Нетуъркингът – задължителното условие за успех

A+ A-
6673 прегледа 0 Коментара
Нетуъркингът е група от хора, обсъждащи и интересуващи се от обмяна на контакти в бизнес или социална сфера.

Има индивиди, които осъществяват запознанства и общуват с лекота, а други намират подобна активност за напълно излишна. „Ако на някой му трябвам, той сам ще дотърчи при мен”, гласи обикновено мотото на вторите. Те също са част от съвременното ни общество, което на практика представлява една голяма мрежа от контакти.

Много е вероятно, рано или късно ние самите да имаме нужда от познатите и приятелите си. Ситуациите биха могли да бъдат най-различни и не е нужно да ги изреждаме, за да се досетим, че утре оставайки без работа, близките ни веднага биха се опитали да ни подадат ръка, стига да имат такава възможност, разбира се. А за това е необходимо те да разполагат със списък от имена, на които да звъннат един телефон в такъв момент.

Както се казва, не е чак толкова от значение какво знаеш, а кого познаваш. За успешния бизнес формулата работи с пълна сила.

мрежа от контакти

Вие може да сте супер умел мениджър, да сте креативен и умен, и здраво да се трудите, но ако никога не се представите на света и не намерите начин да се вписвате в него, няма кой да ви отрази. Срещате ли се с повече хора, то мрежата ви от контакти ще расте, така ще се увеличават и шансовете да стигнете до клиентите, партньорите, работодателите и служителите.

Наистина нетуъркингът или е в кръвта ви, или никога няма да го разберете, но независимо от нервното напрежение, което ви създава понякога, той е почти задължителен. Вие само трябва да се примирите и да започнете да го прилагате с удоволствие.

По този начин на всеки коктейл или конференция ще гледате как възможностите идват право към вас, вместо да се червите и да се чудите в кой ъгъл да се скриете. Неслучайно най-добрите предприемачи имат таланта да намират общ език с околните на секундата, те имат способността да се сближават и с непознати, когато обстоятелствата го изискват. Умението се усвоява съзнателно, ако целта ви е да бъдете лидер и да успявате.

Упражнявайте се! Така с увереност ще привличате другите и те ще гледат на вас като личност, а не като на човека, подал поредната визитка.

Първото правило, което трябва да запомните, е да се стремите да опознавате хората, а не да ги притискате или да сте фиксирани в това да ви станат клиенти. Няма значение дали ще напълните джобовете с визитки, това няма да направи ползотворна вечерта.

Единственото, което ще се случи е, че ще изпуснете ценното от събитието – да създадете реални контакти. Без значение е дали тези, които присъстват, ще купят продукта ви, защото те може да се окажат най-важните ви посредници в тази дейност.
Стига да се сближите с тях, не се знае какво „зайче“ ще изскочи в бъдеще. Ако никой не ви помни, не би ви потърсил втори път, нито пък ще се сети да ви препоръча при необходимост.
правилна комуникация

На вас ще се гледа с добро око и ще оставите трайно впечатление, ако ръкостискането ви е топло и премерено, без да е „отбиване на номера“. Гледайте събеседника си в очите, особено когато го заговаряте. Не се свенете да протегнете сами ръка, да се усмихнете и да се представите. Използвайте името му в разговора, така ще го накарате да се почувства, че е някак свързан с вас.

Ето и някои важни съветите на специалистите в областта на нетуъркинга:

 Не слагайте летвата прекалено високо и не очаквайте да се запознаете с куп имена наведнъж. По-важно е качеството тук. Дори да създадете един страхотен контакт, това ще ви бъде много по-полезно, отколкото да си загубите времето с десетина „изкуствени“ запознанства.

 Стопете леда с лежерни диалози за пътешествия и вкусна храна. Няма начин да попаднете на човек, който да не си пада по тях. Ако е личност, за която знаете от какво се вълнува, би било добре да заговорите на неговия език.

 Бъдете прецизни и кратки в описанието си относно фирмата, която представлявате и себе си. Имайте предвид, че често всичко се случва за около 20 секунди. За толкова кратко време вие трябва да грабнете човека, когото сте срещнали в асансьора, например. За да ви поиска телефона, не трябва да сте хаотични и неподготвени, защото това не говори за професионализъм, нито за опит.

 С какво се отличавате от другите?! Този въпрос е може би най-важният от всички. Задайте го на себе си, намерете отговора и не пропускайте да го споменавате. Предимствата на вашата услуга трябва да бъдат изтъкнати.

 Бъдете от подранилите на нетуъркинг събитието, но не и от закъснелите. По-резултатната стратегия е да огледате „терена“ предварително, да се впишете в съответната група, която ви вълнува, а и конкуренцията сигурно още е по пътя – възползвайте се.

 Едно от най-търсените места е барът, затова бъдете наблизо. Повечето хора ще се отбият поне по веднъж и още след влизането си.

 Искреност, заинтересованост, смислени въпроси – все фактори, които ще ви изстрелят една крачка пред другите. Позволете на другия да говори повече от вас, с което не само ще научите повече за него, но и ще го накарате да се чувства отлично.

 Не пропускайте да говорите какво обичате, каква е вашата страст или хоби. Ентусиазмът е заразителен, така ще провокирате и другите да споделят за своите любими занимания.

 Бъдете готов за жестове, но не очаквайте непременно нещо в замяна. Ако отсрещният ви запомни по този начин, той несъмнено ще се сети за вас в следващия подходящ момент и все някак ще иска да ви отвърне подобаващо. Силните хора са даващите, това респектира останалите.

 Ако държите да поддържате и занапред мрежата си от новосъздадени контакти, ще трябва да се постараете да преминете отвъд фазата на „радвам се, че се запознахме“. Звъннете отново след първата среща, напомняйте на другите, че мислите за тях, ако имат повод им изпратете нещо ценно, според вкуса и предпочитанията им, предложете да се видите пак.
властелин на нетуъркинга

 Човек се учи цял живот, а сентенцията се отнася категорично на 100 процента за бизнеса и комуникацията. Не изпускайте новините и актуалните информации, посещавайте курс, културни събития и спортни прояви. Всичко това ще ви превърне в забавен и интригуващ събеседник, който винаги предизвиква положителна реакция при появата си. Ще станете истински властелин на нетуъркинга!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари