Какво разкриват устата и зъбите за нашето здраве

A+ A-
15028 прегледа 0 Коментара
  Никой не обича да получава лоши новини от зъболекаря си, но доброто орално здраве е една предпоставка и за добро, цялостно физическо състояние. Според различните симптоми вашия зъболекар може да ви даде много информация за здравния ви статут.

1. Венците ви кървят
Какво може да означава това? Ако кървенето е за кратък период е нормално, но ако то продължава всеки път, когато си миете зъбите то това може да е сигнал за преддиабетно състояние. Ако пък вече сте диагностицирани с диабет, значи кръвната захар не е в границите на нормалното.

Съществува някаква връзка между тези две заболявания, но не е ясно кое от кое е следствие. Член на Американската академия по пародонтология споделя, че диабетиците са много по- склонни да развият парадонтоза, тъй като са по- податливи на инфекции.
Посетете профилактично вашия лекар и проверете нивото на кръвната захар!

2. Здрави зъби, но все пак ви болят
Това може да се дължи на възпаление на венците. Но е възможно и да е признак, че страдате от някакъв вид левкимия. Тя причинява кървене, възпаление и подуване на венците. Ако това е в комбинация със загуба на тегло, то задължително трябва да отидете на доктор.

3. Болките са само при крайните зъби
Ракът на устната лигавица е рядко заболяване, но това определено е един от показателите. Американското онкологично дружество предвижда, че през 2015 г. ще има нови 45 780 случая на рак на ларинкса или устната кухина, а това са малко повече от тези на рак на кожата. Това заболяване най- често е следствие от инфекция на човешки папилома вирус.

Според д-р Джудит Хабер, главен изследовател по програмата за орално здраве в Нюйоркския университет този вирус може да се развие навсякъде в устата, но най- често се получава под езика или до хранопровода. Заболяването се среща предимно при мъжете. Вашия лекар може да ви насочи към подходящ онколог.

4. Лош дъх
Една от основните причини е лоша устна хигиена. Но, ако миризмата се усеща и през издишване от носа, то може това да е сигнал за халитоза инфекция, споделя д-р Марк Уолф, професор и ръководител на катедрата по кардиология в Нюйоркския университет по стоматология. Според изследване на списанието General Internal Medicine, това заболяване може да е следствие и от киселинен рефлукс.

5. Сухота в устата
Ако приемате антихистаминови лекарства1е възможно да се получи това. Но може и да е следствие от автоимунно заболяване или синдром на Сьогрен. Най- често се наблюдава при жени над 40 годишна възраст. Липсата на слюнка в устата може да доведе и до образуване на кариеси. Ако смятате, че има риск да сте болни, то посетете ревматолог. 

6. Бели петна по езика или вътрешната страна на бузата
Това показва, че имунната система е нестабилна. Ако сте подложени на химиотерапия или лечение на рак и приемате антибиотици заради настинка, то това също може да образува такива петънца. Консултирайте се с лекар.

7. Смъкване на венците
Стресът причинява куп здравословни проблеми и това е един от тях. Изследвания от International Journal показват, че това може да бъде причинено от често стискане на зъбите. Възможно е и да доведе и до увреждане на тъканта в ставата, която свързва челюстта с черепа.

8. Деменция
Тази постепенна загуба на когнитивната функция, често се предхожда от объркване, загуба на памет, дезорганизация и нечиста уста. Хората с ранна деменция, могат да показват всички признаци на лоша устна хигиена. Дори, лошата орална хигиена може да бъде предпоставка за ранната загуба на разсъдъка, сочи едно скорошно проучване, публикувано в списанието на Американското гериатрично общество.

9. Сърдечни проблеми
Знаете ли, че изграждането на добри устно-хигиенни навици могат, в крайна сметка да запазят сърцето ви здраво? Чрез научни изследвания е установено, че има изненадващо много връзки между стоматологичното ви здраве и това на сърцето ви.

10. Остеопороза
Това болестно състояние, характеризиращо се с отслабване на костите, най- често засяга жени след менупаузата. Остеопорозата не причинява промени на вашите зъби, но може да засегне костта, която ги поддържа. Ако зъболекарят ви забележи смъкване на венците или разклащане на зъбите ви, то може да подсказва за изтъняване на костите ви.   здрава усмивка Устната хигиена е много важна и е добре да се обръща внимание на всякакви признаци, по- различни от нормалното. Не бързайте да се притеснявате след като сте изчели тези редове и намерите нещо общо с вас. Може би венците ви кървят поради неподходящия избор на много твърда четка или пък чистите зъбите си, натискайки прекалено силно...

По някога има съвсем простички обяснения за нещата, но никога не забравяйте да обръщате подобаващо внимание на вашата уста и посещавайте зъбният ви доктор поне веднъж на няколко месеца.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари