19 начина за прочистване на ума и освобождаване от стреса

A+ A-
63283 прегледа 0 Коментара
Умът е един сложен и важен инструмент, който ни отличава от много други форми на живот и ни кара да се чувстваме като доминиращ вид. Той изгражда преживяванията, взема решения (или поне така трябва да бъде), но понякога може да ви отклони от важните неща и трябва да знаете как да го прочистите, за да насочите отново мислите си към тях.

Ето и няколко съвета как да постигнете това:

1. Спрете да живеете в миналото!
Проблемите, които са пред вас, всъщност са част от миналото ви. Спрете да се опитвате да определите причините поради, които нещо се е случило. Щом вече е факт, значи така е трябвало да стане.

2. Сменете заобикалящата ви среда!
Това, което ви заобикаля ви се струва „нормално”, но опитвали ли сте да го смените поне за малко? Така ще придобиете наблюдения и върху друг „свят”. Възможно е дори да промените вярванията си.

3. Направете списък с това, което не харесвате в другите хора!
Това, което същност ще получите като резултат е това, което трябва да промените във вас самите. Дори и да не си признавате или да виждате тези качества у вас, този лист ще ви покаже на какво трябва да наблегнете. А разбирането на проблема е част от решението.

4. Освободете се от ненужните вещи!
Събирате куп неща, които може и да ви потрябват някога? Но, не се знае кога ще дойде това време, а може и да не настъпи. Те може и да ви свързват с някакви спомени, но ако са негативни, то задължително трябва да се отървете от тях.

5. Научете се да бъдете добри, а не перфектни!
Ако има нещо, което ще ви накара да се чувствате наистина добре, то това е избягването на перфекционизъм. Не се опитвайте да го постигнете, защото никой не е перфектен и само ще останете разочаровани след като не се получи.

6. Решете емоционалните си проблеми!
Смятате, че ако замените негативните емоции с позитивни, то всичко ще е наред? Ако сте разстроени търсите адреналин? Не! Това само ви отклонява от вземане на важни решения. Помислете, как можете да отстраните проблема, а не го заменяйте с незначителни действия.

7. Променете общуването си!
Ако голяма част от вашите разговори протичат в дигитална форма, то ги заменете с реални. „Екранните” хора си причиняват изключително тревожен начин на живот.

8. Пречистете ума си!
Опишете всичките си мисли, колкото и странни да са те. Всичко това запълва мозъка ви и записването им, със сигурност ще освободи част от него. Медитирайте. Бъдете благодарни на себе си по- често. Всичко това всъщност са толкова прости действия, а водят до огромни успехи. Възможно е дори и да измислите нещо гениално.

9. Приемете това, което е!
Спрете да мислите как ще се чувствате ако направите това или онова. Живейте в настоящето и приемете какво изпитвате сега.

10. Обърнете внимание на вашите несъзнателни действия!
Забелязвали ли сте как тялото ви прави движения, защото примерно вие сте решили да отидете някъде. То тръгва и несъзнателно вече сте там. Е, наблюдавайте тези действия и помислете къде искате да стигнете утре.

11. Изгубете се!
Пътувайте и разглеждайте навсякъде, където не сте били до сега. Вижте как живеят другите хора. Проучете тяхното ежедневие. Така ще научите нещо ново и за миг ще се откъснете от всекидневната си рутина.

12. Пренаредете цифровия си живот!
Да, не е възможно той да бъде „изключен” напълно, но избягвайте всичко, което не ви интересува. Така, освен че запълвате ума си с ненужна информация, губите ценно време, а може да получите и главобол, болки в очите, врата и какво ли още не.

13. Разучете себе си!
Направете три колони и в първата напишете всичко, което смятате, че сте постигнали. Във втората добавете какво правите през ежедневието си, а в последната опишете до какви промени водят тези действия и какво се надявате да постигнете в бъдеще.

14. Пренаредете мебелите си!
Променете нещо в дома си. Ако рядко правите това, то със сигурност сте събрали негативна енергия. Така ще промените начина си на мислене и дори чувствата си.

15. Променяйте нещо всеки път, когато попадате в затворен кръг!
Създайте нещо ново или преживейте нещо различно, извършете действие, което никога не сте мислили, че може да направите.

16. Определете това, което ви разсейва!
Често правите неща, които не искате, но сте привикнали към тях? Дали това е някаква игра или друго занимание няма значение. Но трябва определено да му обърнете внимание и да спрете да го правите.

17. Престанете да се вживявате в новините!
Най- хубавата новина е най- лошата – това е мотото на медиите. Ако се влияете много от такива неща, сведете консумацията на новини до минимум. Често, те водят повече до стрес, от колкото да предават полезна и важна информация.

18. Намалете стимулантите
Кафе, алкохол, захар, сол, енергийни напитки, наркотици. Те имат ужасно много, лоши странични ефекти при консумация. Няма как да прочистите съзнанието си, ако ги употребявате често или прекалявате с тях.

19. Научете нещо ново!
Вече имате „свободно” място в главата си. Прочете книга или се концентрирайте върху нещо, което отдавна сте искали да научите. Това е и добра тренировка за ума.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари