложимост. Благодарение на съвременните технологии, които доказаха благотворното действие на тази медицинска процедура, хомеопатичното лечение се използва при много повече заболявания и състояния, отколкото при нейното създаване като самостоятелна медицинска дисциплина. Тя има приложения за всякакви възрасти.

Статистиката при множеството независими изследвания е показателна. Следващите редове показват резултатите от изследване от 1991 на холандски учени, които дават представа за положителните резултати в различни болести и патологични случаи.

 13 от 19 проби показват успешно лечение при респираторни инфекции;
 6 от 7 проби показват позитивни резултати в лечението на други инфекции;
 5 от 7 проби показват подобрение при болести на храносмилателната система;
 5 от 5 проби за успешно лечение при сенна хрема;
 5 от 7 проби показват по бързо възстановяване след хирургически намеси в коремната област;
 4 oт 6 подпомагане при лечението на ревматологични заболявания;
 18 от 20 извличат ползва при лечение на внезапна болка или травма;
 8 от 10 дават позитивни резултати при облекчаването на умствени и психологически проблеми и разтройства;
 13от 15 показват добри резултати при лечение на други остри и хронични заболявания.

Списъкът принципно е много по-голям от изложените тук резултати, но ако се интересувате от хомеопатията дали ще помогне във вашия специфичен случай, най-добрия начин е да влезете в контакт с хомеопат.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари