Съвети за самоподготовка по немски за начинаещи и средно напреднали

A+ A-
5950 прегледа 0 Коментара
Владеенето на английски език на прилично ниво много допринася за обща грамотност, но за съжаление не прави професионалния ви и личен профил по-атрактивен. Ако искате да сте нещо повече от другите, включете и немски език към своите умения и компетенции. Когато подготовката в училище не ви е дала онова, от което се нуждаете (както се оказва в повечето случаи), винаги може да потърсете реномиран езиков център в София и да станете част от група ентусиасти, които също като вас искат да знаят и могат повече.


Защо немски език?


Задълбочените познания по немски език отлично се комбинират с най-различни сфери на професионална изява, като например архитектура, икономика, право, финанси, журналистика, компютърни науки, медицина, служба на правителството и други. Предвид многобройните възможности, които биха се отворили пред вас, трудът и времето определено си заслужават.

Ето какво ви е нужно за допълнителна подготовка извън занятията на курса по немски.


Намерете си добра граматика и речник по немски език


Не може да се учи език без надежден речник, който да ползвате за намиране на непознатите думи. Макар да има немалко онлайн речници на разположение, винаги е добре да имате едно хартиено издание под ръка, за всеки случай. По същата логика, всеки учещ немски трябва задължително да ползва граматика за подготовка у дома. Помолете учителя от курса по немски да ви препоръча речник и граматика, които ще бъдат ваши верни другари в ученето.


Комуникирайте с немскоговорящ в реално време

немскоговорящ

Истинско е общуването с човек, за който немският е роден език. Ако нямате такъв познат, с който да се срещате и общувате на живо, това не е проблем. Общуването по интернет също върши отлична работа. Единият доказано добър начин е да обменяте електронни писма или чат съобщения с немскоговорящ. Този вид общуване обикновено се води в неофициален, приятелски тон, което ви дава възможност да научавате модерни думи и идиоматични фрази от разговорната реч.

Другият също толкова ефективен начин да упражнявате езика е като общувате по Skype, но не чрез писане, а говорене. Ако се чудите как да започнете разговора, опитайте с по-общи теми – времето, футбол, филми или музика. Попитайте вашия събеседник какво мисли за немския композитор Ханс Цимер, който е създал музиката към известни холивудски филми.


Възползвайте се от многобройните ресурси в интернет

В свободното си време винаги може да използвате материали от интернет, с които да си затвърждавате и разширявате знанията. В интернет има всичко – статии за мода, новини, рецепти, спорт, художествени произведения, ревюта на филми, вестници и списания, научни доклади и т.н. Имате пълната свобода да четете каквото искате. Ето няколко полезни уеб сайта:

www.recherchetipps.de - много полезен интернет портал, който предлага връзки към различни материали на немски, съдържа богат архив от журналистически статии
www.freundin.de - онлайн списание за мода и красота
www.gartenflora.de - уеб сайт посветен на дома и градината
sportbild.bild.de - популярен немски уеб сайт на футболна тематика
www.welt.de - новинарска онлайн медия
www.film-demnaechst.ch - онлайн списание за филми
www.hoerzu.de - най-популярният немски пътеводител в телевизионните предавания и сериали
www.kinopolis.de - специализиран уеб сайт за кино, предлага новини за филми и ревюта.
filmlexikon.uni-kiel.de - онлайн речник на немските термини, свързани с киното.


Мислете на немски

Бранденбургската врата

Когато си лягате вечер, мислете си за нещо приятно. Общувайте във въображението си с някого на немски. Представете си, че вземате интервю от ваш любим немски музикант, актьор или спортист. Оставете фантазията ви да работи. Представете си, че срещате футболиста Бастиан Швайнщайгер на улицата и го заговаряте.

Солидни знания се градят само и единствено на курсове по немски език. Подготовката у дома е ценна, но само докато е съобразена със специално разработена програма, отговаряща на текущото ви ниво. Ако сте начинаещи, жизнено важно е да преминете през специализирано обучение по немски. Ако сте средно напреднали, пак е по-добре да посещавате курс по немски. Напредналите могат да се отдадат на самостоятелна подготовка, но тя задължително трябва да се комбинира с индивидуални консултации веднъж или два пъти седмично, водени от преподавател в езиков център.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари