Супер мениджър

A+ A-
5486 прегледа 2 Коментара
  За българския мениджър от новото време могат легенди да се напишат, а и вицове честичко се разказват. Дали талантът да бъдеш лидер идва по рождение, или трябва да се работи здраво за да го придобиеш, си остава спорен въпрос. Независимо от мнението по казуса, някои качества са просто задължителни ако искаме поне малко да се доближим до детската си мечта – да бъдем преуспяващи, обичани, уважавани, да покоряваме поредния бизнес връх.

Представите ни като млади са амбициозни, а после идва реалността, която ни изсипва куп предизвикателства. И ние сме длъжни да се справим! При това изискванията към нас растат с всеки изминал ден, напрежението се покачва, а издънките стават все по-нежелани.

Без значение дали сме успели да създадем своя компания в България или сме избрали да се развиваме в чужбина, някои препоръки трябва да станат част от облика ни на „супергерои“.

Бъдете в крак с времето

За завистниците е лесно да твърдят, че вие сте на висока позиция, само защото ви е провървяло и сте роден с късмет. Само вие си знаете какво ви е коствало да се издигнете дотук. Ето защо сега не е повод да се отпускате. Бъдете в час с последните новости, информацията се ъпдейтва постоянно, тенденциите не винаги са предсказуеми.

Гъвкавите решения ще бъдат вашият коз, ако не спирате да се усъвършенствате и да бъдете в топ форма за реакция, когато е нужно. Прозорливостта и всеобхватният поглед ще ви позволяват да сте една крачка пред другите. Дори да имате самочувствието, че познавате в детайли бизнеса си, не спирайте да се учите.

Не губете душата си

Не сте машина, която с хладен ум да реже и съсипва всичко по пътя си, не загърбвайте емоциите и човешкото отношение към околните. Дори да ви се е налагало да правите тежки избори, близките ви не е необходимо да падат изцяло в жертва. Не забравяйте, че докато гоните успеха, някои хора могат да се дистанцират от вас. Ако го осъзнаете, когато е късно, ще бъде… наистина късно.

Имайте предвид, че истинските водачи имат "поклонници" и са следвани, именно защото са хора на първо място. Говорете с всеки член на екипа си, не пренебрегвайте мнението им, чувствата им, проблемите им. Няма значение дали срещу вас стои стажантът или някой опитен служител. Опознайте всички, помнете имената им, помагайте им, когато имат тревоги и не се справят. По-добър пиар от този няма.

Бъдете пътеводна светлинабизнес лидер и неговия екип

Сигурно ви се струва отвлечено като философско послание, но това е един от най-сериозните ключове в бизнеса. Умението да печелите хора на ваша страна, определено се крие в това да дарявате с топлина, да ги зареждате с енергия, да ги вдъхновявате, а не да изсмуквате всякакъв живец от тях. Консуматорството само ще ви направи по-зли в очите на подчинените и партньорите ви и никой не би продължил да работи с такъв човек, нали?!

И още нещо: не забравяйте, че столът, на който седите, се клати винаги, а това не е повод да имате маниера на божество. Споделяйте информация с всички, авторитетът ви няма да пострада, търсете обратна връзка от клиентите си, координирайте дейността и я възлагайте на определени служители. Странно е, че през 2015-та година може би най-неприятният мениджърски проблем си остава липсата на разпределение на задачите.

Таванът на възможностите

Той трябва да бъде опознат. Вие със сигурност имате ред квалификации, за да сте ръководител, но бъдете убедени, че нито сте най-младите, нито най-напористите, или пък опитните в сферата. В крайна сметка всеки от нас си има предел на възможностите, виренето на нос трябва да бъде смекчено, а и ще ви отрезви, за да не дразните екипа си.

Ако нямате доверие на никого и не им предоставяте шанса да се изявят, конкуренцията няма да спи дълго и ще ви подлее вода. Освен това, ако допуснете, че все пак силите са ви ограничени, ще може да бъдете ефективни там, където наистина го владеете до съвършенство. Великите мениджъри са предимно ментори, задавайте професионален тон и трудно ще ви съборят от мястото. В допълнение към казаното, помнете, че прогресът трябва да се разпространява, а не да е затворен за лична употреба.

Заложете на отбор, не на отделни играчи

Не губете отборния дух, само защото копнеете да привлечете мултифункционалния факир, който ще се труди като звезда и ще впечатлява редовно с талантите си. Причините са две, макар днес да сме изкушени да залагаме на индивидуализма. Такъв виртуоз ще се справи с нерешими доскоро проблеми, ще създава от нищо-нещо, но пък останалите ще трябва все някак да се напаснат спрямо него. Това надали ще е възможно, колкото и да се надявате да го постигнете.

Ще се оформи дистанция между отделните звена, а по всяка вероятност и спрямо вас. От там нататък потенциалните опасности са много и все неприятни. По-удачно е да се спрете на варианта за силен отбор, който ще играе във ваша полза, а вие се погрижете редовно да му организирате тийм билдинг.

Без параноя

параноята и бързането са вредни за мениджъра

Очевидното понякога е толкова вярно, че ви се иска да беше лъжа. Всъщност най-простите истини рядко биват приети с лекота, всички смятат, че са смущаващо… прости. Може би имате славата на Шерлок Холмс, но ще е по-здравословно да не търсите под вола теле.
В повечето случаи мейла, който сте получили идва от недоволен клиент, и нищо повече от това. Едва поднесеното извинение на зачервения от притеснение работник няма скрит смисъл, набиващото се на очи, почти винаги е самата действителност.

Бъдете смели

Светлите примери за световен успех не биха били такива, ако бяха страхливци. Страхът само спъва, той пречи да покажем всичко, на което сме способни. Ако цял живот играете на сигурно, ще стигнете дотам, докъдето стигат повечето хора.

Нека са луди тези, които не пресмятат риска. Само тяхната кръв кипи и ври, само те са готови да ви изненадат с дързостта си и резултатите от нея, само те не са мъртви. Познатите ви открития, иновациите нямаше как да видят бял свят, ако не бяха станали плод на усилията на техните, доста често, странни създатели.

Бъдете успешен бизнес лидер – супер мениджър! Вие го можете!
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари