Скептици срещу романтици: Любовта ли е магията на пълното щастие

A+ A-
878 прегледа 0 Коментара
Лятото носи положителни емоции, често ни среща и с любов от пръв поглед, но тя ли е формулата на пълното щастие – един доста спорен и вечен въпрос

Колкото и трудове да са посветени в името на любовта, каквито и мъдрости да са изречени за нея, темата никога няма да придобие прозаична и банална форма. Тя е вечна, защото понякога и любовта носи същото послание, или поне обетите на влюбените са такива – „в добро и в зло, в богатство и в бедност, в радост и мъка...“.

Днес, за мнозина от нас, преследването на успехи и постижения често стои на първо място. Стремежът към материалните придобивки е засилен и именно парите управляват света. Може би това рефлектира и върху човешките взаимоотношения, а връзките претърпяха коренна трансформация. Все по-рядко явление е те да се подчиняват на отговорност, на дълбоки чувства, на искрена споделеност и погледи, устремени в една посока.

Къде точно е мястото на любовта в този модел на дистанция и прикрити намерения?

Щастието е различно понятие според очакванията на всеки човек. За някои може да се крие именно в успеха и постиженията, за други да е в трупането на богатство, а за трети – желана позиция в кариерата. Три примера, които на практика са почти идентични.

Разбира се, не на последно място са романтиците, за които истинското щастие се дължи на това да обичаш и да бъдеш обичан. Всеки, изпитал описаните емоции, може да го потвърди: любовта може да събуди желанието за нов живот и изпълва със смисъл света около нас. Усещането за щастие не е когато получаваш, а когато даваш и това не може да се сравни с нищо друго.

Изглежда науката също има какво да каже по въпроса за благополучието и любовта. Изследователите може и да са открили простата рецепта за щастие и успех. Ако сме здрави и имаме спестявания, ние сме спокойни. За да се чувстваме щастливи обаче, трябва да имаме изпълнено още поне едно условие.

За целта е нужно да ревизираме мирогледа си и да загърбим поредицата си от фалшиви представи.

Експерти от британски университет са се заели с отговорната задача да разберат каква е основата на щастието. След множество експерименти с участието на представители от групи хора с различно образование, материално положение, ментално и физическо здраве, предвид и начина, по който са целели постигане на щастие, резултатите се оказват особено изненадващи.

Когато хората имат възможност да помогнат безвъзмездно и да отдават времето си на ближния, да се грижат за него, те изпитват най-силно щастие. Възходите в кариерата, здравето и богатството не се явяват достатъчни. До голяма степен щастието зависи от безкористните и добри дела, от желанието да раздаваме любов. Това повишава самочувствието ни, дарява ни с хармонично и радостно възприятие на живота.

Тайната на щастието е в мъдростта и осъзнаването на силата на споделените чувства, включително и на приятелското отношение, което имаме готовност да окажем на другите.

Любовта не се търси, тя се дава – и тогава любовта ви намира. Ето една възможност за промяна на мирогледа, което може да ви помогне да бъдете щастливи. Открийте онова, което сте в състояние да дадете, не очаквайте благодарност и не правете планове какво ще получите. Бъдеще щедри на любов, приятелство, уважение и финансови средства.

Ако искате да имате приятели, бъдете вие самите приятел. Ако искате да намерите любов, първо се научете да обичате себе си. Искате повече възможности, помагайте.

Родни психолози и социални антрополози потвърждават тезата. Любовта заема водещо място за това дали се самоопределяме като щастливи. Редица изследвания са го доказали и в това отношение промяна не е налице – любовта е основание за щастие и ни прави по-добри хора.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари