По какво можем да познаем нашата книга – един наръчник за ценители

A+ A-
1459 прегледа 0 Коментара
Как да загубим пълноценно времето си, за да извлечем полезното и да задоволим сетивата си

Преди много години назад книгите имали такава висока стойност, че се налагало да бъдат приковани към рафтове, за да не се превърнат в обект на кражба. Днес те са далеч по-достъпни за всеки, който иска да ги притежава, но същевременно остават също толкова незаменими. Те са като скъпоценен дар за душата ни.

Мнозина обаче често са изправени пред въпроса кое издание да изберат, към кой жанр да се насочат, какво да прочетат днес, за да се насладят максимално на преживяването.

Да, случва се да не знаем отговорите и имаме необходимост някой да ни насочи. Винаги можем да се консултираме с приятели, с които ни свързват общи интереси. Можем да следим постовете в група от ценители на книгите, а бихме могли просто да грабнем първото четиво, което ни се изпречи пред очите.

Варианти има различни, но съществува и пирамида, изградена върху чиста логика и йерархия, която да следваме, когато избираме книгите си. Тя е строго индивидуална, но въпреки това е лесно приложима за всеки, за да си състави преценка коя книга ще му бъде полезна към настоящия момент и коя не. Схемата за обърнатата пирамида споделя за първи път в своя блог писателят Скот Йънг. Така можем да научим не коя е най-добрата книга изобщо, а коя е най-добрата книга за нас днес.


Принципът на пирамидата


На входното ниво са поставени книгите, с които е препоръчително да започнем, ако досега не сме го направили и не сме запознати с определена тема. Движейки се по пирамидата нагоре, ние ще се срещнем с все по-задълбочени издания, но интересното е, че те не винаги са толкова полезни. Това се дължи на факта, че задълбочаването в дадена тема не може да ни предложи отговори на основни въпроси, а реално, ако четем книги от ниското ниво на пирамидата, подборът ни за следващите нива става все по-качествен.

Погрешно е да се тълкува, че знанията се усвояват с изкачването по пирамидата – нещата не функционират точно по този начин. Когато ние сме подготвени в дадена област, въпросите стават все повече, подлагаме на съмнение доскорошните си схващания, имаме свои предположения и разсъждения, подреждаме в главата си фундаменталните истини и изчистваме напълно картината.


Как се подреждат книгите в тази логическа йерархия


Началото

Това са книги за широката аудитория. Те са представени увлекателно и носят информация за масовата публика. За тях не се изискват предишни знания, може да са написани, както от експерти в дадено направление, така и от любители.

Втора стъпка към конкретиката

Тук книгите вече стават специализирани и предполагат наличието на общи знания по темата. Навлиза се в конкретика и целта на автора е именно такава, читателят да получи факти и конкретика.

Профилирани книги

Излизаме от общозначимото и навлизаме в тесни професионални рамки. Книги, които не са предназначени за всички, а само за специалисти и хора с познания в дадена сфера.

Топ нивото на експертите

Топ нивото, където за да разберем материалите, трябва да имаме солидна подготовка и да сме част от дадена социална или професионална общност.

Ключът е да помним, че прочетеното на ниското ниво може да бъде заменено със знания, усвоени на по-късен етап, когато сме достигнали по-горните степени.

Предимството на това да четеш много книги се крие именно в това. Няма никакво значение дали сте будували с най-популярните и добри книги в ръка, важно е да сте чели много от изданията, които излизат на пазара. Ще има и такива, които не са заслужавали вниманието ви, но те също дават нов ъгъл и поглед на ситуацията, провокират във вас интерес, учат ви на нещо любопитно, за което трудно бихте се сетили.


Активни срещу пасивни читатели


Противопоставянето на двата типа читатели може да ни помогне да придобием навици за по-ефективно четене. Пасивните са онези хора, които не помнят какво са прочели и то бързо се изпарява от ума им. Активните пък могат да ви изненадат с описания, преразкази и подробни детайли от прочетеното. При тях обогатяването с идеи спомага да разработването на мрежа от умствени модели, структуриране на аргументи и задълбочаването в дадена тема.


Как да извлечем максимума от всяка една книга?


Има няколко основни правила, които ще ви помогнат да преминете в отбора на активните читатели:

 Подбор по личен усет

Фокусирайте се върху важни за вас заглавия, не на всяка цена върху класики и бестселъри. Книгата трябва да отговаря на живота ви, на текущия ви статус и вътрешни потребности.

 Приятно ми е да се запознаем

Осведомете се за автора. Запознайте се с него, макар и от дистанция. Проучете автобиографията му, какви други книги е издал, какви са неговите виждания за политика, култура, икономика, в какво време е живял…

 Ясна цел – застраховка срещу разочарования

Ако сте се насочили към забавления и разтуха, значи имате ясна цел. Може и да е обратното, да четете дадена книга с намерението да си намерите по-платена работа например. Това отново е ясна цел. За да не се поставяте нереални очаквания и да бъдете разочаровани, трябва да действате точно така. Защо избрахте тази книга, защо я четете и какви отговори търсите? Нека тези практични въпроси да ви бъдат ориентир.

 Да си водим дневник

Купете си една красива и вдъхновяваща тетрадка, където да записвате мислите си всеки път, когато дадена книга ви впечатли с нещо. Това е подход, който ще ви бъде не само забавен, но и много, много полезен.

С негова помощ ще възприемате по-бързо и аналитично съдържанието. Извадете си значими фрази, пишете си резюмета на всяка глава, а след като завършите окончателно книгата, споделете своите изводи от нея.

 Фокус и концентрация

Ако мислите ви препускат и не може да се концентрирате, защото имате голям обем от ангажименти, кажете си стоп. Оставете книга настрани, свършете важното за деня, а това което не успеете, загърбете за малко и просто не се фокусирайте там. Сега си позволете 10 минути, ако нямате възможност за повече, но нека те да са изцяло посветени на книгата и да сте напълно отдадени на нея.

 Не страдайте от скрупули

Има книги, които никога няма да завършите – не се обвинявайте! Те вероятно са слаби или обяснението е, че не са за вас.

Все пак животът е наистина кратък и няма смисъл да го губим със занимания, които не ни носят пълноценно изживяване. Една книга трябва да ви грабне през първите 50 страници, в противен случай не си струва да продължите напред. Дори препрочитането на стари книги носи повече добавена стойност, отколкото да се подлагате на мъчения и да се принуждавате да четете онези, които не са успели да ви вдъхновят.

Всички книги на издателство Изток-Запад са с 20% намаление! Не само за ценители...
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари