Когато любовта не е любов: Ето как да разпознаете нарцистичната връзка

A+ A-
1419 прегледа 0 Коментара
Човешките взаимоотношения понякога са сложни, но когато получавате непрекъснати сигнали, че връзката ви не е това, което сте очаквали, време е за анализ

Всеки от нас е чувал за разрушителното поведение на нарцисистите, с които е почти невъзможно да се поддържат близки или интимни взаимоотношения. Понякога чувствата успяват да замъглят разума и ни правят податливи на манипулативните личности. Ако често си задавате въпроса „това любов ли е изобщо?!“, със сигурност имате сериозни индикации и причини да го правите.

Склонните към токсични връзки не са емпатични и те не успяват да спазват чуждите граници, а реакциите им гарантирано ще са бурни, ако поставите проблема на масата за решаване или ги критикувате.

Имате ли избор? Като за начало, поне започнете с анализ на ситуациите, отворете очи какъв човек стои насреща ви и установете има ли здравословна среда по между ви.

Доверие или съмнение

Това е първият и основен признак, когато говорим за отношенията между двама души. Разклатено ли е доверието ви, непрекъснато имате поводи да се съмнявате не само в отсрещния, но и в изборите, които правите, явно заблудата цари в отношенията ви отдавна. Тя започва да съсипва вашата душевност.

На обратния полюс са хората, които ще ви карат да се чувствате спокойни, ще ви подкрепят с увереност, че заслужавате хубави случки и емоции. Добрият партньор със сигурност работи в посока към изграждане на доверие между вас, а не в противоположната, както ще го направи онзи, оправдаващ неморалните си действия с вас.

Ако наскоро сте преживели изневяра, или някога сте се сблъсквали с нея, вероятно сте чули и това, че е било по ваша вина и носите тази отговорност, защото не сте угаждали на желанията и настроенията на мамещия.

Нежност според настроението

Намирате ли се във влакчето на ужасите, където фонът се сменя непрекъснато и вие дори не знаете какво да очаквате?! Отговорът е налице.

Ако отношението на партньора ви се движи според настроението му, нещата са категорични. Веднъж е мил към вас и ви очарова, демонстрирайки, че съжалява за някои грешки, а в следващия момент се намирате в другата крайност.

Това е тотален дисбаланс, който ви превръща в объркани и притеснени хора, посрещайки всеки нов ден с тъга и тревожност. А всъщност вие имате право на загриженост и нежност, които не са променлива величина.

Комуникация или отказан достъп до нея

Ако съществува признак на второ място, по който може да разпознаете какъв човек е партньорът ви, то е липсата или наличието на комуникация.

Той или тя ще поискат да чуят какво имате да им кажете, стига да са ви наистина близки и да изпитват положителни чувства към вас. Ще задават въпроси и ще се интересуват от това да знаят повече за вас, за желанията и мечтите ви.

Разговорите са не просто възможни, към тях пътят е отворен, достъпът не ви е отказан с дежурните реплики на игнориране: „Не ми се говори сега“, „Не ме занимавай с глупости“ и т.н.

Чувате ли някога „съжалявам“?

Не се изненадвайте, нормалните хора грешат и съжаляват за постъпките си, не рецидивират до безкрайност, в която вие трябва само да приемате и да прощавате. Токсичните представители задълбочават конфликтите, отказвайки да носят отговорност за делата си и подхранват скандалите, въртейки ви непрестанно в омагьосан кръг от негативни емоции.

Думата „сгреших“ не трябва да е непозната и нечувана, ако срещу вас стои някой, осъзнаващ пропуските си и склонен да ги преодолява, общувайки активно по въпроса.

Лично внимание и отношение

Кога е последният път, в който вие получихте подарък, жест на внимание и специално, лично отношение? Новините не са добри, ако това не помните изобщо да се е случвало, или е било много далеч във времето – в началото на връзката, когато нарцисистът се е опитвал да ви спечели сърцето.

Обичащият винаги се стреми за зарадва партньора си. Той прави поне минимални усилия, за да предизвика такъв ефект, организира изненади или неочаквано ви поднася цветя, без да има повод за извинение или да го използва като задължение.

Провокации или щастливо съвместно „плаване“

Драматизмът завладява до такава степен съзнанието ви, че позволявате на егоистите да ви внушат, че това са нормални отношения.

Не тънете в толкова дълбоки води на заблуда. Връзката представлява по-скоро съвместно „плаване“ в спокойно море. Тя не е изпълнена с проблеми, нито трябва да се толерират хора, които тестват границите ви и наблюдават как ще реагирате при следващата сътворена неприятност от тяхна страна.

Манипулации или емоционална зрялост

Нарцисистът винаги се опитва да осъществи контрол в областите от живота, които не са в ръцете му. За да се измъкне от отговорност, той прехвърля вината върху вас или обстоятелствата, докато емоционалната зрялост предполага равноправие, баланс и естествена комуникация, която води до ефективен резултат. Не се налага да бъдете внимателни до степен да не смеете да повдигнете дадена тема и да се опасявате от евентуалните реакции, които целят единствено да ви накарат да се почувствате зле.

Маскировка на любовта или пълноценно приемане

Любовта със сигурност не изисква да правите жертва със самоуважението си, нито да бъдете такива, каквито не сте. В любовта някой ви приема изцяло, грижи се за вас и не омаловажа собствената ви идентичност. Присъствието на другия ви носи радост, както вашата компания създава същото усещане в него.
Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари